Acasă Social Protejarea animalelor și păsărilor în condiții de inundație

Protejarea animalelor și păsărilor în condiții de inundație

DISTRIBUIȚI

În condițiile avertizărilor de producere de fenomene meteorologice extreme (ploi torențiale, furtuni, căderi de grindină) care pot provoca și inundații, în diferite zone ale țării, fenomene care pot afecta sănătatea animalelor, prin declanșarea de afecțiuni specifice intemperiilor sau boli transmisibile, medicii veterinari avertizează crescătorii de animale, precum și autoritățile locale cu obligația de adoptare a unor măsuri de profilaxie generală, de profilaxie specifică și de ecarisare a teritoriului pentru prevenirea și limitarea posibilelor îmbolnăviri la animale, sau boli cu transmisibilitate de la animale la oameni.

În astfel de situații, echipele cu specialiști din cadrul D.S.V.S.A județene și din unitățile sanitare veterinare din teritoriu, în colaborare cu crescătorii de animale și păsări și cu autoritățile locale, efectuează activități direcționate cu responsabilități pentru:

Protejarea sănătății animalelor și păsărilor, protecția și bunăstarea acestora.

Protecția mediului

În domeniul protejerii sănătății, protecției și bunăstării animalelor:

Controale la exploatațiile comerciale și la exploatațiile nonprofesionale din gospodăriile populației cu animale și păsări, verificându-se starea clinică de sănătate, efectuarea acțiunilor sanitare veterinare obligatorii prevăzute pentru această perioadă, sau acțiuni de necesitate, (acțiuni de supraveghere prin afluirea de probe pentru examene de laborator, vaccinări imunoprofilactice, în special vaccinarea contra antraxului, examinarea sortimentelor de furaje și a apei potabile)

Verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilație și a generatoarelor de energie electrică; (în special la fermele cu porci și păsări)

Asigurarea unor locuri și spații prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepționale și mutarea acestora din gospodăriile afectate de inundații în zone sigure, unde să fie asigurate condiții de adăpostire, hrană, adăpare și îngrijire.

Circulației animalelor în județ și în afara județului să se facă numai dacă este strict necesar și numai cu aprobarea și sub supravegherea serviciilor veterinare locale sau județene, după caz.

Administrațiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanță, să cunoască situația reală și să informeze deținătorii de animale despre fenomenele prognozate;

Deținătorul de animale și păsări, are obligația ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar din localitatea respectivă, de orice modificare a stării de sănătate a animalelor precum și modificări comportamentale.

Verificarea stocurilor de produse alimentare și apă potabilă, existente în unitățile de profil, sau la sursă în cazul apei, sub aspectul calității și salubrității și stabilirea unor măsuri corective, după caz.

Asigurarea stocurilor de medicamente, produse biologice și dezinfectante pentru situații de urgență.

În domeniul protecției mediului

Coordonarea activității, prin implicarea autorităților locale, a fermierilor pentru colectarea cadavrelor și dirijarea lor la unitatea de distrugere, sau incinerare.

Curățirea și dezinfecția zonelor de unde s-a retras apa și au fost colectate cadavre de animale.

Verificarea condițiilor de manipulare, colectare, păstrare și transport a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman.

Colaborarea cu instituțiile județene Instituția Prefectului, Consiliul Județean, I.S.U., C.P.C. D.S.P, I.P.J. D.S. I.J.J și cu asociațiile crescătorilor de animale și asociații pe produse.

Situațiile deosebite pot fi comunicate la unitățile sanitare veterinare, sau la comandamentele locale, constituite, pentru a se putea intervenii operativ și eficient cu personal de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.