Acasă Social Rovana Plumb trece la -operatiuni cu metale pretioase-

Rovana Plumb trece la -operatiuni cu metale pretioase-

DISTRIBUIȚI

In ultima sedinta, executivul a aprobat hotararea privind infiintarea pe langa Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a unei activitati finantate integral din venituri proprii, ce consta in -operatiuni cu metale pretioase si pietre pretioase-. Conform Legii nr. 261/2002 pentru aprobarea OUG nr. 190/2000 privind regimul metalelor pretioase in Romania, ANPC a preluat de la Banca Nationala a Romaniei toate responsabilitatile si obligatiile specifice activitatii de analiza si marcare a metalelor pretioase, dotarea tehnica aferenta, precum si personalul specializat in domeniu.

Potrivit noului act normativ, ANPC va autoriza, conform legii, persoanele fizice si juridice care efectueaza operatiuni cu metale pretioase, aliaje ale acestora si pietre pretioase, precum si cele -de marcare a bijuteriilor si obiectelor din metale pretioase sau aliaje ale acestora, la cererea persoanelor fizice si juridice interesate-. De asemenea, institutia condusa de catre Rovana Plumb va putea efectua operatiunile de analiza si expertizare a metalelor pretioase, a aliajelor acestora si a pietrelor pretioase, a bijuteriilor si obiectelor din metale pretioase sau aliaje ale acestora si pietre pretioase.

Conform acestei hotarari, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului va aviza normele tehnice si interne de lucru emise prin ordin de presedintele ANPC.

ANPC va stabili si aproba, conform legii, pe baza de tarife proprii, marcile utilizate de fabricanti, exportatori, importatori si, dupa caz, comercianti, modelul marcii de garantie proprie, precum si a conditiilor de inregistrare a acestora. Mai mult, Rovana Plumb va stabili tarifele pentru activitatile proprii de analiza, marcare si expertizare, dupa care vor fi avizate de catre ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, adica de Serban Mihailescu.

Tot prin ordin al presedintelui ANPC, se dispune suspendarea si, dupa caz, retragerea autorizatiei pentru efectuarea de operatiuni cu metale pretioase, aliaje ale acestora si pietre pretioase.

Donatii si sponsorizari

Finantarea activitatii -operatiuni cu metale pretioase si pietre pretioase- se realizeaza din venituri proprii constituite din: taxe de autorizare a persoanelor fizice si juridice pentru efectuarea de operatiuni cu metale pretioase, aliaje ale acestora si a pietrelor pretioase; tarife percepute pentru activitati de analiza si expertizare a metalelor pretioase si a pietrelor pretioase; tarife pentru stabilirea, aprobarea si inregistrarea marcilor utilizate de persoane fizice si juridice autorizate sa efectueze operatiuni de marcare a metalelor pretioase; tarife pentru marcarea metalelor pretioase si aliajelor acestora.

Este surprinzator ca aceste operatiuni se pot finanta si din donatii si sponsorizari. Conducerea activitatii va fi asigurata de catre un director, numit prin ordin al presedintelui ANPC, in subordinea directa a acestuia, cu avizul ministrului pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului. Omul care dirija aceasta activitate -pretioasa- se numeste Dumitru Dumba. La ora actuala, el este consilierul juridic al Rovanei Plumb.

Pentru persoanele fizice si juridice interesate, ANPC va acorda, contra cost, consultanta de specialitate si cursuri de pregatire si perfectionare profesionala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.