Acasă Social Tudorel Toader oferă foștilor deținuți despăgubiri de jumătate de miliard de Euro

Tudorel Toader oferă foștilor deținuți despăgubiri de jumătate de miliard de Euro

DISTRIBUIȚI

Deținuții care au stat în condiții improprii în perioada 2012-2017 vor primii despăgubiri toatale curpinse între 370 și 550 de milioane de euro.

Proiectul aparține ministrul Justiției, Tudorel Toader, același care a pus în practică și recursul compensatoriu în urma căruia deţinuţii sunt scutiţi de o parte din pedeapsă.

Această operațiune va costa bugetul de stat între 370 şi 550 de milioane de euro, conform unor calcule ale Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

“Concret, la un rulaj total al deținuților estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de deținuți, aceștia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deținut) și 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deținut).

În estimarea costului total am introdus o valoare mediană: nu toți deținuții beneficiari fiind în sistemul penitenciar pe întreaga durată de aplicare.

Astfel, suma maximă care ar putea fi obținută de 1 deținut pentru această perioadă de 5 ani ar urma să fie de 9.125 € (la o despăgubire de 5€/zi/deținut) sau de 14.600 € (la o despăgubire de 8€/zi/deținut).

Cheltuielile antamate de către ministrul Tudorel Toader pentru premierea infractorilor ar putea, în schimb, să fie folosite la construcția a 1.500 de școli cu 8 săli de clasă sau a 11 spitale cu 450 de paturi, educația și sănătatea fiind declarate priorități naționale”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

„Previzibila deturnare a acestor cheltuieli către infractori este bazată pe o minciună. CEDO nu a cerut niciodată despăgubirea infractorilor, nu a impus măsuri obligatorii ci doar a cerut îmbunătățirea condițiilor din penitenciare”, mai arată sursa citată.

 

Cu toate că pretextul supraaglomerarii este cel folosit pentru această măsură și pentru precedenta grațiere mascată, FSANP atrage atenția că intervalul 2012-2017 pentru care aceste “premii” se aplică este, în fapt, perioada în care s-a înregistrat minimul istoric al deținuților.

„În context: Victimele infractiunilor trebuie despagubite, nu detinutii”, conchide FSANP.

2 COMENTARII

  1. La cat castiga isi inchipuie ca Romania are averea Norvegiei.
    Sa-i dorim sa stea departe de spitalele romanesti. Ce s-ar face detinutii si infractorii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.