Acasă Social Solidaritatea Sanitară a iniţiat protestul numit Pluguşorul Nedreptăţiţilor

Solidaritatea Sanitară a iniţiat protestul numit Pluguşorul Nedreptăţiţilor

DISTRIBUIȚI

Luând act de seria de efecte negative pe care Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018 (publicată ieri, 29.XII.2018) le are asupra salariaţilor din sectorul public de sănătate, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a iniţiat un protest la adresa Guvernului, ce anunţă şi pregăteşte valul ce acţiuni de protest ce va urma în prima parte a anului 2019.

La iniţiativa Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, denumită Pluguşorul Nedreptăţiţilor, au răspuns până acum peste 4.000 de salariaţi din sănătate din toată ţara, mulţi dintre ei transmiţând deja „urările” lor la adresa Guvernului.

Deşi această Ordonanţă de Urgenţă rezolvă una dintre probleme, respectiv asigură creşterea salariilor de bază pentru cca. 50% dintre salariaţii din sănătate cu 1/4 din diferenţa dintre salariul actual şi nivelul prevăzut în grila de salarizare pentru anul 2022, ea introduce în acelaşi timp o serie de măsuri care au un impact negativ semnificativ asupra tuturor salariaţilor din sănătate. Pe pagina protestului am prezentat Nota cu daunele pe care OUG 114/2018 le generează salariaţilor din sectorul public de sănătate. Ea va fi completată cu Calculele analitice ale pierderilor pe care le suferă salariaţii din sănătate.

Spre exemplu, prin acest act normativ adoptat în perioada Sărbătorilor, Guvernul a decis, în mod paradoxal, să-i lipsească de drepturile cuvinte pentru activitatea desfăşurată în această perioadă tocmai pe cei aflaţi acum la muncă pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale necesare populaţiei.

Având în vedere „obiceiul” Guvernului de a adopta acte normative ce vizează soarta salariaţilor din sănătate fără respectarea regulilor de dialog social (aceasta fiind principala cauză a efectelor negative) şi de a face acest lucru în perioada sărbătorilor, protestele noastre sunt întemeiate. Pentru a ne asigura că astfel de situaţii nu se vor repeta în viitor considerăm că orice acţiune a Guvernului în perioada sărbătorilor va trebui urmată de proteste în aceeaşi perioadă, ce trebuie să includă şi greva generală. În acest moment acţiunea inadecvată a Guvernului din timpul sărbătorilor este sancţionată prin intermediul acestui protest simbolic, el reprezentând punctul de început al unor acţiuni ce asigură intrarea în anul 2019 în plin conflict colectiv de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.