Acasă Social Sanitarii -fierb in suc propriu-

Sanitarii -fierb in suc propriu-

DISTRIBUIȚI

Sindicalistii din sanatate vor relua, din aceasta luna, actiunile de protest. Decizia a fost luata in cadrul Consiliului National Sanitas, reunit in urma cu cateva zile la Bucuresti, pentru a analiza protocolul incheiat cu Ministerul Sanatatii si Familiei, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate si Ministerul Finantelor. In cadrul discutiilor, sanitarii au incercat inca o data sa smulga garantii ca punctele prevazute in acord vor fi respectate, insa nu s-au ales cu nimic.

-Am fost dusi de nas-

Protocolul incheiat cu Ministerul Sanatatii si Familiei, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate si Ministerul Finantelor prevedea finantarea adecvata a unitatilor medicale, limitarea disponibilizarilor si acordarea premiului anual si a tichetelor de masa.

Liderii sindicali si Sanitas spun ca disponibilizarile au fost facute fara acordul sindicatelor si ca propunerea autoritatilor de redistribuire s-a dovedit a fi pana la urma doar praf in ochi, pentru ca nu a fost respectata. Acordarea premiului anual nu se poate face in cazul unora dintre judete, pentru ca nu exista bani. -Si in cazul tichetelor am fost dusi de nas, deoarece ni s-a spus ca suntem unitati bugetare, deci nu ni se pot da-, declara unul dintre liderii judeteni ai organizatiei Sanitas.

Reprezentantii MSF le-au promis sindicalistilor ca vor propune guvernului sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa se gaseasca solutii pentru acordarea celui de-al 13-lea salariu, plata urmand a se face direct catre unitatile medicale pe baza de factura. Este pentru prima oara cand Federatia Sanitas renunta la un protocol incheiat cu partea guvernamentala. Sindicalistii din sanatate spun ca, daca revendicarile lor nu vor fi solutionate, vor recurge la manifestari de protest. O posibila greva la nivel national va fi hotarata dupa 24 iunie, cand se va intruni din nou Consiliul National al Federatiei Sanitas. Pana atunci insa, deja sindicalistii din teritoriu -fierb in suc propriu-, iar protestele spontane nu au intarziat sa apara.

Scosi in strada de foame

Cadrele medicale medii ale Spitalului Orasenesc Saveni, judetul Botosani, au protestat in aceasta saptamana la sediul Directiei de Sanatate Publica fata de neacordarea salariilor si fata de conditiile grele in care isi desfasoara activitatea.

Protestatarii au spus ca nu au mai fost platiti din martie si ca, in aceasta luna, vor primi doar 50% din salariu. -Nu mi-am platit lumina de trei luni, iar fiica mea, studenta, sta acasa, pentru ca nu am bani cu ce sa o intretin. Nu am patit niciodata asa ceva. Conducerea ne tot explica ca banii au fost folositi prioritar la plata datoriilor, insa nu intelegem de ce la alte unitati prioritatea este plata salariilor-, a declarat un asistent medical.

Protestarii au acuzat si conditiile grele in care trebuie sa isi desfasoare activitatea. Ei spun ca in spital nu a mai existat carne de aproape trei luni (!), iar bolnavii internati aici fac foamea. Medicamentele, seringile, fasa sau spirtul au devenit adevarate raritati. Cum majoritatea celor care ajung in spital sunt saraci, cadrele medicale si-au facut datorii la farmacia si magazinele din jur pentru a le aduce cele necesare. -Sa vii cu fiola in buzunar la serviciu, ca sa poti acorda un tratament, este incredibil. Nu am venit aici sa ne milogim, ci sa ne cerem drepturile. Farmacia spitalului este goala si, nici daca am ajunge noi in spital, nu am avea cu ce sa ne tratam -, spune asistentul Octavian Dumitru.

Autoritatile dau vina pe manageri

Directorii DSP si ai Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate sustin ca vina pentru situatia creata apartine managerilor. -Este normal ca o unitate cu 80 de paturi si 147 de angajati sa nu functioneze corespunzator. Personalul va trebui restructurat, pentru ca salariile sa se incadreze in bugetul alocat. Nici o sectie de spital nu poate fi finantata daca nu exista medici. Prestatia medicala este foarte slaba, cu exceptia a catorva sectii. Acestea vor fi si cele care vor primi finantare. Autoritatile locale nu s-au implicat cu nimic pentru a crea conditiile optime pentru atragerea medicilor, iar din aceasta cauza, majoritatea au preferat sa plece-, a declarat Tamara Ciofu, directorul DSP. Ea a criticat dur actuala conducere, care, de doua luni, nu a reusit deschiderea unei sectii de cronici, ce ar fi putut aduce fonduri in plus.

Cu ocazia unui control, s-a constatat ca farmacia era mai mult goala, insa nu lipseau tablete de calciu foarte scumpe. O alta constatare a fost facuta pe sectia de chirurgie, unde erau inregistrate 14 persoane la masa, desi in realitate erau doar patru, iar trei trebuiau externate in ziua respectiva.

-Noi am incercat sa sprijinim activitatea, pentru cresterea eficientei actului medical. Numai asa vor fi atrase mai multe fonduri. Am incercat sa aducem un medic chirurg, sa gasim aparatura si instrumentarul necesar, insa nu am gasit deloc sprijin. Nu va mai putem da bani doar pentru a veni la serviciu-, a mai spus Tamara Ciofu. Sindicalistii au cerut CJAS un imprumut pentru rezolvarea de moment a situatiei salariale, lucru imposibil de realizat din cauza legislatiei in vigoare.

Directorul DSP le-a mai promis cadrelor medicale ca va face demersurile necesare catre CJAS pentru finantarea corespunzatoare a sectiilor eficiente si reinfiintarea noilor structuri, precum unitatea medico-sociala si sectia de boli cronice. Pentru a creste eficienta actului medical, spitalul va primi pentru sectia de boli interne un ecograf si se are in vedere externalizarea laboratorului de analize medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.