Acasă Social Studenții ieșeni solicită Primăriei reduceri la transportul în comun

Studenții ieșeni solicită Primăriei reduceri la transportul în comun

DISTRIBUIȚI

Liga Studenților din Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași (LS IAȘI), alături de alte cinci organizații studențești din centrul universitar ieșean, solicită Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Iași să adopte o hotărâre prin care studenții să beneficieze în mod real de reducerea de 50% la transportul în comun, prevăzută de lege.

În momentul de față studenții beneficiază de reduceri la transportul local în comun în baza unor protocoale semnate între Primărie, RATP și universitățile ieșene, prin care se eliberează un abonament lunar de 13 lei. Acest tip de abonament nu este accesibil, însă, tuturor studenților.

La ‘Cuza’, Politehnică și Agronomie beneficiază doar studenții care sunt înmatriculați la o formă de învățământ finanțată de la bugetul de stat, studenții de la taxă neputând avea acces la această facilitate. În cazul Universității de Medicină și Farmacie, aceste abonamente sunt primite doar de un număr redus de studenți, în ordinea descrescătoare a mediilor.

Studenții înmatriculați la o formă de învățământ în regim de taxă, fie la o universitate de stat, fie la una particulară, pot opta doar pentru două tipuri de abonamente, pe o singură linie, cel de 15 zile, respectiv cel de 30 de zile, dar care sunt reduse doar cu 25%.

Conform Legii Educației Naționale nr. 1/2011, studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu minimum 50% la mijloacele de transport în comun. În acest sens, liderii studenților doresc să înceapă cât de curând discuțiile cu autoritățile locale și cu reprezentanții universităților.

‘Această inițiativă vine în primul rând în sprijinul studenților care nu beneficiază de abonamentele de 13 lei. Măsura va aduce beneficii, de altfel, tuturor studenților, în perioadele sau situațiile în care abonamentele anterior menționate nu sunt eliberate de către universitate. Practic, dorim ca studenții să se bucure de bilete de 1 leu pentru o călătorie, bilete de 2 lei pentru două călătorii, abonamente reduse cu minimum 50% și alte facilități garantate de lege. Avem încredere în capacitatea noastră de a rezolva această problemă alături de autoritățile locale și invităm reprezentanții universităților ieșene, precum și celelalte organizații studențești să susțină acest demers.’ a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte LS IAȘI.

Demersul Ligii Studenților (LS IAȘI) este susținut de Liga Studenților din Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară ‘Ion Ionescu de la Brad’ (LSUSAMV), Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI), Asociația Studenților Bioingineri (ASB), Asociația Studenților Chimiști CHEMIS și Liga Studenților de la Mecanică (LSM).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.