Home Social Patrimoniul fostului UTC a fost devalizat de angajați ai MTS

Patrimoniul fostului UTC a fost devalizat de angajați ai MTS

DISTRIBUIŢI

Federaţia Tinerilor din Constanţa depune plângere penală împotriva secretarului de stat pe tineret, Kacsa-Doboly Izabella şi a ministrului Tineretului şi Sportului, Carol-Eduard Novak. Aceştia încalcă legea de aproximativ 2 luni, refuzând să trimită spre avizare regulamentul de aplicare a Legii nr. 146/2002. Mai exact, din cauza acţiunilor secretarului de stat şi a predecesorilor, fostul patrimoniu al Uniunii Tineretului Comunist a fost devalizat de către reprezentanţii fundaţiilor de tineret, în lipsa unei reglementări corespunzătoare a acestora.

În România există mai multe judeţe unde patrimoniul UTC a fost închiriat sau folosit în scopul îmbogăţirii persoanelor aflat la conducerea fundaţiilor şi în niciun fel pentru tineri. Printre acestea se numără Constanţa, Vâlcea, Alba, Olt, Municipiul Bucureşti şi altele care, fie au fost desfiinţate, fie nu au nicio activitate. Deşi în 2002 s-a încercat stoparea acestui fenomen prin adoptarea Legii nr. 146/2002, Ministerul Tineretului şi Sportului a refuzat timp de aproape 20 de ani să trimită spre avizare regulamentul de aplicare a legii.

De-a lungul timpului, modul defectuos în care a fost administrat patrimoniul UTC a fost constatat şi de organele de urmărire penală, existând dosare penale împotriva fostului preşedinte al Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti, Ticu Plăcintă, precum şi împotriva fostei preşedinte a Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa, Carmen Drăghici, pentru delapidare.

Anul trecut, Federaţia Tinerilor din Constanţa a depus o sesizare penală împotriva fostului ministru al Tineretului şi Sportului şi a secretarului de stat pe tineret, Andra Costache pentru abuz în serviciu. Federaţia Tinerilor din Constanţa se luptă de 5 ani pentru întoarcerea patrimoniului UTC din judeţul Constanţa către tineri. Ancheta penală este în curs, fiind deja audiate mai multe persoane.

Astăzi, 12 august, este Ziua Internaţională a Tinerilor, motiv pentru care ne dorim să accentuăm faptul ca tinerii au nevoie de spaţii în care să socializeze şi să îşi petreacă timpul liber, locuri în care să se întâlnească în afara orelor de curs, să se dezvolte şi să contribuie la dezvoltarea oraşului. Clădirile aflate în administrarea fundaţiilor pentru tineret sunt locuri perfecte pentru înfiinţarea unor centre de tineret, dar ele trebuie întâi curăţate de corupţia generalizată.

Federaţia Tinerilor din Constanţa atrage atenţia asupra acţiunilor preşedintelui Comisiei pentru Tineret şi Sport din cadrul Camerei Deputaţilor, Tudor Pop, care în cadrul unei întâlniri organizate de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş a afirmat că devalizarea patrimoniului tinerilor este „un narativ care trebuie combătut”, negând astfel ceea ce tinerii din mai multe judeţe din ţară pot observa cu ochiul liber şi alăturându-se grupului de interese din spatele fundaţiilor de tineret. Acesta blochează de câteva luni proiectul legislativ privind dizolvarea fundaţiilor de tineret într-un mod netransparent şi părtinitor.

Solicităm secretarului de stat pe tineret să trimită spre avizare de urgenţă regulamentul de aplicare a Legii nr. 146/2002 şi să oprească devalizarea patrimoniului UTC. Totodată, solicităm preşedintelui Comisiei pentru tineret şi sport să se sustragă din grupul de interese care a furat clădirile tinerilor şi să pună pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a comisiei proiectul de lege privind dizolvarea fundaţiilor de tineret.

„De prea multă vreme vorbim despre patrimoniul UTC, pierdut în negura timpului, închiriat pe bucăţi, toate pentru îmbogăţirea unor persoane obscure. Există o lege care poate să stopeze acest fenomen, dar conducerea Ministerului Tineretului refuză să o pună în aplicare, fiind complice la furtul generalizat. Nu vom mai tolera amânarea demersurilor serioase din partea autorităţilor şi vom lua toate acţiunile legale pentru ca cei ce au fost complici la acest fenomen să fie traşi la răspundere. Ne dorim ca tinerii din Constanţa şi din restul ţării să aibă spaţii ale lor, iar acest lucru nu e posibil fără eliminarea acestor himere numite fundaţii pentru tineret.” – Andrei-Mihai Tănase, preşedinte FTC.

Fundaţiile pentru tineret au fost înfiinţate prin Decretul-lege nr. 150/1990 pentru a acţiona drept moştenitoarele Uniunii Tineretului Comunist. Acestea au primit în administrare patrimoniul fostei organizaţii comuniste cu scopul de a-l folosi în beneficiul tinerilor. De-a lungul timpului, clădirile au sfârşit drept săli de nunţi, hoteluri, spaţii de închiriat, iar terenurile au devenit prada rechinilor imobiliari.

Federaţia Tinerilor din Constanţa (FTC) este o organizaţie înfiinţată în 2016, de către Asociaţie Elevilor din Constanţa şi Asociaţia Studenţilor din Constanţa cu scopul de a apăra drepturile tinerilor şi a contribui la politicile de tineret judeţene şi naţionale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.