Acasă Social Președintele CNAS își explică demisia

Președintele CNAS își explică demisia

DISTRIBUIȚI

Președintele CNAS Laurențiu Mihai își încheie astăzi mandatul, lăsând în urmă un proiect de Contract-Cadru care va îmbunătăți semnificativ accesul asiguraților la servicii și investigații medicale și va reduce birocrația din sistemul de sănătate, atât pentru pacienți cât și pentru medici. Totodată, în timpul mandatului său a fost întărită disciplina în cheltuirea banului public, au fost inițiate controale pentru depistarea și evitarea fraudelor și a fost demarată o analiza asupra funcționării sistemului informatic.

‘Din păcate, sistemul de asigurări sociale de sănătate din Romania se află în grea suferință, iar publicarea Indexului European al consumatorului de sănătate 2017, în care țara noastră ocupă din nou ultimul loc, nu face decât să confirme acest lucru’ — declară Mihai.

Principala problemă a sistemului este subfinanțarea acestuia. ‘Avem printre cele mai mici cote de contribuție pentru sănătate, aplicate la cele mici venituri din UE. Mai mult, doar o treime din beneficiarii de servicii medicale plătesc această contribuție, ceilalți sunt scutiți prin diferite prevederi legale. Un astfel de dezechilibru nu poate asigura funcționarea eficientă, iar discuțiile din prezent privind amânarea depunerii unor declarații fiscale, deci și plata contribuțiilor, prezintă riscuri suplimentare pentru finanțare’ — spune Laurențiu Mihai. El adaugă că sumele alocate în Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar până în lunile septembrie — octombrie, fiind în mod clar insuficiente pentru acoperirea nevoilor medicale ale populației.

‘Modul de finanțare al sănătății poate fi modificat doar prin decizie politică, în urma unei largi dezbateri publice pe care mi-aș fi dorit s-o inițiem. Ceea ce am putut face s-a concentrat pe crearea condițiilor pentru un acces mai rapid al pacienților la servicii și investigații medicale și un început de debirocratizare a sistemului actual. Poate cel mai important lucru constă în demararea unor verificări ale sistemului informatic pentru a identifica în mod precis care sunt cauzele care duc la funcționarea defectuoasă a acestuia’ — afirmă Mihai.

Laurențiu Mihai a fost numit la conducerea CNAS la sfârșitul lunii noiembrie 2017. ‘Plec de aici nu pentru că mi-am terminat treaba, ci pentru că mi se pare firesc ca atunci când vine un nou guvern să-și stabilească singur echipa cu care lucrează’ — încheie el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.