Home Social Roșia Montană Gold Corporation aruncă pe piață minciuni aurite

Roșia Montană Gold Corporation aruncă pe piață minciuni aurite

DISTRIBUIŢI

Controversata companie Roșia Montană Gold Corporation a lansat o nouă campanie „publicitară“ realizată profesionist de o cunoscută agenție de PR, dar lipsită de orice deontologie. În termeni tehnici se numește badvertising, ceea ce pe românește se cheamă minciuni sfruntate. Pe site-ul companiei, un tânăr care rânjește tâmp, cu o expresie de insuportabilă fericire întipărită pe figură, ne spune că „noul proiect Roșia Montană va aduce României 4 miliarde de dolari, în timp ce alții scot valuta din țară“. ce pe românește se cheamă minciuni sfruntate.
Pe site-ul companiei, un tânăr care rânjește tâmp, cu o expresie de insuportabilă fericire întipărită pe figură, ne spune că „noul proiect Roșia Montană va aduce României 4 miliarde de dolari, în timp ce alții scot valuta din țară“. Tânărul poartă numele de Dragoș Tănase și se recomandă director general la Roșia Montană Gold Corporation. Alături de poza tânărului se lățește așa-zisul calcul al fericirii pe care ne-o va aduce compania sa de exploatare a aurului dacilor.

Reclama ne spune că Roșia Montană abia așteaptă să ne verse 4 miliarde de USD, care ne-ar scoate din criză învățământul, agricultura, pensiile:
„Proiectul va aduce 4 miliarde de dolari în economia României:
– 1,8 miliarde USD – beneficii directe ale statului român, în dividende pentru Guvernul României, impozite pe salarii, redevențe și alte taxe;
– 2,2 miliarde USD – bani cheltuiți în România pentru: resurse umane, energie electrică, transport, construcții, reactivi pentru procesare, piese de schimb“.
Ceva mai imbecil rar am am mai văzut pe un site oficial corporativ. De când salariile, reactivii, energia electrică, construcțiile și în general cheltuielile unei companii se decontează în beneficiul celui exploatat? Cum ar scoate din criză România construcțiile și reactivii lui Gold Corporation? Care 4 miliarde – câtă vreme singurul „profit“ al României ar urma să fie redevențele și dividendele, incluse în suma de 1,2 miliarde de dolari?
O organizație de tineri clujeni implicați în proteste inteligente și artistice la adresa proiectului Roșia Montană, MindBomb, a comentat public reclama mincinoasă promovată de compania canadiană: „O agenție cu prestigiul este dispusă să facă badvertising – să promoveze minciuna și încălcarea legii. (…) Problema Roșiei Montane e una încheiată. Justiția și-a spus cuvântul și, rând pe rând, a anulat toate avizele și autorizațiile obținute pe diferite căi de către RMGC. Aplicarea legii nu se negociază în dezbateri publice și nici nu poate fi subiectul unor campanii de comunicare.
RMGC a tocmit însă o agenție de publicitate de renume să-i spele imaginea. Agenția și-a început campania sugerând că investiția RMGC de la Roșia Montană ar fi una sigură, ca și cum legea nu ar avea nicio valoare. Conform acestui principiu, singurele lucruri care ar conta ar fi „ambalajul“ și „comunicarea“ profesionistă! MindBomb consideră că abilitatea unei agenții de a prezenta în mod pozitiv nerespectarea hotărârilor judecătorești nu este o dovadă de profesionalism ci, pur și simplu, minciună“.

Roșia Montană – povestea adevărată

În compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), care ar urma să exploateze zăcămintele aurifere, România deține 20% din acțiuni, prin intermediul Minvest Deva, ceea ce înseamnă că, teoretic, circa 1,4 miliarde de dolari din valoarea aurului ar reveni țării noastre, însă, deși prețul aurului a crescut foarte mult, în condițiile crizei mondiale care a recredibilizat aurul ca etalon și reper financiar, valoarea investiției de la Roșia Montană rămâne tot în jurul sumei de 1,5 miliarde de dolari. Analizele financiare arată însă că miza aurului este cu mult peste această sumă, valoarea profitului așteptat de corporația RMGC fiind în jurul sumei de 7 miliarde de euro – care vor ieși din țară, pentru a-l cita pe directorul infuzat de fericirea binelui făcut românilor, de la Gold Corporation, cel care se referea la „alții care scot valuta din țară“.
Proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană este blocat deocamdată de Ministerul Mediului, care a refuzat să acorde RMGC autorizațiile de siguranță a barajelor. De la această decizie a urmat și blocarea sau anularea altor autorizații acordate anterior, compania canadiană având o serie de procese pe rol în instanțele din România.
Roșia Montană Gold Corporation vrea să radă patru munți din Apuseni pentru a realiza cea mai mare exploatare minieră auriferă de suprafață din Europa, oferind în același timp românilor praful de pe tobă (mai exact cianura de pe tobă). Blocarea momentană a proiectului din pricina anulării în Justiție a autorizației de mediu și a planurilor urbanistice se așteaptă a-și găsi „rezolvarea“ dacă avem în vedere simpatia arătată de unii dintre pedeliștii de frunte – gen Berceanu – pentru proiectul otrăvit „canadian“.

Soros, „filantrop“ cu gura aurită

După ce ani de-a rândul activiștii Fundației Soros au protestat față de cianurile Roșiei Montane, după nenumărate acțiuni „verzi“, după ce Fundația Soros a cerut oficial desecretizarea contractului de concesiune dintre statul român și Gold Corporation, după modelul desecretizării contractului cu compania Sterling, pentru hidrocarburile din Marea Neagră s-a aflat că miliardarul speculațiilor George Soros a intrat și el în afacerea aurului. Cinismul întregii povești dă măsura acțiunilor „dezinteresate“ și „filantropice“ derulate de psuedo-activiști ai mediului, membri ai „societății civile“ stipendiați de „rechini“ de tipul Soros sau Mark Rich, alt personaj apropiat de Soros implicat în afacerea aurului dacic.
Presiunile făcute de Soros prin amploaiații săi pentru blocarea exploatării de la Roșia Montană s-au dovedit doar giumbușlucuri prin care „filantropul“ încerca să intre în acționariatul Gabriel Resources. George Soros a intrat, anul trecut, ca acționar indirect, prin Newmont Mining, care deține circa 20% din acțiuni, aceasta ocupând poziția a doua la nivel mondial în rândul companiilor de exploatare a aurului. „Operațiunea de cumpărare de acțiuni la Gabriel Resources s-a desfășurat în strânsă legătură cu deciziile Ministerului Mediului de la București privind exploatarea de la Roșia Montană, altfel spus, exact în momentul în care aceste decizii au dus la căderea prețului acțiunilor Gabriel Resources (la Bursa din Toronto) de la circa 6 dolari la sub 2 dolari/acțiune“ – dezvăluia „Săptămâna Financiară“.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.