Home Special Detectivii vor fi pe urmele șomerilor care muncesc „la negru”

Detectivii vor fi pe urmele șomerilor care muncesc „la negru”

DISTRIBUIŢI

O meserie veche de aproape 100 de ani, dar care a fost întreruptă pe o perioadă de 50 de ani în timpul regimului totalitar își găsește acum, pe vremuri de criză, utilitatea, dar și noi adepți în Romånia. Este vorba despre meseria de detectiv particular, care este practicată în Romånia și de reprezentantele sexului frumos, ba chiar Asociația Națională a Detectivilor Particulari din Romånia este condusă de către o femeie. Este vorba despre detectivul Maria Bumbaru, care din anii ‘90 , pasionată fiind de această meserie, a început să investigheze pe cont propriu informații privind viitori parteneri de afaceri, particularități ale pieței și diverse achiziții. „În 1999, după ce cadrul legal al meseriei devenise puțin mai clar,  am înființat propria agenție de detectivi în timp ce urmam și cursurile de detectivi în Germania, care au durat doi ani. Apoi au urmat alte cursuri, perfecționări, studii în Franța, Austria, Spania și continui să studiez“, după cum ne-a declarat Maria Bumbaru. În concepția ei, a fi femeie într-o lume a bărbaților detectiv este în permanență provocator, de cele mai multe ori greu, uneori trist. „Este o provocare să capeți respectul unor bărbați inteligenți care îți oferă încredere, te tratează egal și te solicită ca pe un camarad  cu potențial real. Cel mai greu nu este să capeți această încredere, ci să o menții. Este însă trist cånd întålnești ignoranța făcånd pereche cu misoginismul, să fii contestată nu cu argumente, ci cu întrebări de genul «de ce ea?» «de ce o femeie..»?“, a explicat detectivul Maria Bumbaru.
„Pentru a fi un detectiv particular bun, în afară de inteligență, curaj și alte calități descrise în cărți, trebuie să fi cinstit cu tine, să înveți să îți cunoști limitele, să fi pregătit să asculți mult și să vorbești puțin, să exprimi idei clare și să te pronunți numai în cunoștință de cauză, să înveți permanent, să respecți oamenii și adevărul, să fi punctual, să ai o cultură solidă, să fi conștiincios, moral, bun“, a declarat Maria Bumbaru. Aceasta a precizat totuși că a fi detectiv particular înseamnă să accepți să trăiești dintr-o muncă bazată pe rezultat, fără un program determinat, fără multe sărbători legale.

Maneliștii nu apelează la profesioniști

Romånii apelează la detectivi particulari, însă există două categorii de romåni și două categorii de detectivi. Astfel, „romånii care citesc un anume tip de ziare, vizionează anumite emisiuni și ascultă manele vor să scormonească în viața partenerului și mai ales să-și facă singuri dreptate, vor scandal. Atunci își vor da întâlniri pe la metrou, în cafenele, în locuri obscure. Se vor întålni cu „așa-zișii“ sau „autointitulații“ detectivi cu o șapcă pe ochi, måinile în buzunare, misterioși în stilul lor, care lucrează pe cåteva sute de lei „la negru“. Oamenii de afaceri romåni  încă nu știu care ar fi locul și rolul unui detectiv în firma lor. Sunt puțini aceia dispuși să investească în consilierea de specialitate a unui detectiv, în verificarea partenerilor de afaceri. Cum sunt și puțini detectivi specializați în aceste domenii, a precizat expertul. De altfel, potrivit Mariei Bumbaru, și avocații ar putea folosi serviciile unor firme de detectivi particulari pentru că multe cauze sunt pierdute deoarece lipsesc martori, documente, dovezi. „Firmele străine de avocatură angajează întotdeauna serviciile detectivilor. Casele mari de avocatură lucrează cu detectivi și nu de puține ori detectivii lucrează cot la cot cu apărătorii pentru cåștigarea cauzei. Mulți detectivi au studii de drept, studii economice și chiar expertize în anumite domenii. Alții au condus servicii de investigații mulți ani, au lucrat în domeniul cercetărilor penale sau economice“, a declarat expertul.

Criza a intensificat activitatea detectivilor particulari

În contextul crizei economice s-a intensificat activitatea detectivilor, deoarece acolo unde pot fi identificate căi de scurgere a banilor s-a cerut prezența acestui tip de specialiști. Informații despre detectivi se pot obține peste tot în lume de la asociații profesionale. „Acestea sunt caracterizate printr-un cod etic și mai ales printr-o riguroasă selecție a membrilor. Au comisii de etică și disciplină și sancționează abaterile de la aceste norme și totodată au și stagii de pregătire“, a precizat detectivul Maria Bumbaru. Iar unul dintre primele lucruri pe care un client ar trebui să-l verifice este licența firmei emisă de IGPR. „Clienții trebuie să știe că se încheie «obligatoriu» un contract de lucru și se emite factură și chitanță pentru suma încasată. De asemenea, vor primi un Raport cu rezultatele investigației. Detectivul bun este acela care răspunde la telefon, are un program de primire a clienților, are o capacitate de reacție la solicitare. Aceia care scot prea mult în evidență  realizările lor, așa-zisele lor legături de «prietenie» cu poliția sau alte autorităti, care fac prea des apel la fosta carieră sau care se laudă cu diverși clienți trebuie categoric evitați“, a explicat detectivul.
Prețurile sunt un alt indiciu: cele mici ascund servicii proaste, improvizații. Este imposibil ca o investigație bună, care presupune câteva zile de lucru, cel puțin două mijloace auto, documentare video-foto, să fie făcută în schimbul a 1000 lei. Tarifele normale sunt începånd cu 30 euro/oră și ajung pånă la 45 euro/oră, a explicat Maria Bumbaru.

A descoperit o fraudă de peste 5 milioane de euro și a salvat vieți

„În cariera mea am notat peste 600 de cazuri. Unele ușoare, altele cu peripeții și umor, dar cele mai multe grele. Unul dintre acestea s-a petrecut acum cåțiva ani, cånd a trebuit să investighez activitatea unui manager de companie. Era cetățean străin și administra o companie mixtă romåno-italiană. Partea italiană a dorit să construiască o fabrică așa că administratorul a fost implicat în achiziționarea terenului, proiect, avizări, angajarea constructorului etc. La un moment dat, în urma unei simple analize financiare, s-a observat o creștere a costurilor. Astfel, în baza contractului de consultant și investigații pe care îl aveam încă de cånd partea italiană a investit în Romånia am demarat o investigație. Am lucrat timp de doi ani și am descoperit că fratele iubitei managerului era agent imobiliar și, împreună, cu acesta au pus la cale achiziționarea terenului la un preț de 8 ori mai mare decåt realitatea. Apoi și-au înființat niște firme «căpușă» și au contractat proiectarea, studiile de fezabilitate, furnizarea de materiale de construcții, etc. În total am descoperit 18 astfel de firme. În final, managerul a fost tras la răspundere și pus să plătească în Italia paguba care s-a cifrat la aproximativ 5 milioane de euro și toate bunurile pe care le-am identificat au fost puse sub sechestru, iar persoanele implicate au fost chemate să răspundă în fața instanțelor“, ne-a declarat detectivul.
Un alt caz care merită menționat a fost acela cånd detectivul Maria Bumbaru a salvat viața unui cuplu de bătråni. „Bătrånii, cetățeni străini, de origine romånă, plecaseră de zeci de ani din țară. Aveau pensii foarte bune și vårste venerabile: 80 și 85 de ani. Deoarece erau bolnavi, conform legilor țării respective, pensia le era administrată de un avocat. Una din rudele lor care locuia în Romånia s-a gåndit să îi ia din țara respectivă, să îi aducă în satul unde locuiseră cåndva în casa care acum aparținea acestei rude și să își însușească banii de pe carduri, aproximativ 20.000 de euro și în jur de 6.000 pe care bătrânii îi primeau lunar. Bătrånii erau bolnavi și supuși unui tratament special.Viața lor depindea de timpul în care îi găseam și administrarea tratamentului. Avocatul din țara respectivă a pornit o acțiune de investigații, a angajat detectivi care au dat de o urmă care ducea în Romånia și aici au contractat agenția mea. I-am găsit pe cei doi în condiții inumane, însă cu ajutorul medicilor am reușit să-i salvăm. La această acțiune au participat mai mulți detectivi, inclusiv fete, care și-au demonstrat eficiența“ a precizat președintele Asociației Naționale a Detectivilor Particulari.
În momentul de față se conturează un proiect alături de detectivi particulari și, împreună cu Inspectoratele de muncă și Casele de asigurări, pentru a-i depista pe cei care primesc ajutor de șomaj, dar lucrează la negru, pentru cei care sunt pensionați medical, dar lucrează de asemenea fără forme legale și nu în ultimul rånd pe angajații care au concedii medicale prelungite și care muncesc sau pur și simplu duc o viață cåt se poate de „sănătoasă“, ne-a declarat detectivul Maria Bumbaru.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.