Acasă Social Temuta invazie românească în Marea Britanie nu a avut loc, recunoaște presa...

Temuta invazie românească în Marea Britanie nu a avut loc, recunoaște presa britanică

DISTRIBUIȚI

Invazia românească de care se temeau britanicii și asupra căreia politicienii și presa din această țară avertizează de mai multe luni nu a avut loc, titrează la unison cotidienele britanice, în timp ce restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari au fost ridicate la 1 ianuarie.

Subliniind că politicienii de dreapta și presa au avertizat că prima zi a noului an va aduce hoarde de imigranți români și bulgari, The Guardian conchide că afluxul așteptat nu a avut loc. Nu au fost curse suplimentare nici de autocare, nici de avioane dinspre București și Sofia. Secretarul de stat pentru Imigrație, Mark Harper, a afirmat că declarațiile privind un aflux de imigranți sunt exagerate. Vor fi unii care vor veni, vor fi fără îndoială noi presiuni, dar nu "Armageddon". "Avioane și autocare pe jumătate goale au ajuns miercuri în Marea Britanie, mult temuta invazie românească nu s-a materializat", scrie și Daily Mirror, adăugând că sosirile pe aeroporturile Gatwick, Heathrow, Luton, și în autogările Dover și Victoria din Londra contrazic temerile exprimate în ultimele luni. Daily Telegraph titrează că sosirile de la 1 ianuarie din România sunt "doar un instantaneu". Au fost puține indicii ale unui exod către Marea Britanie în prima zi a noului an, parțial și pentru că această perioadă este una pe care românii o petrec cu familia și prietenii, dar și pentru că mulți dintre ei s-au mutat deja după ce țara lor a aderat la UE în 2007.

Autogara Victoria din centrul Londrei, una dintre principalele destinații pentru vizitatorii de pe continent și locul unde erau așteptate autocarele pline cu imigranți est-europeni era aproape goală miercuri, scrie cotidianul. Atât de goală, încât unul dintre micile restaurante de aici era închis pentru toată ziua. Un grup de călători a ironizat îngrijorările privind afluxul de imigranți, afirmând: "Noi suntem ungari, așa că nu ne deranjează". O cursă aeriană din România care a aterizat pe aeroportul din Luton avea la bord doar un pasager venit pentru prima dată la muncă în Marea Britanie. Huffington Post s-a concentrat asupra acestui român, Victor Spiresau, în vârstă de 30 de ani. Afirmațiile sale – "Nu am venit să vă jefuiesc țara. Am venit să muncesc, după care mă duc acasă" – au făcut înconjurul ziarelor britanice.

Daily Mail a continuat însă seria de articole alarmiste, afirmând că firmele britanice au plasat aproape 8.000 de anunțuri de locuri de muncă pentru români, de la șoferi de taxi și personal hotelier până la asistente medicale și medici. Multe dintre anunțuri, afirmă tabloidul britanic, au fost redactate în limba locală și au fost postate pe site-urile românești. The Economist subliniază că, deși sistemul britanic de protecție socială a fost conceput pentru o perioadă cu o mai mică mobilitate a muncii, este improbabil ca acesta să fie afectat puternic de noul val de imigranți. Dar lipsa de reciprocitate între acesta și cele din alte țări europene reprezintă o îngrijorare rezonabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.