Acasă Special Futuro Textiles, o expoziție unică în lume, prezentă la Timișoara

Futuro Textiles, o expoziție unică în lume, prezentă la Timișoara

DISTRIBUIȚI

„Futuro Textiles“, o expoziție de excepție, unică în lume, a fost inau­gurată, marți seara, la Timișoara, evenimentul fiind organizat pentru prima dată în afara Franței.
Momentul a marcat deschiderea noului sezon cultural al Institutului Francez (IF) Timișoara, dar și începerea mandatului de director al acestuia pentru Daniel Malbert, iar Asociația Timișoara Capitală Culturală 2021 o consideră o provocare pentru susținerea acestui demers al municipalității bănățene.  Cei prezenți la salonul de textile au putut vedea mătase țesută din pânză de păianjen de Madagascar, țesături din fibră optică, haine „fotocatalitice“, care resping moleculele nocive din aer, un fragment de dantelă creată pentru rochia de mireasă a lui Kate Middleton, alături de alte piese spectaculoase: un pulover care „verifică“ permanent starea de sănătate, un altul care își schimbă culoarea în funcție de starea de spirit a persoanei care îl poartă, dantelă din rădăcini de căpșuni, cărți și perne din fibră optică sau o rochie din celuloză care crește singură, fără cusături, produsă de bacteriile care duc la fermentarea vinului. Expoziția Futuro Textiles a luat naștere în orașul Lille din nordul Franței, la inițiativa Asociației Ille 3000, cea care a coordonat activitățile culturale pe parcursul anului 2004, când orașul Lille a fost Capitală Culturală Europeană.
La vernisajul expoziției a participat și Philippe Gustin, ambasadorul Franței în România, și oficialități locale.
„Este o expoziție unică în lume. „Futuro Textiles 3 este o expoziție complet nouă, realizată în 2013, care înfățișează tot ceea ce înseamnă inovație în domeniul textilelor. Practic, astăzi putem realiza țesături din orice, de la pietricele de bazalt și lapte, la pânza de păianjen. (…). Originalitatea proiectului „Futuro Textiles“ constă în această îmbinare a artei cu știința“, a spus curatorul expoziției, Caroline David. Expoziția se află la cea de-a treia ediție și asociază știința, tehnologia, designul, moda și arta în jurul textilelor inovatoare și inteligente din domenii variate, precum vestimentația, trans­portul, sportul, habitatul, arhitectura, geotextilele, medicina, îngrijirea și protecția. Expoziția va călători în lumea întreagă și va fi itinerantă în toamna aceasta și în țara noastră, la inițiativa Institutului Francez din România. Până în 29 septembrie, expoziția va rămâne la Timișoara, după care, în perioada 15 octombrie-22 noiembrie, va fi expusă publicului din București, la Muzeul Național de Istorie a României.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.