Home Social Prima si ultima crestere a pensiilor pe anul 2006

Prima si ultima crestere a pensiilor pe anul 2006

DISTRIBUIŢI

Multe dintre pensiile a caror recalculare s-a desfasurat in cursul anului trecut cresc, din aceasta luna, cu pana la 9,3%, potrivit oficialilor Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Noua majorare survine faptului ca, din aceasta luna, creste si valoarea punctului de pensie, de la 295,56 lei la 323,1 lei. Ce-i drept, nu toti asiguratii in sistemul public vor beneficia de aceste masuri. Doua treimi din persoanele care au obtinut un punctaj mai mic in urma procesului de recalculare a pensiilor vor mai avea de asteptat.

-Persoanele care au obtinut un punctaj mai mic in urma procesului de recalculare, respectiv 1,94 milioane de pensionari, vor ramane cu veniturile actuale. Pensia este un drept castigat, nu putem umbla la acestea, sa le reducem, mai ales ca unele sunt foarte mici ca valoare-, a afirmat secretarul de stat in MMSSF, Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS).

Seitan a precizat ca pensiile excluse de la majorare au crescut artificial in anii precedenti datorita masurilor de protectie sociala.

-Apreciem absolut echitabila solutia mentinerii acestor pensii la cuantumurile actuale pana cand punctajul mediu individual recalculat, inmultit cu valoarea punctului de pensie, va determina un cuantum mai mare decat cel aflat in plata-, a adaugat presedintele CNPAS.

In ce priveste recalcularea finalizata luna trecuta, Mihai Seitan a fost de acord ca exista o inechitate in urma acestui proces de recalculare, in sensul ca sunt beneficiari care nu au primit drepturile ce li se cuvin potrivit veniturilor realizate de ei in perioada in care au fost angajati. Este vorba de cei activi in perioada 1950-1962, cand in cartile de munca nu erau trecute salariile. Secretarul de stat nu a precizat cate persoane sunt in aceasta situatie, dar a spus ca o solutie identificata de autoritati pentru acestea este luarea in calcul, pentru perioada respectiva, a salariului minim pe economie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.