Acasă Actualitate Crimă și Pedeapsă. Dostoievski – genial cunoscător al psihologiei poporului rus

Crimă și Pedeapsă. Dostoievski – genial cunoscător al psihologiei poporului rus

DISTRIBUIȚI

Alexei Petrovici fiul cel mai mare al lui Petru I al Rusiei (1672-1725) a fost în primii ani de viață „țarevici” adică moștenitor al tronului țarist.

Neadaptându-se programului tiranic de viață pe care i-l impunea tatăl sau, Alexei pleacă în străinătate de unde dă semne că nu intenționează să se mai întoarcă. Petru îi trimite nenumărate mesaje, asigurându-l că în Rusia îl așteaptă o situație strălucită ca viitor împărat.

Alexei cedează în fața promisiunlor paterne și se întoarce în Rusia unde,  într-adevăr, este primit cu mare onoruri.

Împreună cu cei apropriați, Alexei duce un timp o viață liberă și plăcută, până când … Până când pe neașteptate, unul câte unul, prietenii lui încep să dispară … După câtva timp, Împăratul îl obligă să renunțe la calitatea de moștenitor al tronului – „din rațiuni de stat”. Treptat, Alexei este acuzat de rebeliune și aruncat în temniță. În vara anului 1718, Alexei în vârstă de 28 de ani este condamnat la moarte. În ziua execuției, Petru împreună cu miniștri săi, coboară în temnița fiului său și îl biciuiește, cerându-i să mărturisească un presupus complot. Alexei nu mărturisește findcă nu are ce mărturisi, iar Petru se desparte de el … sărutându-l pe frunte. După câteva ore, este executat.

Urmașii lui Petru (dinastia Romanovilor, sunt mai puțin desechilibrați psihologic, unii contribuind la progresul Rusiei. Crudul destin al acestei dinasti s-a încheiat în timpul revoluției bolșevice din 1917, când întreaga familie a Țarului Nicolae II a fost asasinată mișelește.

Milioanele de crime abominabile din timpul revoluției bolșevice și apoi în timpul dictaturii lui Stalin, confirmă sinistra sete de sânge pe care o au unii ruși … Poporul rus a dat însă omenirii uriașe personalități din care amintim pe Tolstoi, Puskin, Ceaikovski, Cehov, Dostoievski, Soljenitin.

Fiodor Dostoievski (1821-1881), autor al unor geniale romane (Frații Karamazov, Demonii, Idiotul, Jucătorul, Crimă și Pedeapsă) surprinde cu extraordinară profunzime trăsătura criminală ce rătăcește câteodată în sufletul rusesc.

*

*   *

Au trecut foarte mulți ani de la marile crime ale bolșevicilor lui Stalin și morbul asasinatelor politice face iar ravagii sub Rusia lui Putin. Persecuția adversarilor politici se face în Rusia fără nici o rușine, unii din cei mai „periculoși” dintre aceștia fiind asasinați (Alexandru Litvinenko, Anna Politkovskaia, Boris Nemtsov și alții).

Ar putea oare, poporul imensei Rusii să se vindece de stigmatul crimelor comise de-a lungul istoriei sale ?

Îmi îngădui să cred că acest lucru ar fi posibil când conducătorii țării ar fi animați cu sinceritate de convingeri creștine și democratice, iar criminalii –  pedepsiți.

Crimă și pedeapsă …

Dr. Gh. Boldur-Latescu este  profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 COMENTARII

  1. D-le profesor, mai usor cu Siljenitsin….

    Noptile prusace spun o poveste sinistra a laureatului Nobel. Tehnic vorbind este un dobitoc ce sustinea ca Basarabia a fost ocupata de rusi pt ca nu era locuita. Adica un teritoriu cu o prezenta umana din paleolitic era de nelocuit, noroc cu rusii ca s-au sacrificat sa-l fure.

    Soljenitsin este un escroc, care a scris niste chestii pe linia altui psihopat instigator la crime si violuri in grup, Serghei Eisenstein. Dobitocul Soljenitsin nu realizase ca Stalin era satul de reprosurile cu privire la ororile comise de armata rusa. Asa ca a mers in gulag.

    De fapt violul si crima sunt constante ale „poeziei” ruse….

    Mai Usor pe scari cu exoticii cu barba.

  2. Urmașii lu’ Dostoievski : au ciordit TEZAURUL RO., l-au rezolvat pe Ceașcă, la toate îs cu 100 de ani înaintea RO. Ce-i de implementat instant???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.