Presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Bucuresti, Alexandru Brezoescu a anuntat, ieri, ca incidenta de cancer al cavitatii bucale inregistreaza o rata crescatoare, una din cauze fiind neprezentarea la timp la medicul dentist, cat si nivelul scazut de educatie sanitara a populatiei. Totodata, romanii folosesc de aproape sase ori mai putina pasta de dinti decat ar fi normal, cinci la suta din populatie foloseste ata dentara, iar periuta de dinti o schimba la doi-trei ani, in loc de una la trei luni.
-Un roman foloseste pe an un tub si un sfert de pasta de dinti, adica 125 ml, de sase ori mai putin decat ar fi normal. Necesarul minim pentru doua spalari pe zi ar fi de sase sute de mililitri, adica sase tuburi de pasta de dinti pe an. In plus, un cetatean foloseste, in medie, o periuta de dinti intre doi si trei ani, cand in mod normal ea trebuie schimbata la trei luni. Sunt cazuri cand o familie are o periuta pentru toata familia-, a precizat Brezoescu. Acesta a completat ca aproape 90% din populatia Romaniei are o suferinta dentara, cele mai frecvent intalnite fiind cariile.
Starea de sanatate dentara pe cele sapte semne de imbolnavire, conform unui studiu efectuat recent pe 2.500 de subiecti si consultand 10.000 de fise stomatologice, este precara, cariile afectand 72% din populatie, plagile dentare – afectate in proportie de 42%, tartrul – 58%, carii pe radacina dintilor – 23%, pete pe dinti – 37%, respiratia proasta – 57% si afectiuni gingivale – 43%.
Cabinetele stomatologice, dotate ca acum 30 de ani
Pe de alta parte, Horia Georgescu, secretarul Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice (UNAS), sustine ca un aport semnificativ asupra starii de sanatate a populatiei il are situatia deplorabila a cabinetelor stomatologice scolare, unde ar trebui efectuata profilaxia. Astfel, aparatura medicala din cabinete este aceeasi ca acum 30 de ani, in Capitala functionand aproximativ 130 de astfel de centre sanitare.
-In aceste cabinete se defasoara o activitate predominant profilactica, ceea ce este bine, mai ales ca aparatura are deja 30 ani. Am fost la Scoala nr. 174, in care am lucrat in urma cu trei decenii si am gasit aparatul pe care am lucrat si pe care m-am semnat-, a spus Georgescu.
La randul sau, presedintele UNAS, Horia Dumitriu, a afirmat ca accesul populatiei la medic este destul de greoi si datorita faptului ca unui medic Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ii aloca un plafon de circa 1.100 de lei pe luna, din care acesta trebuie sa achite toate cheltuielile.