Home Social Se nasc tot mai puțini copii

Se nasc tot mai puțini copii

DISTRIBUIŢI

Zicala cine are copii să-i crească, cine nu, să nu-i dorească, nu se potrivește în cazul a sute de clujeni care își doresc un urmaș. Numărul celor care nu pot avea un copil sau a celor care apelează la ajutorul specialiştilor, a crescut cu aproape 30% în ultimul an. Specialiștii spun că la fel de îngrijorător arată și datele la nivel european, unde 15% dintre cupluri au probleme în a avea urmaşi.

 

Medicii spun că obstacolele în calea naşterii sunt stresul, dar și alimentația proastă. Nu în ultimul rând şi faptul că tot mai multe femei aleg să aibă un copil după 30 de ani.

 

„Din păcate vârsta de procreere a crescut, femeia alege să devină mamă de obicei peste vârsta de 30 de ani, când deja a acumulat o serie de factori nocivi care sunt asociați cu infertilitatea. Orice femeie cu vârstă de peste 35 de ani ar trebui să vină pentru consult și sfat genetic”, a completat medicul.

 

La Cluj, fertilizarea in vitro depăşeşte 2.500 de euro, o sumă pe care puţini şi-o pot însă permite.

 

„În principiu, procentul nostru de reușită este undeva la 30% cu mici variații de la an la an, deci o pacientă din trei reușește să obțină sarcina prin metodele acestea”, a spus medicul ginecolog Romeo Micu.

 

Ministrul Sănătății a anunțat relansarea programului prin care se pot deconta aceste proceduri. În judetul Cluj, au fost efectuate anul acesta aproape 100 de fertilizări in vitro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.