Home Social Vremea rămâne ploioasă luni și marți în jumătate din țară

Vremea rămâne ploioasă luni și marți în jumătate din țară

DISTRIBUIŢI

Meteorologii anunță ploi în Muntenia, Dobrogea, Moldova și de-a lungul Carpaților Orientali pentru zilele de luni și marți, instituind o atenționare cod galben pentru 24 de județe și București, valabilă de duminică noapte până marți după-amiază.
Atenționarea cod galben, valabilă din noaptea de duminică spre luni, de la ora 2.00, până marți după-amiază la ora 16.00, vizează județele Maramureș, Bistrița Năsăud, Suceava, Mureș, Harghita, Neamț, Bacău, Vaslui, Galați, Brăila, Brașov, Buzău, Covasna, Vrancea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și Tulcea, precum și Capitala.
„În intervalul menționat, în Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, precum și în sud-estul Transilvaniei și zona Carpaților Orientali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată si se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină“, atenționează meteorologii în documentul publicat ieri după-amiază pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Specialiștii instituției așteaptă cantități de apă de 20-25 de litri pe metru pătrat în majoritatea zonelor vizate. Izolat, cantitățile de precipitații pot ajunge până la 40 și chiar 50 de litri pe metrul pătrat.

Peste 800 de gospodării au fost inundate din cauza ploilor torențiale

Peste 100 de localități din 20 de județe au fost afectate din cauza ploilor torențiale din ultimele 24 de ore și mai mult de 800 de gospodării au fost inundate, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Potrivit sursei citate în urma ploilor torențiale, în ultimele 24 de ore au fost afectate 103 localități din 20 de județe Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea și municipiul București.
„În total, au fost inundate 818 gospodării și anexe gospodărești, 831 hectare de teren arabil, 54 hectare pășuni și fânețe, iar 40 de fântâni au fost colmatate“, precizează comu­nicatul IGSU.
De asemenea, au mai fost afectate șapte drumuri județene și 25 comunale, însumând 119 km, două tronsoane de cale ferată (0,55 km) două poduri și 37 de podețe.
Pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice au acționat 667 de angajați ai Ministerului Administrației și Internelor, din care 640 militari profesioniști din cadrul IGSU, au acționat cu 207 mijloace de intervenție, mai mult de 200 dintre acestea aparținând inspectoratelor județene pentru situații de urgență.
În zonele afectate, alături de efectivele Ministerului Administrației și Internelor au fost angrenați și 400 de membri ai serviciilor voluntare pentru situații de urgență și de la alte structuri, care au acționat cu 147 mijloace de intervenție.

Rudi Vania

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.