Acasă Social Protest al preotilor fata de nerestituirea padurilor

Protest al preotilor fata de nerestituirea padurilor

DISTRIBUIȚI

Preotii din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor vor sa organizeze, pe strazile municipiului Suceava, un mars de protest fata de refuzul actualei guvernari de a retroceda padurile revendicate de Biserica din Bucovina, transmite corespondentul Mediafax.


Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a depus la Primaria Suceava o cerere pentru aprobarea unui mars al tacerii, pentru data de 4 mai, estimand ca la aceasta actiune vor participa cinci sute de preoti, calugari si enoriasi.

-Este la fel ca orice mars-

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, ieri, ca va aproba aceasta solicitare. -Este la fel ca orice mars si vor fi respectate procedurile legale-, a spus Lungu.

La randul sau, prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat ca preotii, ca orice alta categorie sociala, au dreptul sa organizeze marsuri pentru a aduce in atentia autoritatilor anumite probleme. El a precizat insa ca autoritatile au dovedit foarte multa deschidere fata de solicitarea Bisericii din Bucovina privind revendicarea a 192.000 de hectare de padure, cererea fiind analizata in mai multe foruri, cu consultarea unor prestigiosi juristi, iar solutia legala identificata este reinfiintarea Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina, ca fundatie de drept public.

-Comisia judeteana de fond funciar Suceava si-a declinat competenta in cazul acestei cereri, iar Prefectura Suceava a transmis premierului Calin Popescu Tariceanu o informare privind modul de solutionare a cererii, unde am propus reactivarea fundatiei de drept public care a functionat pana in 1949-, a mai spus Onofrei. El a subliniat ca Biserica din Bucovina si-a primit toate drepturile solicitate, in cauza fiind cererea unei fundatii de drept privat, din care fac parte si reprezentanti ai clerului.

Declinarea

Comisia judeteana de fond funciar Suceava si-a declinat, in data de 7 aprilie, competenta de solutionare a cererii Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafete de aproximativ 192.000 ha de padure motivand ca nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar si a Legii 247/2005 a proprietatii.

Potrivit unei note prezentate in sustinerea motivarii, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la infiintare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere, si nu de proprietate, fiind o fundatie infiintata de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.