Acasă Special Din nou despre originea „fenomenului” reeducării prin tortură în România

Din nou despre originea „fenomenului” reeducării prin tortură în România

DISTRIBUIȚI

Se știe că există două opinii privind originea „fenomenului” reeducării prin tortură în țara noastră.

Unii istorici și foști deținuți politici consideră că ideea sinistrului fenomen este autohton (1989) având drept „autori” pe generalii sau coloneii de securitate Iosif Nemeș, Gheorghe Pintilie, Alexandru Nikolschi și Marin Jianu, iar deținutul legionar Eugen Țurcanu este coautor. Căpeteniile de sus ale partidului comunist (Gheorghiu Gej, Ana Pauker, Nicolae Ceaușescu, Vasile Luca, Alexandru Drăghici, Iosif Chișinevski, Teohari Georgescu ș.a.) au aprobat declanșarea torturilor.

Conform acestui punct de vedere, consilierii sovietici prezenți în țară nu au avut cunoștință de oribila acțiune.

Un al doilea punct de vedere pleacă de la cunoașterea unui fenomen extern la fel de asemănător care s-a petrecut în URSS în anii 1920-1930 din inspirația „pedagogului” Makarenko care a organizat lagăre de „reeducare” prin torturi pentru minori. Cărțile lui Makarenko „Poemul Pedagogic” și „Steaguri pe tunuri” au apărut în URSS în anul 1933.

Analizâd critic cele două puncte de vedere, desprindem următoarele concluzii:

 1. Grupul de securiști cu funcții înalte care au organizat „reeducarea” prin tortură asistați de Eugen Țurcanu cunoșteau cărțile și acțiunile lui Makarenko. Astfel, Alexandru Nicolschi (nume adevărat Boris Grunberg) a făcut „cursuri” NKVD la Cernăuți după ce acest oraș românesc a fost ocupat de sovietici în anul 1940.
 2. Cărțile lui Makarenko traduse în limba română au circulat printre studenții „reeducați” deci metodele de tortură propuse de „pedagogul” sovietic i-au inspirat pe torționarii lui Țurcanu.
 3. În ceea ce privește necunoașterea de către consilierii sovietici prezenți în România a metodelor „reeducării” prin tortură este practic imposibil, ei cunoscând și controlând tot ce se petrecea în țară. În ce măsură ei ar fi impus aplicarea metodelor lui Makarenko sau doar le-ar fi aprobat, nu avem date

Punând în cumpănă cele două puncte de vedere prezentate mai sus, personal –  optez pentru cea de a doua.

Rămâne în sarcina istoricilor și a supraviețuitorilor „fenomenului” reeducării prin tortură să formuleze un punct de vedere definitiv asupra problemei.

Dr. Gh. Boldur-Lățescu este  profesor universitar emerit și fost deținut politic anticomunist.

6 COMENTARII

 1. Din păcate aveți dreptate iar subiectul este extrem de sensibil, pe de o parte pentru că a fost practic distrusă o întrega generație de intelectuali, antreprenori români în numele luptei proletare, iar în mod aparent curios se evita subiectul originii etnice a procurorilor sau a anchetatorilor cate i condamnau la închisoare pe cei sus menționați. N

 2. ROMÂNII ȘI-AU DAT ARAMA PE FAȚĂ : AU FOST MEGA EXAGERAT DE HARNICI LA IMPLEMENTAREA COMUNISMULUI. LA DEZIMPLEMENTARE ULTIMII DE PE GLOB.

 3. Cea de a doua opinie, cum ca bietii rusi habar nu aveau ce faceau criminalii romani este nu numai falsa ci si INTERESATA.
  In toate tarile ocupate de rusi au avut loc torturi si asasinate groaznice. Evident de cele mai multe ori prin proxi. Criminali sadici scosi din puscarii si facuti securisti, militieni, gardieni de inchisoare dupa cursuri sumare cu consilieri sovietici.

  Crima si tortura tin de traditia ruseasca cel putin de pe vremea jegosului Alexandr „Nevski”, in fapt un mujic criminal si intrigant.
  Crima si tortura au fost esentiale pentru mongoli – putini la numar trebuiau sa se comporte feroce pentru putea controla teritorii atat de intinse. Moscova a fost infiintata in plina ocupatie mongola.
  Indobitocirea prin crima si tortura a devenit mijlocul preferat de stapanirea asupra oamenolor si a teritoriului.
  Brutalitatea mongolilor a fost invatata de elita ruseasca. In plus elita ruseasca a invatat si subtilitatile bizantine. Intriga, minciuna, prefacatoria, aroganta sunt Bizantine si crestin ortodoxe.

  Toate astea s-au intrupat in ticalosia lui Alexandr Nevski.
  Asta este gandirea politica ruseasca si asta au exportat peste tot si in special in Romania. Romania este o piesa esentiala in esafodajul imperiului rus.

  Rusii ii considera pe romani o populatie remanenta, o populatie ce incurca planurile pan slaviste., o populatie a carei existenta contravine logicii geografice. Daca ar dispare romanii jonctiunea cu sarbii si bulgarii s-ar face peste noapte. Deci rusii nu se vor opri niciodata in tentativa de a extermina poporul roman. Nu se vor opri. Pentru ei este esential sa ne distruga.

  Studiile lui Makarenko si PAVLOV erau piatra de temelie pentru NKVD – de fapt NKVD a preluat foarte multi agenti si sefi din Okhrana, ca sa nu se amageasca cineva.

  Pe langa tomurile pentru ochii publicului cu siguranta exista manualele de tortura ale NKVD, manuale studiate fie sub indrumarea consilierilor sovietici, fie chiar la Moscova.

  Deci mobilul, metoda, tradigia,antecedentele indica toate ca rusii au fost cei care au comandat.

 4. Pfuuuuuu!!!!! Când mă gândesc că prin 1950-51 studenții dela matematică erau obliggați să studieze pe Makarenco (Poemul Pedaagocic), ca să trecă în anu următor, mă apucă groaza.

 5. Când mă gândesc că studenții de la Universitate, dar poate că și alții. erau obligați să treacă prin exameanul e pedagogie, unde trebuie studiat numai Makarenko, mă apucă groaza. Câtă mârșevie!

 6. Apropo de comentariul lui lucian
  Ar fi interesant (dar probabil ca si periculos) daca s-ar face un tabel cu etniile celor care au avut puterea de decizie si implementare la nivel superior a politicilor de genocid asupra romanilor. Citi dintre ei si-au pus nume romanesti ca sa se prefaca romani, citi dintre ei primeau ordine din strainatate, cine e responsabil de ciuma rosie comunista. De ce nu exista un Nuremberg al comunismului si nu sint urmariti cei ramasi in viata, chiar foarte batrini, asa cum se face pentru nazisti. De ce statele raspunzatoare nu platesc despagubiri victimelor comunismului asa cum se platesc pentru victimele Holocaustului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.