Acasă Social Un viitor… negru!

Un viitor… negru!

DISTRIBUIȚI

Ambasada Marii Britanii in Romania, impreuna cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor trag un semnal de alarma cu privire la incalzirea globala. In cadrul unui seminar cu tema -Schimbarile climatice:viitorul incepe azi-, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Robin Barnett, a vorbit despre impactul cresterii temperaturii atat la nivel global, cat si in tara noastra.

Consecinte mai grave decat cele ale unui razboi mondial

Conform oamenilor de stiinta, incalzirea globala se produce in mare parte datorita folosirii de combustibili fosili, cum ar fi carbune, petrol sau gaz, care prin ardere emit gaze cu efect de sera. Consecintele vor fi din ce in ce mai grave, unele regiuni se vor confrunta cu ploi abundente, iar altele vor suferi din cauza secetei. Mai mult, cercetatorii estimeaza ca pana la sfarsitul secolului, nivelul apelor marilor ar putea sa creasca cu 40 cm, prin topirea ghetarilor. In Romania, consecintele directe au fost inundatiile din ultimii doi ani, dar si furtuni fara precedent care au afectat economia si mediul inconjurator. In cadrul conferintei, Barnett ii sfatuieste pe oameni sa renunte la masini si sa foloseasca bicicleta, sa recicleze gunoiul si hartia, economie maxima la energia electrica si eficienta in folosirea combustibilului.

Primii pasi ai Romaniei

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, prezenta si ea la seminar si-a manifestat de asemenea ingrijorarea. -Ne indreptam catre o situatie dezastruoasa daca nu actionam. E mai ieftin sa actionam acum, decat mai tarziu, cand e mult mai scump-, a declarat Barbu. De asemenea, a amintit ca Romania a facut deja un prim pas catre un mediu curat, prin ratificarea protocolului de la Kyoto, in 2001 prin care tara noastra s-a angajat sa reduca nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera cu 8% in anii 2008-2012 fata de anul 1989. Conform afirmatiilor Sulfinei Barbu, in 2004 emisiile de gaze au scazut cu 40% comparativ cu anul 1989.

Oportunitati de afaceri bilaterale

Un alt mecanism de reducere a emisiilor de sera dintr-o tara este comercializarea -certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera-, un astfel de certificat fiind un titlu ce confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon. Insa tranzactionarea nu are loc oricum, ci in cadrul unei scheme europene de comercializare a acestora. Conform schemei, fiecarui stat membru i se aloca un numar total de certificate care mai apoi sunt alocate fiecarui sector in parte. Insa pentru implementarea acestei scheme, Ministerul Mediului si al Apelor trebuie sa elaboreze Planul National de Alocare (PNA). Acest plan stipuleaza ca alocarea certificatelor sa se faca in doi pasi. Mai intai se stabileste numarul total de certificate la nivel de sector, pe baza ponderii emisiilor pe care acestea le detin in plafonul national. Printre sectoarele pentru care se realizeaza alocarea se numara si cel energetic. In prezent, planul se afla in lucru la Ministerul Mediului, insa trebuie terminat pana la data aderarii, pentru ca operatorii sa poata participa la tranzactionarea certificatelor. Marea Britanie spera ca acest PNA va fi implementat foarte repede, deoarece ar creste oportunitatile de afaceri bilaterale de care ar beneficia economia ambelor tari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.