Acasă Social Proiect româno-chinez de cercetare a telocitelor, finanțat de China cu aproape 600.000...

Proiect româno-chinez de cercetare a telocitelor, finanțat de China cu aproape 600.000 de euro

Un proiect româno-chinez de cercetare a rolului telocitelor în tratamentul afecțiunilor pulmonare a primit o finanțare de 5 milioane de yuani (peste 596.000 de euro) în urma câștigării unei competiții în China, urmând a fi coordonat de academicianul Laurențiu M. Popescu și un profesor chinez.
„Mecanisme și roluri ale telocitelor în tratamentul afecțiunilor pulmonare“ a fost proiectul câștigător al competiției „Proiecte internaționale majore de cercetare științifică în cooperare cu China“, în care au fost înscrise 161 de proiecte.
Proiectul, care va fi desfășurat în perioada 2014 – 2018, a fost finanțat de Fundația Națională pentru ?ê?£tiințe a Chinei cu suma de 5 milioane de yuani, iar coordonatori vor fi profesorul X.Wang de la Universitatea Fudan din Shanghai și academicianul Laurențiu M. Popescu, președintele Secției de ?ê?£tiințe Medicale a Academiei Române și director general al Institutului Național de Patologie „Victor Babeș“din București.
„Finanțarea unui proiect de cercetare din partea Chinei reprezintă o premieră absolută pentru cercetarea științifică românească. Faptul că, proiectul legat de Telocite a fost primul într-o competiție cu alte 160 de proiecte internaționale, nu poate decât să ne dea satisfacție și un plus de încredere că cercetarea românească rămâne una de top“ a declarat academicianul Laurențiu M. Popescu.
Finanțarea cercetării telocitelor vine la puțin timp după ce Laurențiu M. Popescu a fost distins cu prestigiosul premiu „Magnolia Alba“ acordat de Guvernul Municipalității Shanghai, ca o recunoaștere din partea oamenilor de știință chinezi pentru descoperirea noilor celule umane – telocitele – realizată de academicianul român, dar și pentru întreaga cooperare științifică în domeniul telocitelor pe care directorul general al Institutului „Victor Babeș“ a dezvoltat-o în ultmii ani. Laurențiu M. Popescu a fost unul dintre cei 33 de laureați ai premiului „Magnolia Albă“ și singurul distins pentru cercetarea în domeniul medical.
În urmă cu un an, el a fost premiat de Academia Internațională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în SUA cu Medalia de Aur, considerată de lumea științifică drept Nobelul în cardiologie.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.