Sindicalistii din Educatie sunt decisi sa ia toate masurile – mergand de la suspendarea acordului pana la reluarea protestelor – in situatia in care guvernul nu-si va respecta promisiunile care au dus la incetarea grevei din toamna anului trecut.
Acordul semnat atunci de liderii sindicali si guvern prevedea suplimentarea bugetului Educatiei cu un miliard de euro pentru demararea de programe de modernizare a sistemului de invatamant, dar si plata sumelor datorate si neplatite dascalilor din perioada 2001-2004.
Pana in prezent, nici una dintre aceste promisiuni nu a demarat concret.
Liderii cadrelor didactice sustin ca, in ce priveste programele de modernizare a invatamantului, discutia pe marginea acestora ar fi trebuit sa inceapa inca de la finele anului trecut. -Este in joc un miliard de euro si au trecut deja doua luni din acest an! Practic, la un simplu calcul al zilelor lucratoare, se poate vedea ca timpul efectiv de lucru cu – si la – aceste proiecte este de doar sase luni. Sincer, ma indoiesc ca pana la sfarsitul lui 2006 vor exista suficiente proiecte fezabile si viabile, pentru a absorbi toata suma promisa-, s-a aratat sceptic Andrei Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
Una dintre cauze este si inexistenta, pana la aceasta data, a Comisiei pentru monitorizarea elaborarii si implementarii acestor programe, in opinia liderului FSLI.
Liderii de sindicat din toate federatiile din invatamant se vor intalni, saptamana viitoare, pentru a stabili o strategie comuna, fiind posibila anularea acordului cu guvernul.
Profesorii mai au de asteptat platile restante
La randul sau, presedintele Federatiei sindicatelor universitare -Alma Mater-, Razvan Bobulescu, a precizat ca nici punctul din acord privind legea salarizarii nu a fost respectat pana acum. Potrivit articolului III din Acordul incheiat pe 28 noiembrie 2005, executivul se obliga ca, -prin Ministerul Educatiei si Cercetarii sa stabileasca o reglementare unitara care sa impiedice aparitia de descriminari intre salariatii aflati in aceeasi situatie. Pana pe 31 ianuarie 2006, Ministerul Educatiei si Cercetarii va stabili valoarea sumelor datorate si neplatite angajatilor din invatamant. Plata acestor sume va incepe cu luna februarie 2006 si va fi esalonata pe o perioada de maximum 35 de luni. Suma lunara medie va fi de 330.000 ROL-.
Ministerul de resort zice ca nu sunt probleme reale
Reprezentantii federatiilor sindicale din invatamant s-au intalnit frecvent cu cei ai institutiei, sustine MEdC, prilej cu care acestia nu si-ar fi manifestat nici o nemultumire asupra respectarii unor angajamente din acordul incheiat in toamna anului trecut.
-La una dintre aceste sedinte comune, reprezentantii federatiilor sindicale au fost de acord cu prorogarea termenului de finalizare a situatiei sumelor datorate si neplatite angajatilor din invatamant din perioada 2001-2004, de la 31 ianuarie 2006 la 10 februarie 2006. Aceasta prorogare a fost solicitata de catre inspectoratele scolare, ca urmare a volumului foarte mare de informatii existente in teritoriu-, se arata intr-un comunicat al MEdC.
Reprezentanti ai MEdC au discutat cu cei ai Ministerului Finantelor Publice in vederea emiterii actului normativ necesar platii acestor sume (plati care, conform Acordului incheiat, pentru anul 2006 incep cu luna februarie).
Cu privire la Comisia mixta de monitorizare a proiectelor din invatamant, reprezentantii Ministerului Educatiei precizeaza ca, in cursul acestei saptamani, se centralizeaza oferta de proiecte la nivel national (din invatamantul preuniversitar si universitar), urmand ca, saptamana viitoare, sa aiba loc prima reuniune.
Promisiuni frumoase pana in prezent
Prin acordul semnat cu sindicatele din educatie, guvernul s-a angajat sa asigure in 2006 si finantarea proiectelor de modernizare si investitii din domeniul educatiei prin resurse suplimentare de 1,1% din produsul intern brut, astfel incat cheltuielile pentru invatamant sa ajunga la 5% din PIB.
Printre programele stabilite se afla cele privind asigurarea spatiilor de invatamant si biblioteci din invatamantul universitar si postuniversitar, reabilitarea scolilor, inclusiv a grupurilor igienico-sanitare din scoli, camine si universitati, dotarea unitatilor scolare cu calculatoare, constructia si reabilitarea campusurilor scolare si universitare, asigurarea manualelor scolare, imbunatatirea conditiilor de cazare si masa ale elevilor si studentilor.