Acasă Social Parintii sunt de vina pentru cresterea obezitatii infantile

Parintii sunt de vina pentru cresterea obezitatii infantile

DISTRIBUIȚI

Scotia se confrunta cu o epidemie de copii obezi, deoarece parintii ii obliga sa tina regim ca sa nu se ingrase, a declarat ieri o echipa de specialisti.

Rezultatele socante ale unor studii recente indica faptul ca fetite in varsta de cinci ani sufera de tulburari de nutritie si sunt obsedate de corpul lor.

Obezitatea a depasit astmul ca principal risc de imbolnavire pentru copii, iar specialistii se tem ca urmatoarea generatie se va confrunta cu serioase probleme daca parintii nu renunta sa puna un accent atat de mare pe hrana.

Noi date provenind din America indica faptul ca, pe langa factorii evidenti, cum ar fi regimul alimentar nesanatos si lipsa de miscare, obiceiurile alimentare ale parintilor pot contribui si ele la obezitatea infantila, mai ales in randul fetelor.

Studiul realizat pe o serie de familii americane din clasa mijlocie au aratat ca mamele care erau preocupate de propria greutate si tineau regim reprezentau categoria care impunea cel mai probabil restrictii asupra obiceiurilor alimentare ale fiicelor lor.

Multe dintre acete fetite isi pierdusera capacitatea de a-si organiza propriul mod de hranire si aveau tendinta de a infuleca absolut orice atunci cand parintii nu se aflau in apropiere pentru a le impiedica.

Dr. John Reilly, lector universitar in domeniul nutritiei infantile la Universitatea din Glasgow, a declarat in cadrul unei conferinte tinute la Glasgow: -Obezitatea devine tot mai rapid cea mai mare problema de sanatate care ii afecteaza pe copiii din Scotia-.

Obezitatea infantila poate duce la obezitatea adulta, care duce la cresterea riscului diabetului, la aparitia unor probleme cardiovasculare si mareste si riscul mortalitatii timpurii.

Cercetarile demonstreaza, de asemenea, ca obezitatea poate fi un handicap economic, deoarece adultii supraponderali au mai putine sanse de a se casatori si de a obtine venituri mari. -Datele par sa indice faptul ca problema se leaga de nivelul de bunastare, deoarece mamele din clasa mijlocie sunt preocupate mai ales de a se pastra pe sine si pe fiicele lor la greutatea normala, in timp ce mamele cu venituri mai scazute erau mai preocupate de a-i hrani pe copiii lor in mod corespunzator-.

Dr. Reilly este in prezent seful unei echipe de medici care realizeaza un studiu privind fetele aflate in grupul de varsta dintre trei si cinci ani din Scotia pentru a descoperi daca aceasta situatie este specifica si Scotiei. In trecut, incercarea de a se combate obezitatea infantila se referea la indemnul adresat copilului de a manca mai sanatos si de a face mai multa miscare. Datele reiesite din cercetare dovedesc totusi ca, pentru a aborda problema pe termen lung, va trebui sa incercam sa schimbam comportamentul in cadrul familiei, ceea ce nu este usor.

Leann Birch, profesor de nutritie infantila la Pennsylvania State University, autoarea studiului american, spune ca jumatate dintre fetele in varsta de cinci ani chestionate erau preocupate de greutatea proprie.

Martin Raymond, reprezentant al Comitetului pentru educatie sanitara pentru Scotia spune: -Este deosebit de alarmant faptul ca copii atat de mici sunt atat de constienti de imaginea corpului propriu. Aceasta este o reflectie a faptului ca s-a instituit cliseul persoanei slabe, pe care parintii il transmit copiilor-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.