Home Special Ave Maria

Ave Maria

DISTRIBUIŢI

Mai mult de un milion de femei din țara noastră au numele Fecioarei Maria și-și sărbătoresc onomastica la 15 August și/sau 8 Septembrie.

Textele biblice arată că prima femeie – Eva, păcătuind împreună cu Adam, a fost izgonită din Grădina Raiului și pedepsită să nască prunci în durere.

Sfintele Scripturi amintesc și de alte femei, urmașe ale lui Aam și Eva, dintre care unele au păcătuit: de pildă Sara, soția lui Avram și țiitoarea Faraonului, sutele de concubine ale Regelui Solomon etc.

Hotărârea lui Dumnezeu de a investi o femeie cu Har Suprem – acela de a naște pe Fiul Său – ne poate părea surprinzătoare. Îmi îngădui să cred că a fost o hotărâre caracterizată de Înțelepciunea Divină.

Trimițând pe Arhanghelul Gabriel să vestească Fecioarei Maria că Dumnezeu a ales-o să de-a viață pământească lui Iisus, Atotțiitorul realizează un act de înaltă bunătate și dreptate, redând femeilor Demnitatea pe care Eva o pierduse prin păcatul originar. Zămislită dintr-o coastă a lui Adam, Eva nu avea tăria să reziste la ispita diavolului și cred că a păcătuit fără să aibă conștiința acestui fapt. Și poate că tot din slăbiciune au păcătuit, după cum am arătat, unele din urmașele Evei. Dăruind Fecioarei Maria, harul suprem al Nașterii Domnului, Creatorul a îndreptat o eroare inerentă unui Act de imensă complexitate cu cel a Creației omului pe pământ.

Din clipa investirii cu Marele Har, Femeia a devenit cu adevărat egală bărbatului. Și din acea clipă oamenii au înțeles că Dumnezeu ne dăruiește viață prin Femeie. Și nu numai viață, ci și frumusețe, bunătate, sensibilitate, sacrificiu. Nimic nu poate egala dragostea de mamă. Miracolul investirii cu Har al Fecioarei Maria, apoi al Nașterii Mântuitorului, l-au înțeles admirabil marii creatori ai artei din ultimele secole.

Poate cel mai înălțîtor Imn dedicat Fecioarei Maria este cel compus de Franz Schubert în anul 1825. Cuvintele imnului sunt următoarele:

„Slavă Ție Maria cea plină de har,

Maria cea plină de har, Slavă Ție Doamne, Domnul este cu Tine, Binecuvântată ești Tu între femei”. Înălțătoarea melodie a fost cântată de toți marii tenori ai lumii printre care Enrico Caruso, Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, Placido Domingo, Jose Carreras.

*

*   *

Mii de opere literare și muzicale preamăresc Harul Fecioarei Maria și miracolul nașterii lui Iisus. Și nu există om care în clipele de reculegere să nu-și evoce mama.

„O mamă, dulce mamă,/Din negura de vremi/ Pe freamătul de frunze/ la tine tu mă chemi” (Eminescu).

Ave Maria!

Dr. Gh. Boldur-Latescu este  profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.

1 COMENTARIU

  1. Femeia a fost egală bărbatului de la început, iar inegalitatea a survenit ca urmare a pacatoseniei ambilor protoparinti. Asa ca afirmatia dvs. ca la daruirea harului nasterii lui Isus femeia a devenit cu adevarat egala este falsa. De altfel femeia este egala cu barbatul odata ce se boteaza, pentru ca atunci, ca si barbatul, revine la starera initiala, plus ajutorul suprafiresc (pe care nu l-au avut protoparintii). Ori negati puterea botezului?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.