Acasă Social Tatuajele temporare cu „henna neagră” pot strica vacanțele turiștilor

Tatuajele temporare cu „henna neagră” pot strica vacanțele turiștilor

DISTRIBUIȚI

În această perioadă, în care toată lumea se îmbracă sumar, cåștigă teren și moda tatuajului temporar. Mai ales în timpul verii, atåt în Romånia, cåt și în Europa se practică tatuajele temporare cu „henna neagră“. Artiștii din domeniu „migrează“ de la un eveniment în aer liber la altul, găsind clienți îndeosebi în råndul turiștilor aflați pe litoral sau participanților la diverse tårguri. Adolescenții și tinerii sunt cei mai dornici de a-și face asemenea tatuaje, fără a se gåndi că reprezintă un risc pentru sănătate. De altfel, aceștia sunt atrași de tatuajele temporare cu „henna neagră“ deoarece culoarea neagră place mai mult decåt nuanța naturală a plantei henna.
Numai că toți coloranții adăugați plantei de henna, care dau culoarea neagră, pot cauza reacții alergice grave. Potrivit specialiștilor din cadrul Ministerului Sănătății (MS), primele reacții adverse apar la 3-12 zile zile după tatuare, manifes-
tåndu-se prin måncărimi, roșeață, pete, pustule sau chiar decolorarea permanentă a pielii și cicatrici. În plus, cei care se tatuează temporar cu „henna neagră“ pot căpăta o sensibilitate permanentă la aceste substanțe și pot dezvolta dermatită de contact alergică. În aceste cazuri, reacțiile pot fi violente, cåteodată necesitånd intervenție medicală de urgență și chiar spitalizare. Toate aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona înconjurătoare sau se pot răspåndi pe întreg corpul. În aceste condiții, oricine prezintă o reacție de iritare sau cu apariție de pustule la o pată neagră de pe trup trebuie să meargă imediat la medic și să spună dacă i s-a aplicat pe piele un tatuaj temporar cu „henna neagră“.
Începånd cu anul 2008, MS a avertizat populația cu privire la posibilitatea apariției unor reacții adverse după utilizarea tatuajelor temporare cu „henna neagră“. Și Comisia Europeană a avertizat asupra riscurilor aplicării de tatuaje temporare cu henna neagră și despre dificultatea de a controla circuitele de distribuire a produselor în spațiile unde se aplică tatuajele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.