La fiecare șase secunde, în lume, o persoană își pierde viața din cauza diabetului zaharat și a complicațiilor asociate, potrivit Federației Internaționale de Diabet (IDF — International Diabetes Federation). Numai în 2013, afecțiunea a cauzat decesul a 5,1 milioane de persoane, susțin experții IDF în cea de-a VI-a ediție a Atlasului de Diabet.
În ceea ce privește România, aproximativ două milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar numărul celor cu prediabet depășește cifra de trei milioane. Pentru a reduce prevalența diabetului în țara noastră, precum și pentru a preveni instalarea complicațiilor la persoanele deja diagnosticate cu această afecțiune, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice continuă seria acțiunilor de informare și educare a populației cu privire la riscurile și consecințele diabetului.
Mesajele educative legate de prevenția, diagnosticul precoce și controlul eficient al diabetului zaharat vor fi transmise bucureștenilor în cadrul ediției din acest an a Campaniei Naționale ‘Controlează-ți Diabetul’, desfășurată în perioada 14 — 15 noiembrie. Vor fi organizate numeroase activități destinate publicului larg, care vor puncta importanța prevenției diabetului zaharat prin controlul factorilor de risc, precum și necesitatea controlului valorilor glicemice pentru prevenirea complicațiilor.
‘Creșterea epidemică a numărului pacienților cu diabet zaharat în întreaga lume, dar și în România, ne duce la ideea că sunt necesare tot mai multe activități prin care să creștem nivelul de conștientizare, în rândul populației, asupra consecințelor serioase ale diabetului. Astfel, în cadrul Campaniei Naționale ‘Controlează-ți Diabetul’ nu vorbim doar despre riscurile și factorii de risc în diabetul zaharat, ci și de importanța prevenției prin schimbarea stilului de viață, practicarea zilnică a minimum 30 de minute de mișcare moderată, precum și atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase’, a declarat prof. univ. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Pentru ca mesajul campaniei — ‘Lupta împotriva diabetului înseamnă prevenție și control’ — să ajungă la cât mai mulți bucureșteni, acesta va fi colantat pe linia de transport în comun 123. Astfel, mesajul educativ va putea fi văzut pe arterele principale din București, timp de o lună de zile, începând cu prima zi a campaniei, care coincide cu Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului — 14 noiembrie.
Tot în prima zi a campaniei, fântâna arteziană din Piața Universității va fi colorată în albastru, iar în Piața Unirii va fi desenat cu creta un cerc albastru — simbolul universal al diabetului. Cercul reprezintă uniunea, viața și sănătatea, iar albastrul reflectă culoarea cerului care ne unește pe toți în lupta împotriva diabetului.
De asemenea, pe parcursul celor două zile de campanie, vor fi organizate și o serie de activități dedicate importanței practicării mișcării moderate în prevenția și controlul diabetului zaharat. Sub motto-ul ‘Sport pentru tine, mișcare pentru sănătatea ta’, reprezentanții Clubului Sportiv Ritmica vor realiza vineri, începând cu ora 19.00, o serie de exerciții de gimnastică în centrul comercial Afi Cotroceni, iar sâmbătă, de la acceași oră, membrii trupei de dans Fantastic Dance vor oferi bucureștenilor un spectacol de dans.
Importanța depistării precoce a diabetului zaharat va fi subliniată prin derularea unei ample acțiuni de testare gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicate. Testările vor avea loc vineri, 14 noiembrie, și sâmbătă, 15 noiembrie, între orele 09:00-16:00, într-un cort special amenajat în zona Piața Unirii (intersecția dintre Bulevardul Unirii cu Splaiul Independenței).
Pe lângă activitățile adresate publicului larg, în cadrul Campaniei Naționale ‘Controlează-ți Diabetul’, ediția București, va avea loc și o manifestare științifică dedicată exclusiv profesioniștilor din sănătate. Este vorba despre Cursul Diabet, Sindrom metabolic și alte boli legate de nutriție (DIAMOND — Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition — related Diseases), organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice sâmbătă, 15 noiembrie, la Phoenicia Grand Hotel din București.
Lansată în 2011, la Craiova, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Campania Națională ‘Controlează-ți Diabetul’ a implicat, până în prezent, peste 2.000 de medici diabetologi și din alte specialități, angajați în managementul diabetului zaharat, prin cursurile de diabet desfășurate. Peste 7.300 de persoane și-au testat glicemia și hemoglobina glicată în cadrul celor șase ediții ale campaniei organizate până în prezent. A fost lansat primul imn de luptă împotriva diabetului, au fost colantate mai multe mijloace de transport în comun dedicate prevenției și educației în diabet și au fost organizate numeroase activități centrate pe adoptarea unui stil de viață sănătos: concursuri de volei, flash-mob-uri, concursuri de biciclete, înălțare de zmee, gimnastică ritmică, videoproiecții dedicate prevenției diabetului zaharat, activități de promovare a mișcării prin dans și conferințe de presă.