Acasă Social Suntem cu ochii pe Apa Nova

Suntem cu ochii pe Apa Nova

DISTRIBUIȚI

– Exista o problema reala a lipsei de apa potabila in Capitala?

– Problema este cu adevarat de actualitate. Si asta datorita secetei prelungite, cat si a golirii irationale a lacurilor. Guvernul a pus la punct un program de urgenta, pentru care s-au si alocat fonduri, care prevede realizarea unor puturi de mare adancime pentru asigurarea de apa potabila.

– Sunteti multumit de activitatea societatii Apa Nova?

– Pana in momentul de fata concesionarul isi indeplineste sarcinile din contract. Pentru eficientizare, vom propune in urmatoarea sedinta de consiliu aprobarea infiintarii ARBAC, o agentie de reglementare a activitatii serviciului de furnizare a apei in Capitala. Rolul primordial al ARBAC este acela de arbitru intre societatea Apa Nova si Primarie, urmand respectarea punctuala a contractului. In cazul in care Apa Nova nu va respecta clauzele contractuale cu Primaria Capitalei, agentia are la dispozitie cele 10 milioane de dolari depuse drept garantie. La fiecare greseala, din aceasta suma se extrag niste bani drept penalizare, ajungandu-se ca, in final, daca nu se va respecta contractul in punctele vitale, sa se anuleze concesiunea, iar municipalitatea sa primeasca toate bunurile inapoi.

– Ce soarta vor avea lacurile Capitalei?

– Am cerut un credit de 80 milioane de euro pentru reabilitarea lor, cu scopul declarat ca lacurile sa redevina adevarate oaze de agrement. Nu vom mai accepta nici un fel de contracte de concesiune sau asociere cu nici o firma, pe malul lacurilor, daca acestea nu vor fi de acord sa intretina si luciul apei si zona aferenta.

– Ce se mai intampla cu contorizarea termoficarii?

– Programul municipalitatii prevede achizitionarea a 15.000 de contoare, 5.000 de aparate aflandu-se deja in stoc. In scurt timp, Primaria si regia de termoficare vor incepe instalarea gratuita a contoarelor la nivel de scari de bloc. Montarea lor va reduce costurile cu 40%. Pentru partea individuala nu este importanta problema costului, cat cea a reglajului. Fiecare familie isi va putea regla temperatura in case, iarna, in functie de buget si de confortul dorit. Pentru reglaj se vor monta robineti termostati. Astfel se vor elimina si debransarile de la retea.

– Ce proiecte si investitii are in vedere Primaria Capitalei?

– Sub aspectul creditelor externe exista trei mari investitii. Linia de metrou usor 41, Pasajul Basarab si parcajul subteran Gara de Nord. Creditul extern este de 200 milioane de euro. Preconizam si realizarea statiei de epurare Glina, intrucat Bucurestiul este singura capitala europeana care nu dispune de o statie de epurare a apelor uzate. In prezent, apele uzate sunt deversate in rauri.

– Ce veti intreprinde in transportul urban si preorasenesc?

– In Bucuresti se va acorda un credit in vederea introducerii cartelelor de taxare unica, atat pentru transportul de suprafata, cat si pentru cel subteran. Asa vom contoriza foarte strict si costurile pentru abonamentele gratuite acordate pensionarilor. In privinta transportului preorasenesc, Primaria Capitalei a solicitat, anul trecut, Consiliului judetean Ilfov sa participe la subventia de 300 miliarde de lei pe care o suporta numai municipalitatea.

– In ce relatii va aflati cu primarul general Traian Basescu?

– Relatiile cu primarul general sub aspect administrativ sunt deosebit de deschise, de colaborare pentru rezolvarea problemelor municipalitatii. Din pacate, primarul nu are suficienta incredere in mine pentru a ma folosi la intreaga mea capacitate. Datorita programului sau incarcat, nu are timp suficient pentru a purta discutii cu mine. In consecinta, actionez cum cred de cuviinta, in virtutea indatoririlor acordate de dansul, informandu-l in momentele in care trebuie luate decizii ce implica institutia din care amandoi facem parte. Afirmatiile dlui primar general, conform carora ne opunem in permanenta proiectelor de hotarare promovate de directiile Primariei, sunt false. Noi am amanat doar hotararile prezentate in ultimul moment, fara o analiza amanuntita a implicatiilor. N-avem interese ascunse, singurul meu interes personal fiind binele cetateanului, ceea ce cred ca este si al dlui primar general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.