Acasă Special Câți bogătași au auzit de Francisc de Assisi, Sfântul săracilor și al...

Câți bogătași au auzit de Francisc de Assisi, Sfântul săracilor și al necuvântătoarelor, și câți încearcă să trăiască după exemplul său?

DISTRIBUIȚI

„Il Poverello” (Sărăcuțul) cum e numit în popor, Sfântul Francisc s-a născut în anul 1182 la Assisi, frumoasă localitate din zona centrală a Italiei.
Tatăl său, Pietro Bernardone era un negustor bogat și bine văzut în Assisi.
În copilărie și prima sa tinerețe Francisc a studiat dobândind cunoștințe temeinice în limba latină. Încă din adolescență el s-a simțit însă atras de viața cavalerească spre care tânjeau tinerii îndrăzneți. A deprins meșteșugul armelor fiind în același timp atras spre poezie și muzică. Datorită însușirilor sale pline de avânt și prietenie, fu ales conducătorul (neformal) al tinerilor ce erau pe cale de a deveni cavaleri.
Nu avea încă 18 ani când izbucni un conflict armat între Assisi și un oraș vecin Perugia. Francisc se luptă cu vitejie, dar mica armată a orașului fu învinsă iar proaspătul cavaler făcut prizonier. Eliberat din prizonierat, Francisc căzu grav bolnav și din perioada primelor sale suferințe datează gândurile profunde spre credință, smerenie și viață duhovnicească. Reîncepu pentru puțin timp să ducă viață cavalerească ce-l fermecase în adolescență, dar, surprinzător, renunță la ea și, se întoarse la Assisi unde dărui săracilor toate armurile scumpe, spre nemulțumirea părinților începu să caute singurătatea și zilele de meditație asupra credinței.
Foștii lui prieteni îl ironizară spunând că-i trebuie o „mireasă”. Francisc zâmbi și răspunse că el a găsit mireasa vieții lui. A fost momentul când a îmbrățișat menirea sărăciei curate ce l-a însoțit tot restul vieții.
Nemulțumirile tatălui său pentru viața de cerșetor pe care o începuse Francisc, el își reclamă fiul la Tribunalul Spiritual al orașului. Senin și binevoitor, Francisc explică Episcopului că el își dedică viața sărăciei și viețuitoarelor necuvântătoare neavând nevoie de îmbrăcămintea dată de tatăl său. Uluit de atâta credință și curaj, episcopul îi dărui propria-i mantie pentru a se îmbrăca.
Din acea clipă începea smerita viață în credința sărăciei și dragoste a tânărului Francisc, devenit „Il Poverello”.
În anii care au urmat Francisc s-a dedicat cu mare devotament în săvârșirea faptelor pe care credința lui în Învățăturile Mântuitorului le inspira. Treptat și-a găsit adepți care-l însoțeau și îl ajutau în opera de bine pe care o începuse. A mers la Roma unde Papa Inocențiu al III-lea l-a investit ca propovăduitor al credinței (1210).
Astfel a luat naștere Ordinul Franciscanilor la care aderară curând numeroși oameni, unii săraci, alții cu stare ce-și vindeau averile și dăruiau Ordinului tot ce aveau.
Francisc și frații săi trăiau în sărăcie dar ajutau pe toți care aveau nevoie. Au muncit cu devotament la refacerea mai multor biserici și, într-o anumită împrejurare, au arbitrat la neînțelegerile dintre oameni, fiind ascultați cu respect.
Nenumărate sunt legendele despre viața Sfântului Francisc și, neîndoielnic, unele trebuie să fie adevărate. Astfel, se spune că mergând împreună cu doi frați într-o pădure au apărut mai mulți lupi. Francisc nu s-a temut, iar aceștia au venit la el ca niște câini blânzi, lingându-i mâinile.
A îngropat bolnavi de lepră netemându-se că se va îmbolnăvi și el și a asigurat adăpost și hrană multor cerșetori. Supraomenescul efort al Sfântului Francisc și-a spus însă cuvântul și, după o lungă suferință se stinse din viața pământească în anul 1226, păstrându-și până în ultima clipă credința și dragostea de oameni și ființele necuvântătoare. La doi ani după moartea sa, Francisc a fost sanctificat de Papa Grigore al IX-lea. A lăsat adevărate bijuterii literare și cu caracter religios printre care „Cântarea făpturilor” minunat imn adresat Tatălui Creator precum și „Omagiul Preacuratei Fecioare”.
*
* *
De mulți ani trăim într-o societate în care dorința de îmbogățire – adesea necinstită – cuprinde o mulțime de oameni, și, din păcate, în mare măsură clasa politică. Oare câți bogătași au auzit de viața Sfântului Francisc de Assisi și câți încearcă să trăiască după exemplul său. Puțini, foarte puțini.
Învățăturile Mântuitorului, admirabil urmate de Il Poverello trebuie să ajungă din tinerețe în mințile și sufletele oamenilor, pentru a dobândi exemple de viață.

Dr. Gh. Boldur-Latescu este  profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.