Acasă Social România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene, pentru că reciclează prea puțin

România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene, pentru că reciclează prea puțin

DISTRIBUIȚI

Patronii unor fabrici care refolosesc sticla spun că România riscă să fie sancţionată de Comisia Europeană, pentru că reciclează prea puţin. Ei susţin că, din cele aproape 350 de mii tone de deşeuri de sticlă, spre exemplu, doar 20 la sută ar ajunge la reciclare.

Situația ar putea duce la declaşarea procedurii de sancționare la începutul lui 2015. De cealaltă parte, datele oficiale ale Ministerului Mediului arată că România reciclează mai mult decât obiectivul stabilit de Uniunea Europeană, conform digi24.ro. Statisticile arată că românii aruncă la gunoi în fiecare an peste 200.000 de mii tone de sticle şi borcane. Alte 150.000 de tone sunt deşeuri de geam şi parbriz. În jur de 20.000 de mii de tone din acestea, adică doar aproximativ cinci la sută, sunt refolosite, anual, susţin cei din industria reciclării. Restul deşeurilor de sticlă, aproximativ 330.000 de mii de tone, ajung la groapa de gunoi. „Noi mergem pe statistici şi, din păcate, Comisia Europeană analizează acest fenomen şi pe EUROSTAT România râmâne cu 1 la sută. Croaţia nou venită în UE ne-a depăşit, suntem în urma Bulgariei în coadă de listă”, spune Constantin Damov, directorul unei fabrici de reciclare a sticlei, citat de digi24.ro. Cu toate acestea, datele oficiale ale Ministerului Mediului arată că în România  rata de colectare a deşeurilor din sticlă ar fi peste obiectivul fixat de Uniunea Europeană.

Pentru anul 2011 cantitatea de deşeuri de ambalaje de sticlă reciclată este de 83.790 de tone (59,97 la sută din totalul deşeurilor de sticlă). Obiectivul legal minim de valorificare prin reciclare/tip de material fiind de 48 la sută, potrivit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Alte state europene, precum Suedia sau Finlanda, reuşesc să recupereze şi să recicleze deşeurile din sticlă în proporţie de 100 la sută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.