Home Social Ministerul Sanatatii vrea sa desfiinteze medicina naturista

Ministerul Sanatatii vrea sa desfiinteze medicina naturista

DISTRIBUIŢI

Pana la sfarsitul anului 1989, Plafar cultiva peste 40.000 de hectare cu plante medicinale, acoperind necesarul intern si exportand surplusul in peste 30 de tari. In prezent, se mai cultiva cel mult 6.000 de hectare, restul transformandu-se in parloage. In timp ce tarile dezvoltate ale lumii incurajeaza dezvoltarea medicinei naturiste – ieftina si deosebit de eficienta mai ales in profilaxie -, autoritatile medicale din Romania urmaresc, cu buna-stiinta, lichidarea ei.

Suplimente nutritive inregistrate ca medicamente

La Palatul UGIR a avut loc inaugurarea primului Salon al plantelor medicinale, mierii si al produselor naturale. Cu acest prilej, producatorii de -naturiste- au repus pe tapet cele doua acte normative care obstructioneaza activitatea firmelor romanesti, lasand loc importurilor. Este vorba de Ordinul 910/2000 al Ministerului Sanatatii, care trimite plantele medicinale spre avizare la Agentia Nationala a Medicamentului. Astfel, producatorii de musetel sau tei trebuie sa-si inregistreze produsele ca medicament, ceea ce presupune cel putin trei ani pentru avizare. Pe 11 mai 2001, ministerul abroga ordinul cu pricina, fara sa faca nici o referire la plantele medicinale.

In acest fel, s-a creat o situatie ambigua din punct de vedere legislativ, iar plantele nu sunt intelese ca suplimente nutritive, asa cum sunt definite in toate farmaciile internationale. -Din aceasta situatie profita unii importatori care isi inregistreaza suplimentele nutritive ca medicamente, pagubind statul roman cu sume uriase, din cauza diferentei intre taxele vamale si cotele de TVA diferentiate pentru cele doua categorii de produse-, a declarat Ioan Talpes, presedintele patronatului firmelor de produse naturiste.

Ministerul Sanatatii promite insa ca, in curand, va promova un ordin care sa elimine confuzia creata.

Analiza unei frunze de salvie: sase milioane de lei

Dupa al doilea razboi mondial, a luat fiinta Plafarul. Inainte de 1990, unitatea avea un sistem, bine pus la punct, de valorificare a florei spontane din tara noastra si peste 40.000 de hectare cu culturi de plante medicinale, care acopereau nu numai necesarul intern, dar asigurau si un export masiv, in 40 de tari. Astazi, mai sunt cultivate doar 6.000 de hectare. Cu toate acestea, in prezent, sunt peste 50 de firme mici si mijlocii specializate in prelucrarea plantelor, in pericol acum, din cauza unei legi aberante si ridicole, sa-si inchida portile. -Sunt categoric pentru un control exigent al acestor produse, fie ca sunt produse fitoterapeutice, adjuvante sau suplimente naturale. Este insa inadmisibil ca pentru reavizarea unui produs natural sa se perceapa 20 milioane de lei sau frunza de salvie sa fie analizata contra sumei de sase milioane de lei-, a apreciat Ovidiu Bojor, doctor in farmaceutica.

Peste tot in lume, departamentele de sanatate ale guvernelor duc o politica de promovare a medicinei naturiste – ieftina si eficienta in profilaxie. Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Franta, Germania sau Portugalia au colegii de specialitate si organizeaza cursuri calificate de naturopatie.

O legislatie coerenta in domeniu ar putea rezolva repede criza creata. Altfel, in scurt timp, punctul culminant al proastei gestionari a sistemului de sanatate il va constitui disparitia celei mai putin costisitoare surse terapeutice pentru majoritatea populatiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.