Home Social Un copil de 11 ani, pianist premiat la concursuri internaționale, a rămas...

Un copil de 11 ani, pianist premiat la concursuri internaționale, a rămas orfan

DISTRIBUIŢI

 

Un băiat de 11 ani din Petroșani, olimpic la pian și premiat la concursuri internaționale, care era crescut doar de mamă, a rămas orfan după ce femeia a fost ucisă de o mașină pe o trecere de pietoni. Copilul are nevoie de ajutor financiar ca să-și urmeze pasiunea, iar cunoscuții strâng bani.

 

Fabiani Prcsina are 11 ani și este elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială „I.G.Duca” din Petroșani. A început să cânte la pian în urmă cu patru ani, când mama sa l-a înscris în clasa I la o școală de muzică. Profesorii spun că este atât de talentat încât a reușit să îi întreacă în concursuri naționale și internaționale de interpretare pe mulți copii care au început să ia lecții private încă de la cinci ani.

 

„Încă din prima lună mi-am dat seama că este un talent cum rar se întâlnește. Face pian din clasa I, nu de la cinci ani cum se obișnuiește în cazul copiilor pentru care părinții își doresc o carieră de pianist. A făcut pași foarte mari spijinit de mama lui, care îi spunea tot timpul «Poți!». A contat foarte mult suportul și grija mamei”, spune Adina Stan, profesoara de pian a lui Fabiani.

 

Spijinit de mamă și ajutat de profesoara de pian care a exersat cu băiatul și în afara programei școlare, Fabiani a participat la primul concurs de interpretare la un an după ce atins pentru prima dată clapele unui pian. Primul concurs a însemnat pentru Fabiani și primul trofeu internațional câștigat.

 

„La Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală «Orpheus» a obținut locul întâi la categoria lui de vârstă și de atunci s-a obișnuit cu premiile. A urmat în același an un concurs internațional de pian la Craiova, pe care l-a câștigat. Au urmat alte concursuri în clasa a III-a, când el abia împlinise nouă ani, pe care le-a câștigat, apoi a participat la faza zonală a olimpiadei de interpretare și s-a calificat pentru faza națională. În clasa a IV-a a reușit să câștige locul întâi la Olimpiada națională. Concursul a avut loc la Giurgiu și a fost ultimul la care a mers însoțit de mama sa”, povestește profesoara de pian.

 

Mama băiatului, ucisă pe trecerea de pietoni în Săptămâna Mare

 

Copilul a rămas orfan în 17 aprilie, când mama sa a fost ucisă de o mașină în timp ce se îndrepta către gara din Petroșani pentru a trimite un pachet surorii băiatului, care este studentă în anul I la o facultate de matematică din Timișoara.

 

Femeia, în vârstă de 41 de ani, traversa pe o trecere de pietoni când un șofer în vârstă de 21 de ani, care conducea cu viteză un autoturism BMW, a lovit-o în plin. Pe trecerea de pietoni se mai afla un bărbat care a fost și el lovit de mașină. Victimele au fost transportate la Spitalul de Urgență din Petroșani, însă eforturile medicilor au fost inutile. Prima a murit femeia, apoi a decedat și bărbatul.

 

Astfel, Fabiani a rămas fără singurul său sprijin, în condițiile în care era crescut doar de mamă, iar aceasta nu a spus niciodată cine este tatăl băiatului, care nu figurează nici în certificatul de naștere. Chiar și așa, copilul a participat, la numai o săptămână după moartea mamei sale, la Concursul Internațional de Interpretare Pianistică „Clara Peia” pentru elevi ai claselor 0-IV din școlile și liceele vocaționale de la Lugoj, unde a câștigat locul întâi și premiul Uniunii Compozitorilor.

 

„Fabiani ne-a dat o lecție de viață. A spus că mama sa și-ar fi dorit să participe la acel concurs, unde ar fi trebuit să meargă împreună. A spus că participă și cântă pentru mama. A impresionat pe toată lumea cu interpretarea sa”, a mai spus profesoara de pian.

 

Profesorii și minerii din Valea Jiului strâng bani pentru băiat și sora sa

 

După moartea mamei sale, Fabiani a fost luat în grijă de familia uneia dintre surorile femeii, care locuiește la Iscroni, în apropiere de Petroșani, tocmai pentru a putea continua să învețe la aceeași școală și să continue lecțiile de pian.

 

Profesoara de pian a copilului spune că acesta ar avea nevoie de o bursă școlară pentru a putea continua să participe la concursurile naționale și internaționale.

 

„Fabiani este îngrijit de una dintre surorile mamei, care mai are și ea doi băieți. Pentru ca Fabiani să poată participa la concursuri este nevoie de o bursă. Sunt cheltuieli cu deplasarea, cu cazarea, cu masa, taxa de participare, care până acum erau acoperite cu eforturi mari de mama lui. Mama lui Fabiani visa ca băiatul să participe în luna iunie la primul său concurs de interpretare în afara țării, la Milano. Acum nu știu dacă reușim să adunăm banii necesari pentru ca Fabiani să participe”, a mai spus profesoara de pian.

 

Cadrele didactice de la Școala Gimnazială „I.G.Duca” din Petroșani au adunat deja o sumă de bani pentru a-l ajuta pe Fabiani și sora lui.

 

Unul dintre inspectorii școlari de la ISJ Hunedoara, Vasile Pop, a publicat într-un ziar local o scrisoare deschisă, în speranța că micul pianist va putea fi ajutat să treacă peste această dramă.

 

„Copilul este unul din marile talente pianistice ale țării noastre și o avea ca sprijin părintesc doar pe mama sa, tatăl fiind necunoscut. Sora lui este studentă la Timișoara, bunicii săi, mai sărăcuți, sunt la Vulcan. În acest moment, se pune problema posibilității pierderii unei mari valori artistice, dat fiind faptul că el va trebui să se mute probabil la Vulcan, de unde să facă naveta la Petroșani la pian. Ce crezi că trebuie făcut acum să-l ajutăm pe micuțul pianist? Copilul este o valoare națională”, se arată în scrisoarea deschisă.

 

De asemenea, au dat bani pentru băiat și mai mulți mineri de la Exploatarea Livezeni, acolo unde era angajată Fabiola Prcsina, mama copilului, astfel încât acesta să aibă cele necesare până când va primi pensia de urmaș.

 

Foștii colegi ai Fabiolei Prcsina spun că femeia era foarte mândră de copiii ei și le povestea cum băiatul câștigă concurs după concurs.

 

„Tot timpul ne povestea despre copiii ei. Venea la birou cu cererea de concediu și povestea că trebuie să plece cu băiatul cel mic la concurs. Se zbătea singură să adune bani pentru ca băiatul să poată participa la concursuri și era foarte muncitoare ca să-și păstreze locul de muncă și să-și poată crește copiii. Ultima oară a cerut concediu în luna aprilie, când a fost cu copilul la concurs. Vestea că a murit ne-a șocat pe toți. Colegii au donat aproape 1.900 de lei pe care urmează să-i oferim copiilor”, spune Alina Gros, una dintre fostele colege ale femeii.

 

În timp ce oamenii încercă să-l ajute pe Fabiani, Poliția continuă ancheta în cazul morții mamei acestuia. Deși inițial șoferul autoturismului care a lovit-o pe femeie a fost reținut și pe numele său a fost emis de magistrații Judecătoriei Petroșani mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, acum acesta se află în arest la domiciliu după ce judecătorii Tribunalului Hunedoara au admis contestația sa la decizia instanței din Petroșani.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.