Acasă Social Mii de pacienti vor baga mana in buzunar

Mii de pacienti vor baga mana in buzunar

DISTRIBUIȚI

Cu toate riscurile, de la 1 iunie, in mod obligatoriu, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trebuie sa intre in legalitate. Angajatii vor fi nevoiti sa plateasca din buzunarul propriu serviciile medicale, din cauza ca agentii economici nu au virat sumele aferente contributiei pentru sanatate. Statul trebuie sa gaseasca metodele de constrangere pentru a-i determina pe acestia din urma sa achite urgent sumele restante. Acordarea asistentei medicale gratuite in functie de existenta carnetului de asigurat va pune ordine in circuitul banilor si, implicit, se va realiza conform prevederilor legale in vigoare.

Medicii de familie vor fi sanctionati

Peste 10 milioane de romani au primit carnete de asigurat, pana la sfarsitul lunii martie 2001, desi pe parcursul unui an au fost tiparite mai mult de 22 milioane de carnete, a declarat Catalin Teodorescu, director al Departamentului tehnologia informatiei si statistica din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Pentru ca numai jumatate din totalul carnetelor tiparite au ajuns la asigurati, conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a hotarat sa nu-i mai plateasca pe medicii de familie decat in functie de numarul carnetelor distribuite si nu pe baza listelor de pacienti prezentate Caselor de asigurari. -Doctorul care are inscrise pe lista 2.000 de persoane pe care insa nu le-a vazut nici macar o data intr-un an nu poate fi retribuit la fel ca medicul care isi cunoaste oamenii aflati in evidenta-, a mai spus Teodorescu.

Persoanele care nu sunt inscrise pe lista unui medic de familie vor plati contravaloarea consultatiei medicale, la fel ca si cele care sunt inscrise la un medic de familie, dar nu si-au ridicat carnetul de asigurat. Cei care sunt inscrisi la un medic de familie, dar, din motive obiective, nu au primit carnetul de asigurat, vor beneficia de asistenta gratuita, pe baza unei adeverinte eliberate de doctorul de familie. In plus, persoanele care sunt internate in spital cu mentiunea -urgenta- si care nu sunt in evidenta unui medic de familie vor fi tratate in primele trei zile, dupa care trebuie sa fie inscrise pe lista unui doctor.

Casa de Asigurari de Sanatate a Armatei, Sigurantei Nationale si Ordinii Publice a solicitat, in urma cu un an, doua milioane de carnete de asigurat, iar cea a Transporturilor – 200.000, dar conducerea CNAS nu stie daca aceste documente au fost distribuite. In plus, aproape 300.000 de carnete au fost anulate pentru ca nu au fost corect intocmite, iar unii asigurati au primit cate doua carnete de la Case de asigurari de sanatate diferite.

-Medicii care nu vor face dovada ca persoanele inscrise pe listele lor sunt reale si nu vor folosi toate metodele pentru distribuirea carnetelor vor fi penalizati-, a precizat Teodorescu.

Cluj: majoritatea angajatilor vor plati

Angajatii unitatilor care nu platesc contributia la Fondul asigurarilor de sanatate nu vor mai beneficia de asistenta medicala gratuita, cu toate ca angajatului i se retine 7% din salariu, conform Legii 145, a asigurarilor sociale de sanatate.

Dupa 31 mai 2001, se va trece la etapa de distribuire a vignetelor (timbre). Acestea, care urmeaza sa fie aplicate lunar pe carnetul de asigurat, vor face dovada platii contributiei lunare de catre angajator. In cazul in care angajatorul nu plateste contributia si, implicit, asiguratul nu poate face dovada achitarii taxei respective, acesta din urma va fi nevoit sa suporte costurile asistentei medicale din propriul buzunar.

Datoriile agentilor economici din judetul Cluj la Fondul asigurarilor de sanatate erau la inceputul anului de 165,25 miliarde de lei. In topul datornicilor se situeaza Industria Sarmei Campia Turzii, cu 17,3 miliarde de lei.

Angajatorii vor trebui sa depuna, pana la data de 20 iunie 2001, dovada platii contributiilor datorate de asigurati, la zi, fara restante si o lista completa privind angajatii asigurati si coasigurati. In cazul in care nu pot face dovada virarii sumelor la zi, angajatorii nu vor putea distribui vignetele salariatilor, iar acestia vor trebui sa plateasca asistenta medicala. Singura solutie a angajatilor va fi, se pare, actionarea in instanta a angajatorilor, pentru recuperarea sumelor.

-Greseli tehnice- la Targu Mures

Cateva sute de persoane din Targu Mures nu isi pot primi carnetele de asigurat, pana la 1 iunie, termenul prevazut de lege, din cauza unei greseli tehnice a Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei din cadrul Politiei muresene. Carnetele celor cateva sute de persoane nu au fost tiparite pentru ca numele asiguratilor nu figurau pe listele inaintate medicilor de familie de catre Politie.

Oamenii au spus ca au mers de mai multe ori la Politie, cerand sa fie trecuti in evidente, insa listele actualizate nu au ajuns la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mures. Seful Biroului de Evidenta Informatizata a Persoanei, maiorul Ioan Bercea, a afirmat ca eroarea a fost cauzata de unele conditii tehnice si ca persoanele care nu au fost trecute pe liste trebuie sa se prezinte la Politie, cu toate actele, pentru a fi inregistrate.

In judetul Mures au fost distribuite, pana in prezent, peste 90% din cele 518.000 de carnete de asigurat distribuite medicilor de familie de CJAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.