Acasă Social SIDA, o lupta inca grea

SIDA, o lupta inca grea

DISTRIBUIȚI

In Romania, in anul 2002 nu s-a inregistrat nici un caz de transmitere HIV de la mama la fat

De departe, vizita recenta a fostului secretar de stat Madeleine K. Albright si a presedintelui Merck, Per Wold-Olsen, a constituit dovada cea mai consistenta ca eforturile autoritatilor pentru bolnavii de SIDA au fost temeinice – reflectandu-se in faptul ca mai bine de trei sferturi dintre cei 12.000 de seropozitivi inregistrati in Romania beneficiaza de tratament.

Donatii importante pentru seropozitivi

Prezenta in Romania a presedintelui Per Wold-Olsen a adus Institului -Matei Bals- o noua donatie din partea Merck pentru bolnavii HIV, in valoare de 250.000 de dolari (de remarcat ca aceeasi copmanie este autoarea celei mai mari donatii acordate copiilor romani bolnavi de SIDA, de un milion de dolari).

In acelasi spirit al caritatii, Fundatia Parteneri pentru Viata beneficiaza de fonduri de peste 300.000 de dolari, asigurate integral de compania GlaxoSmithKline Romania. Fundatia deruleaza in prezent doua programe majore, in cooperare cu Fundatia Romanian Angel Appeal, una dintre cele mai importante organizatii nonguvernamentale din Romania care se ocupa de problemele copiilor infectati cu virusul HIV.

Primul, in valoare de 220.000 de dolari, se intituleaza -Model integrat de ingrijire si prevenire a HIV/SIDA in judetul Giurgiu-. Programul are ca beneficiari peste 450 de copii si tineri infectati HIV, 250 de lucratori din sanatate si 2.000 de gravide. Cel de-al doilea program, cu o finantare de 110.000 de dolari, -Dreptul la adolescenta: educatie medicala pentru tinerii infectati cu HIV/SIDA si familiile acestora-, vizeaza cresterea participarii sociale a peste 1.000 de copii infectati cu virusul HIV.

De asemenea, o campanie nationala anti-SIDA a fost lansata in mai multe licee si centre universitare din tara, cu scopul de a atrage atentia atat asupra pericolului pe care il reprezinta acest flagel, cat si a marginalizarii si discriminarii persoanelor infectate.

SIDA este una dintre problemele majore ale mileniului al treilea. La nivel mondial traiesc 40 milioane de persoane bolnave de SIDA. In fiecare zi, in lume, 8.000 de persoane mor din cauza SIDA – 95% dintre bolnavii HIV/SIDA traiesc in tarile in dezvoltare.

In Romania, celor peste 7.000 de copii infectati li se adauga cu rapiditate un numar tot mai mare de adulti, numarul acestora depasind deja 3.000 de persoane. Guvernul Romaniei a declarat HIV/SIDA ca fiind o prioritate nationala de sanatate publica si a lansat un program de acces universal si gratuit la tratamente.

-Daca pana anul trecut ne gandeam preponderent la tratarea celor infectati cu HIV, din acest an avem ca obiectiv principal prevenirea transmiterii acestei boli si stoparea transmiterii verticale, de la mama la fat, a acestui virus. De altfel, in 2002, pana acum nu am inregistrat nici un caz de acest tip-, a declarat Daniela Bartos, ministrul sanatatii si familiei. -Totodata, intentionam sa luam masuri eficiente pentru cei care folosesc injectarea intravenoasa a drogurilor, dat fiind riscul la care se supun acestia in infectarea cu HIV-, a adaugat Bartos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.