Acasă Social Pacienți de la sate tratați prin sistem informatic de telemedicină

Pacienți de la sate tratați prin sistem informatic de telemedicină

DISTRIBUIȚI

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi o premieră mondială realizată în România: 198 de medici de familie din mediul rural din județele Brăila, Galați, Tulcea și Constanța au primit echipamente portabile pentru o serie de analize fiind și instruiți cum să le folosească, astfel încât bolnavii cronici nu vor mai trebui să parcurgă zeci de kilometri până la oraș pentru a-și efectua diverse analize. Echipamentul conține: scaner cu ultrasunete, electrocardiograf, monitor funcții vitale, spirometru, analizor. Echipamentele medico-informatice permit efectuarea analizelor la nivelul cabinetelor medicilor de familie și transmiterea rezultatelor în format electronic, la care se pot atașa și alte informații de ordin medical.

Proiecte pilot sau sisteme similare au mai existat inclusiv în SUA, dar nu în sistemul de stat, ci în cel privat.

Sistemul informatic de telemedicină este integrat cu Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (cardul electronic al pacientului, rețeta electronică, dosarul electronic al pacientului, sistemul informatic unic integrat), asigurându-se interoperabilitatea acestora la nivelul cabinetelor medicale. Telemedicina este una din componentele strategiei de e-Sănătate a Comunității Europene, iar Sistemul Informatic de Telemedicină pentru zonele rurale propune realizarea unei conexiuni între cabinetele medicilor de familie și medicii specialiști din spitalele județene și se va axa pe consultații de specialitate la distanță pentru patologii cronice.

Rezultatele acestor analize vor putea fi transmise în format electronic la peste 500 de medici specialiști din țară, pentru a obține opiniile de specialitate necesare în diagnosticarea pacienților, au anunțat, luni, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, în cadrul conferinței de presă prilejuite de închiderea proiectului „Creșterea calității actului medical în zonele rurale prin implementarea unui sistem informatic de Telemedicină”.

„Acest proiect se încadrează într-unul dintre conceptele care definesc și guvernarea noastră, respectiv medicina centrată pe pacient. Scopul este de a veni noi către pacient, nu de a-l purta peste munți și văi, ci de a putea să îi oferim o medicină de calitate, acolo unde are domiciliul, iar acest proiect tocmai acest lucru îl realizează. Numărul mare de medici implicați și numărul mare de potențiali pacienți cred că îl recomandă întru totul”, a declarat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, în cadrul conferinței de presă.

„Ne găsim la sfârșitul unei acțiuni care, după opinia mea, deschide o cu totul și cu totul altă epocă în România. Este o diferență notabilă față de ceea ce noi tot clamam până acum că este telemedicina. În domeniul urgențelor există foarte multe instrumente electronice. Sigur, nu aș vrea să critic celelalte instrumente, practic în aceste zile noi vă aducem la cunoștință și celălalt mare proiect, care este un gigant: echiparea a peste 1.800 de mașini de urgență medicală din România cu dispozitive electronice, care vor permite schimbul de informații, (…) dar acest proiect este, prin tehnologie, o apropiere de cetățean. Dacă vreți, cred că este reinventarea dispensarului de pe vremuri”, a precizat Directorul STS, Marcel Opriș.

„Prin acest sistem se obțin beneficii evidente: pacienții vor beneficia de un consult de specialitate, nu este nevoie de trimiterea nejustificată a acestor pacienți la unele spitale sau ambulatorii de specialitate — trimitere care este uneori foarte dificilă în această zonă geografică a țării. Acest instrument permite o evoluție a nivelului profesional al medicilor de familie”, a spus și Secretarul de Stat din Ministerul Sănătății Dorel Săndesc.

Prin acest proiect, cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007 — 2013, au beneficiat de pregătire 198 de medici de familie din zonele rurale ale județelor Brăila, Galați, Tulcea și Constanța, aceștia urmând să primească suportul medicilor specialiști prin intermediul sistemului de telemedicină. În acest sens au fost instruiți 510 medici specialiști, atât din județele menționate, cât și din centre universitare din București, Craiova, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș și Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.