Acasă Social Reconstituiri ale luptelor de gladiatori făcute de membrii Asociației Virtus Antiqua

Reconstituiri ale luptelor de gladiatori făcute de membrii Asociației Virtus Antiqua

DISTRIBUIȚI

Asociația Virtus Antiqua din Cluj Napoca, care este organizată sub forma unei școli de gladiatori, a reconstituit, sâmbătă, în cadrul primei ediții a Festivalului Roman de la Călugăreni, luptele de gladiatori și activitățile conexe unui spectacol de gladiatori, așa cum se întâmplau pe vremea Imperiului Roman.
„Gladiatorii“ prezenți la Călu­găreni sunt conduși de Severus, „fost centurion în legiunile romane“, acum instructor al Ludus-ului Memnii, pe numele său real Ioan Andrei Sonea, absolvent al Facultății de Istorie al UBB și instructor de arte marțiale.
„Momentan, gladiatori care deja au depus jurământul și au antre­namentul necesar sunt patru, dar mai avem o tură de sclavi noi care sunt aproape gladiatori, cumpărați de la târgurile din Apulum – sunt șase. Noi încercăm să reconstituim echipa­mentele pe care le foloseau acum mai bine de 2000 de ani gladiatorii Imperiului Roman. Depinde de tipo­logie, fiecare are un echipament spe­cific, căștile diferă, totul e așa gândit încât să fie și puncte slabe, și puncte forte și să fie luptele cât mai echili­bra­te, pentru a dura cât mai mult luptele în favoarea spectacolului oferit publicului“, a arătat Severus, citat de Agerpres.
Instructorul ludus-ului a precizat că „sclavii“ sunt aleși în funcție de „o flamă în ochi“, care „te face să îți dai seama că ar putea să facă față în arenă atât fizic, cât și psihic, pentru că e și partea de stres“.
Acesta a subliniat că deși în timpul demonstrațiilor gladiatorii săi se luptă de multe ori cu săbii din lemn, ei se lovesc aproape la fiecare spectacol și că deși „luptă cu arme de lemn există mereu stresul unei accidentări și atunci intră în arenă la fel cum intrau și gladiatorii acum 2000 de ani“.
Severus a mai spus că majoritatea gladiatorilor și a noilor recruți care au participat la Festivalul Roman de la Călugăreni sunt practicanți de arte marțiale la Cluj-Napoca.
Spectacolele oferite de gladiatorii Ludus-ului Memnii a adunat un public numeros în curtea Teatrului ?ê?£ură.
Muzeul Județean Mureș orga­nizează, în premieră în județul Mureș, Festivalul Roman în satul Călugăreni, comuna Eremitu, pentru popularizarea elementelor civilizației și culturii romane provinciale, specifice Daciei romane.
Festivalul Roman face parte dintr-un proiect care se dorește a fi un alt model de promovare a actului cultural, prin educația directă a comunității, prin crearea de acțiuni cultural-educative desfășurate direct la fața locului, de această dată la castrul și vicusul roman de la Călugăreni.
Arheologii Muzeului Județean Mureș susțin că sistemul defensiv roman și implicit așezarea și castrul de la Călugăreni are potențial pe termen lung de a fi nominalizat pe lista patrimoniului mondial UNESCO în cadrul sitului multinațional „Granițele Imperiului Roman“.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.