Acasă Social Unde au virat banii pentru proiectele de tineret?

Unde au virat banii pentru proiectele de tineret?

DISTRIBUIȚI

Ministerul Tineretului si Sportului a inaintat Executivului spre aprobare proiectul unei Hotararii de Guvern privind reorganizarea celor trei unitati subordonate: Infotin, Centrul de Studii si Cercetari pentru Probleme de Tineret si Eurotin. Practic, acest act normativ va restructura din temelii activitatea celor trei unitati. Se spera ca totul va intra astfel cat de cat in normalitate.

Patru directori la 15 angajati

Daca la Centrul de Studii si Cercetari pentru Probleme de Tineret s-a facut un control care a scos in evidenta anumite nerguli, la Infotin si Eurotin, nimeni nu a comis un astfel de deranj. Dupa cinci luni de la instalarea noii echipe a MTS, nimeni nu avut curiozitatea sa afle cu ce se ocupa Agentia pentru Cooperare Europeana in domeniul Tineretului – Eurotin.

In 1999, prin hotarare de Guvern, promovata de fostul ministru Crin Antonescu, s-a infiintat Eurotin, a carui misiune principala era schimbul de tineret intre Romania si alte tari europene. Eurotin avea o organigrama cu 70 de posturi. In realitate, agentia nu a avut niciodata mai mult de 20 de angajati permanenti. In anii anteriori au mai fost trecuti in schema si cativa colaboratori, cu o mare calitate: protejati ai celor de la conducerea ministerului.

Despre activitatea Eurotin nu s-a stiut niciodata mare lucru, mergandu-se probabil pe ideea ca discretia asigura succesul. Singura actiune care a beneficiat de o oarecare mediatizare a fost moartea unui tanar, la o actiune desfasurata in Grecia, in urma cu doi ani, tragedie pe care conducerea agentiei a incercat din rasputeri s-o ascunda. Dar vremea a trecut si totul a reintrat in -normalitate-.

La ora actuala, Eurotin are doar 15 angajati, cu sofer cu tot, dar se bucura, in schimb, de trei directori. Initial au fost patru la 15 angajati, insa, intre timp, unul dintre ei si-a luat transferul. Pana in urma cu doua-trei luni, in cadrul agentiei nu a functionat nici Comitetul de selectie a proiectelor de tineret depuse de organizatii.

Discretia finantarilor externe

-Discretie- a fost cuvantul de ordine adoptat pentru desfasurarea actiunilor de tineret derulate de agentie. Chiar daca or fi fost actiuni reusite, s-a aflat prea putin despre ele. Organizatiile de tineret au fost cele afectate de secretomania agentiei, caci proiectele au fost adjudecate mereu cam de catre aceleasi asociatii. Organizatiilor aflate in gratiile celor de la Eurotin li se permitea sa-si intocmeasca proiectele chiar pe calculatoarele agentiei.

Dupa instalarea noii conduceri a MTS, la sfarsitul lui 2000, Eurotin a cunoscut o agitatie fara precedent. Nici un angajat nu a mai plecat peste hotare. Toti asteptau masurile noilor sefi. Intr-o forfota de nedescris, ajunsesera sa lucreze si noaptea, pentru a pune ordine in documente. Dar nu a fost decat un foc de paie. O partea dintre angajati, vazand ca nu s-a schimbat nimic si ca nimeni nu i-a intrebat de sanatate, si-au reluat activitatile cotidiene, care includeau plecari peste hotare, asezonate cu diurne pe masura.

Intre timp, au sosit de la Uniunea Europeana circa 900.000 de euro pentru actiunile desfasurate anul trecut, plus inca o suma substantiala pentru activitatea agentiei. Directoarea Mariana Petrescu sustine ca Eurotin s-a confruntat si se confrunta cu o serie de probleme, dar nu poate preciza ce sume de bani s-au derulat prin proiectele de tineret! Este, de asemenea, secreta si suma ce se estimeaza a fi alocata anul acesta tarii noastre pentru proiectele de tineret derulate prin Eurotin.

Secretarul de stat Mario Ruse precizeaza ca, prin aprobarea noii structuri unitare, in care va intra si Eurotin, se va schimba complet activitatea acesteia si, totodata, se va face lumina in special asupra modului de utilizare si gestionare a fondurilor externe. Poate se va afla si de ce facilitati beneficiaza agentia la transportul aerian, si daca oferta Agentiei -Omnia Turism- este cea mai avantajoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.