Acasă Social Școlile funcționează în ilegalitate cu acordul autorităților

Școlile funcționează în ilegalitate cu acordul autorităților

DISTRIBUIȚI

Guvernanții au asigurat și pentru acest an toate condițiile propice pentru ca unitățile de învățământ să funcționeze în ilegalitate. Astfel, mii de școli vor funcționa și anul acesta fără autorizație sanitară, în ciuda faptului că guvernanții se laudă că au alocat fonduri substanțiale pentru reabilitarea și modernizarea școlilor. Principalele cauze sunt lipsa apei potabile și a canalizării, dar și mobilierul învechit sau iluminarea deficitară a claselor. În plus, grupurile sanitare sunt total improprii în aceste școli. Tocmai "bune" pentru a-i întâmpina pe copii în anul școlar viitor.
Școli aflate în plin șantier, unități care nu pot fi autorizate din punct de vedere sanitar, comasări făcute fără a avea microbuze pentru transportul elevilor și unități fără pază – acestea sunt problemele cu care se confruntă învățământul, cu mai puțin de două săptămâni înainte de sunetul primului clopoțel care anunță începerea noului an școlar.

În condițiile în care sub nasul autorităților centrale situația este aproape dezastruoasă privind acest proces de autorizare al unităților de învățământ, nici nu ar trebui să ni se mai pară surprinzătoare situațiile înregistrate la nivel național. Primarul Capitalei a remarcat abia ieri că înainte cu mai puțin de trei săptămâni de începerea anului școlar, majoritatea școlilor din Capitală nu sunt pregătite să își primească elevii. Datele Autorității de Sănătate Publică București arată că 60 de unități de învățământ din Capitală nu oferă condiții igienico-sanitare pentru ca elevii să poată învăța în condiții optime. Situația cea mai gravă este în sectorul 1, unde 23 de școli din cele 102 existente nu vor funcționa în condiții normale de la 15 septembrie. Nici în sectorul 2 situația nu este mai bună: 18 unități școlare nu își vor primi elevii anul acesta în condiții sanitare minime: cu 4 școli mai mult față de anul trecut. Reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București nu știu, deocamdată, câți bani s-au investit anul acesta pentru renovarea școlilor, dar susțin că suma alocată pentru anul școlar 2008-2009 este mai mare în comparație cu cea din anii precedenți. Chiar dacă fonduri au existat, reprezentanții ISMB afirmă că o mare parte din bani nu a fost investită. Cert este că elevii vor face cursuri în școlile în care sunt înscriși, chiar dacă acestea nu vor primi autorizație sanitară până la începutul anului școlar. Situația este la fel de gravă și în restul țării.

Situație dezastruoasă în toată țara

Aproape jumătate din unitățile de învățământ din județul Constanța nu au primit autorizație sanitară de funcționare pentru noul an de învățământ, majoritatea fiind din mediul rural și neavând condiții pentru buna desfășurare a activității școlare. Aceeași situație gravă se înregistrează și la nivelul județului Iași, unde inspectorii sanitari nu au eliberat autorizația de funcționare pentru un număr de 220 de școli și grădinițe din județ, în timp ce alte 145 nu au depus încă actele pentru a intra în posesia avizului. Pe de altă parte, aproximativ jumătate din cele 185 de unități școlare de pe raza județului Neamț nu au primit încă autorizația sanitară de funcționare din cauza condițiilor igienice precare. Lista județelor unde școlile vor funcționa și în acest an fără avizul sanitar este completată de județul Satu Mare, unde 50 de unități de învățământ nu au autorizație sanitară de funcționare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.