Home Social Romania a obtinut o medalie de aur si trei de argint la...

Romania a obtinut o medalie de aur si trei de argint la Olimpiada Balcanica de Informatica

DISTRIBUIŢI

Lotul national de informatica al Romaniei a obtinut o medalie de aur si trei medalii de argint la Olimpiada Balcanica de Informatica pentru seniori. Medalia de aur a fost castigata de Rares Darius Buhai, elev in clasa a X-a la Colegiul National "Liviu Rebreanu" din Bistrita. Si la olimpiada de anul trecut el a obtinut medalie de aur.   

Olimpiada Balcanica de Informatica s-a desfasurat in perioada 7 – 13 septembrie 2013 la Sarajevo (Bosnia-Hertegovina). Aceasta a fost a XXI-a editie a olimpiadei.

Medalia de aur:
•    Rares Darius Buhai – elev in clasa a X-a la Colegiul National "Liviu Rebreanu" din Bistrita. Rares a obtinut medalia de aur si la editia precedenta a Olimpiadei Balcanice de Informatica

Rares Darius Buhai a obtinut anul acesta medalie de aur si la Olimpiada Internationala de Informatica 2013, precum si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada. El a mai castigat medalia de aur si la Olimpiada Internationala de Informatica din 2012. Tot in 2012, el a obtinut medalie de aur la Balcaniada de Informatica, precum si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada din Rusia. Rares Darius Buhai a mai fost medaliat cu aur si la Olimpiada balcanica de informatica din 2011.   

"Informatica imi place din clasa a V-a, de cand am inceput sa invat la scoala aceasta disciplina. De atunci am inceput sa particip la olimpiade. Anul trecut (in 2011 – n.red.) am luat aur la Olimpiada balcanica pentru juniori, la acelasi concurs ca si cel de acum, dar varianta pentru juniori, iar de trei ani consecutivi am luat locul intai la Olimpiada nationala de informatica, iar anul acesta am obtinut doua medalii de aur", a declarat Rares Buhai pentru Mediafax dupa Balcaniada din august 2012.

"Inainte de concursuri lucrez zilnic in jur de cinci ore, iar pregatirea consta in rezolvarea de probleme, in general subiecte care se dau la aceste concursuri. M-a ajutat si ma ajuta foarte mult domnul profesor Constantin Galatan, care este coordonatorul lotului national de informatica", a explicat Buhai.

In ce priveste planurile de viitor, tanarul sustine ca "o sa vreau cel mai probabil sa studiez in strainatate si dupa aceea nu m-am gandit ce voi face. Cu siguranta ca voi continua tot in acest domeniu, al informaticii, dar nu m-am gandit la ceva anume"
Medaliile de argint:
•    Radu Stefan Voroneanu – elev in clasa a XII-a la Colegiul National "I. L. Caragiale" din Ploiesti.

Radu Stefan Voroneanu a participat si anul trecut la aceasta competitie si a obtinut medalie de aur. Tot in 2012, Radu a obtinut medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Informatica. In 2009, Radu Stefan Voroneanu a facut parte din lotul national de informatica ce a participat la Turneul de Informatica de toamna. A obtinut atunci medalie de argint, iar in 2008 a castigat medalia de aur la acelasi turneu. In 2011, Radu a fost ales "Elevul Anului" din Prahova, scrie Adevarul. Prima participare la olimpiada nationala de informatica a fost in clasa a V-a, cand a obtinut mentiune. "De mic am avut inclinatie pentru materiile de real, dar pana la urma am ales informatica si s-a dovedit ca nu am gresit", a declarat pentru publicatia citata Radu Voroneanu. In 2010 a obtinut medalia de aur cu lotul de seniori al Romaniei la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada, desfasurata la Yakuti.
 
•    Silviu-Emil Popescu – elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Grigore Moisil" din Bucuresti.
Silviu Emil Popescu a participat si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada din 2011, unde a facut parte din lotul de informatica si a obtinut medalia de bronz.
•    Mihai Popa – elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Fratii Buzesti" din Craiova

Mihai Popa a participat anul acesta si la Olimpiada Internationala de Informatica 2013, unde a obtinut medalie de bronz. Tanarul s-a clasat al treilea la Olimpiadele Nationale de Informatica in clasele a X-a, a XI-a si a XII-a. In urma cu un an a facut parte din lotul national la Turneul International de la Shumen (Bulgaria) si a obtinut medalia de bronz. A devenit pasionat de informatica in clasa a IX-a, datorita profesorului sau, se arata intr-un comunicat al Fundatiei eMAG. Urmeaza sa studieze Computer Science la Imperial College din Londra, apoi urmareste o cariera in software, fie in strainatate, fie in tara.
La prezenta editie a concursului de la Sarajevo au participat 53 de concurenti din 12 tari: Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia, Romania, Serbia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia.

Initiativa infiintarii Olimpiadei Balcanice de Informatica apartine romanilor, care au gazduit si prima editie a concursului, la Constanta, in 1993, informeaza organizatorii. Romania a mai fost tara organizatoare a Olimpiadei Balcanice de Informatica in 2003 (concursul s-a desfasurat la Iasi) si in 2011 (la Bistrita).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.