Acasă Social Românii sunt diagnosticați în stadii avansate ale cancerului

Românii sunt diagnosticați în stadii avansate ale cancerului

DISTRIBUIȚI

Pacienții români sunt diagnosticați în stadii avansate ale cancerului, iar cel mai frecvent întâlnite afecțiuni oncologice sunt cancerul de sân, de plămâni, de prostată și colo-rectal, se arată în studiul Onco Monitor realizat de GfK România.
Cel mai rar întâlnite sunt cancerul de vezică biliară, cancerul tiroidian și testicular.
În medie, un medic specialist oncolog consultă pe lună peste 40 de paciente cu cancer de sân, peste 20 pacienți cu cancer de plămâni, peste 20 pacienți cu cancer de prostată, 7 pacienți cu cancer renal, 7 cu cancer gastric și 7 cu cancer al vezicii urinare.
"Dintre pacienții consultați lunar de un medic specialist, în cazul patologiei oncologice renale sau de plămân, o treime sunt pacienți nou diagnosticați, majoritatea în stadii foarte avansate (peste 70% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer de plămâni și peste 60% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer renal sunt în stadiul 4), pe când în cazul patologiei oncologice a sânului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritar în stadiul 2 și 3", menționează studiul.
Profilul pacientului cu cancer renal sau de plămâni din România indică un bărbat (70% dintre pacienți cu cancer renal și 75% dintre pacienții cu cancer de plămâni) cu o vârsta medie de 60 de ani, respectiv 62 de ani. Pacienta cu cancer de sân are în medie 57 de ani.
Potrivit raportului GfK, agresivitatea terapiilor de atac în aceste patologii poate face necesară administrarea unor terapii asociate tratamentului de fond care să contracareze efectele adverse, terapii din categoria medicamentelor antiemetice sau hepatoprotectoarelor. Astfel, doar puțin peste o treime dintre pacienți cu cancer renal primesc și un tratament asociat, în cazul pacientelor cu cancer de sân, 50% primesc o astfel de terapie, pe când în cazul pacienților cu cancer de plămâni, peste 80% primesc o terapie asociată din categoriile menționate.
În afara medicului oncolog, pe traseul pacientului cu afecțiuni oncologice intervin diferite alte specializări. Astfel, în cazul pacientului cu cancer renal un rol important îl joacă medicul specialist urolog, iar în cel al pacientului cu cancer de plămâni, medicul specialist pneumolog – majoritatea pacienților cu cancer renal, respectiv cancer de plămâni fiind diagnosticați de către medici aparținând acestor specializări medicale. Pe traseul pacientei cu cancer de sân, diagnosticul poate fi dat de o varietate mai mare de specializări medicale decât în celelalte patologii menționate.
GfK Onco Monitor este un studiu realizat anual pe un eșantion de 70 de medici oncologi.
(O.D.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.