Acasă Social Toti elevii de-a VIII-a dau Capacitatea!

Toti elevii de-a VIII-a dau Capacitatea!

DISTRIBUIȚI

– O comisie profesorala itineranta le va facilita copiilor internati sau nedeplasabili sustinerea examenului

– Calculatoarele de buzunar, riglele de calcul si telefoanele mobile sunt interzise in salile de examen

Ieri, 14 iunie, a fost ultima zi de inscriere a elevilor de clasa a VIII-a care doresc sa sustina examenul de Capacitate. Inspectoratele scolare mai accepta inscrieri si dupa aceasta data, cu conditia ca parintii si copiii sa poata argumenta foarte serios de ce s-a ajuns intr-o asemenea situatie nedorita – pierderea actelor de identitate, spitalizare, deces in familie etc.

In ce priveste elevii care la data sustinerii examenului de Capacitate sunt internati in spital, nedeplasabili – la domiciliu, sau cu boli incurabile, inspectoratele scolare vor desemna comisii itinerante, care vor fi luni, 18 iunie, ora 10.00 – momentul deschiderii plicului cu subiecte – langa acestia, supraveghindu-i in sustinerea examenului. In cazul in care elevii respectivi sunt in imposibilitatea de a scrie, ei vor putea dicta celor din comisii raspunsurile la examenele scrise. Astfel, Spitalul Clinic de Urgenta -Grigore Alexandrescu-, Spitalul -Marie Scklodowska Curie-, Spitalul -Victor Gomeiu- si Spitalul -Alexandru Russescu- pot asigura conditii de sustinere a Capacitatii pentru potentialii copii internati. Din fericire, la nivel de Capitala, in acest moment se afla internati doar doi elevi de clasa VIII-a, dar Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a decis suplimentarea cu 10% a numarului profesorilor din comisii, pentru a preintampina situatiile neasteptate.

Pe langa cei doi elevi imobilizati temporar, mai exista inca 17 copii cu deficiente, boli incurabile sau nedeplasabili, dar care doresc sa sutina examenul de Capacitate. Si ei vor beneficia de prezenta comisiilor itinerante. Cei care au deficiente vizuale sau motorii vor primi un surplus de timp in rezolvarea problemelor de examen, timp care nu poate depasi doua ore, fata de cele doua acordate initial. Un caz particular a fost inregistrat la Scoala nr. 1 din Bucuresti, la care au fost depistati doi elevi bolnavi de varicela. Problema acestora a fost rezolvata prin cooptarea, in comisia care-i va asista, de profesori care au suferit si ei de aceasta boala, fiind deci imuni.

– Un medic si doi jandarmi vor asigura sanatatea si siguranta elevilor din fiecare centru de examen

In Capitala exista in momentul de fata 195 de unitati scolare care au absolventi ai clasei a VIII-a. Pentru acestia vor fi organizate 144 centre de examen de Capacitate, cat mai aproape de scolile initiale. La cererea ISMB – si prin amabilitatea colonelului Panait – vor fi detasati cateva sute de jandarmi, care vor asigura linistea centrelor de examen, dar si a centrelor de corectura. Centrele de corectura vor fi in numar de 30. Lucrarile nu vor fi transportate cu RATB-ul, ci cu masini insotite de jandarmii care au pazit centrele de examen. Lor li se adauga presedintele si vicepresedintele centrului de examen, care vor preda – sub semnatura – lucrarile la centrul de corectare.

In ce priveste orarul zilei de luni, 18 iunie – prima zi de examen, el va fi urmatorul: 9.30 – ora-limita pana la care elevii mai sunt admisi in sala de examen; 9.50 – se trag la sorti subiectele; 10.00 – momentul de inceput al examenului. Acelasi orar este valabil si pentru zilele in care se sustin celelalte examene.

Precizam ca subiectele alese vor fi comunicate prin intermediul Radioului, canalul Romania Actualitati. Ca o paranteza, enuntul subiectelor va fi simplificat fata de enuntul subiectelor din recenta simulare, pentru a nu depasi o singura pagina. Cel putin la nivel de Capitala, se preconizeaza ca exemplarele xerocopiate ale subiectelor sa fie disponibile in numar suficient, pentru ca toti copiii sa poata dispune de ele si in aceasta forma, castigand timp fata de cazul in care ar fi fost scrise pe tabla. Oricum, timpul afectat rezolvarii nu se va modifica, el fiind – indiferent de modul de prezentare a subiectelor – tot de doua ore.

Se interzice accesul elevilor in salile de examen cu calculatoare, rigle de calcul, telefoane mobile. Accesul in sali de examen se va face numai in baza actelor de identitate – buletin de identitate sau certificat de nastere, avand obligatoriu inscris si codul numeric personal.

In ce priveste examenul de Capacitate al absolventilor clasei a VIII-a la una dintre scolile particulare, ISMB a precizat ca nu li se vor percepe taxe pentru sustinerea lui.

Profesorii participanti la examenul de Capacitate au semnat o declaratie sub semnatura privata, prin care se obliga sa asigure buna desfasurare a examenului. Ca o masura suplimentara de siguranta, profesorii care au copii de clasa a VIII-a nu pot fi participanti in comisiile de Capacitate din acest an.

In pagina de EDUCATIE a editiei noastre de sambata va vom prezenta – integral – Regulamentul de desfasurare a examenului de Capacitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.