Acasă Social Registrul Donatorilor de Celule Stem a salvat prima viață

Registrul Donatorilor de Celule Stem a salvat prima viață

DISTRIBUIȚI

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hema­topoetice a salvat prima viață. Joi, 1 august, a avut loc primul transplant cu celule stem recoltate de la un donator neînrudit din străinătate, prima procedură de acest fel făcută cu ajutorul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice, înființat în urma campaniei  „Avem viața în sânge“.
Un polonez, care s-a înscris în registrul din Polonia în urmă cu trei săptămâni, a dăruit viața unui bolnav de leucemie român. În viitor, alte patru transplanturi de celule stem vor avea loc la Clinica din Târgu-Mureț ți la Institutul Clinic Fundeni.

România are doar 2.300 de donatori de celule stem

În România, 25 de persoane au mai puțin de o lună la dispoziție să găsească un donator de celule stem compatibil. Voluntarii Registrului Național al Donatorilor au ieșit în stradă să convingă cât mai mulți oameni că un simplu gest poate salva o viață.
Pentru cei care au beneficiat de un transplant de la un donator neînrudit nu există cuvinte de mulțumire pentru anonimii care le-au schimbat viața.
„Practic, în momentul respectiv te mai naști o dată“, spune Andrei Gandrobur, citat de digi24.ro. Acesta a fost depistat în urmă cu opt ani cu limfomul Hodgkin, iar de atunci a început o luptă contracronometru.
Avea nevoie rapid de un donator compatibil de la care să ia celule stem prin transplant. ?ê?£ansa lui nu a venit din țară, pentru că la noi atunci nu exista un registru al posibililor donatori de celule stem hematopoietice, ci din Italia.
„Italienii au accesat registrul internațional și au găsit un donator în Australia. La mine a fost un bebeluș. Din cordonul lui s-au recoltat celulele stem. Fără acel donator, șansele mele de supraviețuire erau aproape de zero“, este convins Andrei Gandrobur.
Acum este un om sănătos și a devenit voluntar într-o campanie prin care încearcă să convingă oamenii să se alăture programului.
Oricine se poate înscrie în acest program. După completarea unui chestionar medical, urmează o serie de analize de bază. Sunt suficienți 10 mililitri de sânge pentru a determina gradul de compatibilitate.
Într-o singură zi, în Capitală câteva zeci de persoane au acceptat să devină potențiali donatori.
Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem din România a devenit funcțional la finalul anului trecut și este conectat la celelalte registre europene.
Pe lângă mulțumirea sufletească, donatorii au și alte avantaje. „Beneficiază de asigurări de sănătate pentru tot restul vieții și, anual, la cererea și la dorința donatorului, poate beneficia de o evaluare medicală completă“, spune Aurora Dragomiriș­teanu, directorul RNDVCSH.
În străinătate, costul unui transplant medular depășește 200.000 de euro, în timp ce în România este la jumătate. Suma este suportată integral de Ministerul Sănătății.
În Registrul Național al Donatorilor s-au înscris până acum peste 2.300 de persoane, mult sub media europeană. Numai în Germania sunt patru milioane de posibili donatori.

Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.