Acasă Special Masinile lor, da- organizarea noastra

Masinile lor, da- organizarea noastra

DISTRIBUIȚI

Unul dintre cele mai importante evenimente automobilistice ale acestui an se afla inca in plina desfasurare. Salonul Auto 4X4 & Accesorii, singura expozitie specializata de autovehicule cu tractiune integrala din tara noastra, a fost deschis saptamana trecuta intr-o locatie mai putin obisnuita, complexul Prisma 2, aflat la aproximativ 20 km de Bucuresti pe DN1. Considerand ca Brasovul, locul de desfasurare al primelor doua editii, nu este suficient de aproape de ochii lumii interesate de astfel de evenimente, in acest an expozitia a fost mutata mai aproape de Capitala si, implicit, mai aproape de importatori si de presa nationala. Lasand deocamdata deoparte interesul real aratat de expozantii de marca si de eforturile acestora de a se prezenta cat mai bine la o astfel de manifestare, trebuie sa constatam cu regret ca organizarea evenimentului a lasat mult de dorit.

Graba strica treaba

In primul rand, am remarcat ca in ziua destinata presei, 24 octombrie, multi dintre expozanti pareau luati prin surprindere de avalansa de jurnalisti. Inca de la intrare se puteau auzi ciocanele care bateau ultimele cuie in decorul care se dorea cat mai spectaculos cu putinta, iar aspiratoarele inghiteau la repezeala praful si aschiile de lemn care inca mai cadeau din elementele de butaforie. O privire rapida, de la un capat la altul, iti spune din start ca totul a fost facut la repezeala, unii inca mai curata masinile, altii ascund rapid sub mocheta cabluri si tevi, iar cei mai nefericiti isi asteapta inca masinile-vedeta ajunse abia undeva la granita. Responsabilitatea pentru inca o -reusita- tipic romaneasca revine aproape in totalitate organizatorilor, care au informat destul de tarziu firmele importatoare despre intentia de a organiza un astfel de eveniment, dar nimeni din staff-ul acestora nu parea interesat de problemele participantilor.

Prima surpriza vine de la standul Renault. Modelul Kangoo 4X4 este prezentat cu fast presei inainte (!) de deschiderea oficiala a expozitiei. Graba celor de la Renault este scuzabila, timpul afectat ziaristilor pentru a participa la toate evenimentele din ziua destinata presei este foarte scurt, dar oare de ce organizatorul intregii manifestari a decis sa cheme presa la ora 11.00 si sa taie panglica la ora 13.00? Poate au dorit sa participam direct la eforturile de a pune la punct un asemenea eveniment… Revenind la Renault si la Kangoo 4X4, trebuie spus ca participarea frumoasei vedete Monica Barladeanu la lansare a fost foarte bine primita de cei prezenti, iar demonstratia de indemanare a lui George Grigorescu la bordul vehiculului a mai dezmortit putin atmosfera, amintind celor prezenti ca se afla la punctul zero al unui eveniment important pentru lumea auto din Romania. De la standul Renault, privirile asistentei se muta catre cativa domni care alearga purtand pe brate un panou amplasat rapid la intrare, se pregateste deschiderea oficiala. Asa o fi fost si la Paris?! Poate comparatia este putin deplasata, suntem in Europa de Est, in Romania… Dupa cateva momente de uimire, directorul firmei organizatoare ureaza tuturor bun venit si lauda -conditiile occidentale- oferite de noua locatie a expozitiei, complexul Prisma 2, pentru ca mai apoi sa dezvaluie ca asteapta cu nerabdare reactia publicului care va binevoi sa vina la salon. Poate ca ar fi trebuit sa il ajutam spunandu-i inca de atunci ca, probabil, putini vor putea vedea minunatiile pe patru roti aflate la 20 kilometri de Bucuresti din lipsa unor mijloace de transport adecvate (singurele linii de transport sunt asigurate de RATB cu autobuze destinate liniilor preorasenesti), dar nu am dorit sa stopam din start elanul si, fara indoiala, intentia buna a unei firme prestigioase. Un alt scurt discurs a fost sustinut de domnul Dan Dumitru, presedinte al Camerei de Comert Ilfov, judet pe teritoriul caruia se desfasoara manifestarea. Reprezentantul -primului judet care organizeaza un salon de acest gen- pare a fi mandru de ajutorul dat de Prefectura Ilfov organizatorilor, dar uita si el de problema transportului.

Spectacolul poate incepe

Dupa ce este taiata panglica ce simbolizeaza deschiderea expozitiei, toate privirile sunt captate de standul Mitsubishi, unde fulgi de nea incep sa cada peste cativa practicanti ai culturismului care inconjoara cu miscari provocatoare superbele masini de teren. Parca la un semn, din difuzoare, muzica ambientala se amesteca cu un ciripit de pasarele care devine, in timp, enervant. Pe deasupra capetelor se invarteste un dirijabil teleghidat care invita asistenta la standul SsangYong. In sfarsit, lucrurile par sa intre pe fagasul normal si lumea se imprastie printre vehicule.

Unde-s producatorii autohtoni?

Desi am cautat prin toate cotloanele (si sunt destule) pavilionului expozitional, nu am descoperit unde a ascuns ARO ultimele sale creatii. Producatorul din Campulung, singurul constructor autohton de masini tot-teren, a castigat pariul cu concurenta prin… neprezentare. Se pare ca domnii de la ARO au o parere atat de buna despre masinile pe care la produc si sunt atat de multumiti de nivelul vanzarilor din acest an, incat nu au catadicsit sa aduca macar un model la o manifestare care li se potrivea ca o manusa. Scuza invocata din ce in ce mai des de firmele autohtone este lipsa banilor, iar manifestarile la care a participat ARO pana acum par sa fi epuizat total bugetul alocat in acest an pentru promovare.

O alta absenta inexplicabila este cea a masinilor Dacia. Chiar daca masinile 4X4 nu sunt punctul forte al firmei din Pitesti, modelul 1307 cu tractiune integrala putea fi expus alaturi de masinile aduse de importatori, mai ales ca pretul sau redus ar fi putut atrage atentia vizitatorilor.

Totusi, un pas inainte

Cu toate carentele de organizare si cu toate problemele, unele dintre ele scuzabile, Salonul Auto 4X4 & Accesorii din acest an poate reprezenta un punct de plecare pentru o manifestare specializata. Alegerea unei locatii mai apropiate de Bucuresti, cu linii de transport adecvate si suficiente, si anuntarea din timp a celor interesati pot face ca in anii viitori expozitia sa aiba succesul scontat, mai ales ca in ultima vreme multi cumparatori se orienteaza catre masini cu tractiune integrala. In final, va prezentam pe scurt cateva dintre vedetele acestui salon auto sperand ca macar astfel sa regretati ca nu ati putut ajunge la… 20 kilometri de Bucuresti.

Mazda6

Se spune ca lucrurile bune se intampla de obicei cate trei o data. Mazda6 aduce un trio special de calitati: design dinamic, motoare de inalta performanta si manevrare surprinzator de usoara. Mai mult, noul model aduce pe piata din Romania si cele trei valori de baza recunoscute Mazda – calitatea materialelor din interior si precizia finisajelor, siguranta si fiabilitatea. La Salonul Auto 4×4 & Accesorii, puteti admira, in premiera in Romania, noul Mazda6 Sport Combi 2.3 GT AWD, in dotare completa. La Mazda6, dotare completa inseamna pachetul de siguranta la cel mai inalt nivel, confortul dorit de fiecare dintre noi la volanul unei masini de clasa CD si, nu in ultimul rand, ambianta placuta. Dintre echipamentele speciale Mazda6 Sport Combi 2.3 GT AWD se remarca ABS + EBD (reglare electronica a fortei de franare), EBA (Electronic Break Assist), DSC (control dinamic al stabilitatii), TCS (sistem de control al tractiunii), Family Box (sistem de fixare scaun copil ISOFIX, aer conditionat climatronic/ filtru de aer), pilot automat, computer de bord, sistem de navigare prin DVD.

SsangYong Rexton

Numele SsangYong spune acum foarte putin europenilor. Majoritatea au auzit despre acest producator numai faptul ca isi vinde vehiculele sub emblema Daewoo, dar foarte putini stiu ca firma coreeana, satula de probleme, a hotarat sa-si ia soarta in propriile maini si sa iasa pe piata cu un model care seamana foarte putin cu predecesoarele Musso sau Korando.

SsangYong Rexton vine in Europa dupa cateva luni in care s-a dovedit un real succes pe piata coreeana, iar aspectul sau deloc neatragator confirma inspiratia si priceperea inginerilor asiatici. Designul exterior seamana cam mult cu modelele de teren comercializate de Lexus sau Mercedes, dar coreenii au stiut intotdeauna sa dea un aer exotic masinilor. Noul SsangYong impresioneaza si mai mult in momentul in care te afli la volan, nu numai datorita confortului si spatului, cat mai ales prin tinuta de drum sigura si propulsia imbatabila. Beneficiind de un motor V6 de 3.2 litri imprumutat de la DaimlerChrysler si de o transmisie automatica cu patru trepte, ascultatoare si silentioasa, noul Rexton se poate intrece fara probleme cu mai-marii clasei 4X4. Interiorul vehiculului este simplu si cochet, poate prea sobru si lipsit de ingeniozitate, dar are cam tot ce este necesar pentru o calatorie fara probleme.

Cand se confrunta cu un teren accidentat, noul SsangYong se dovedeste prietenos si docil. Tractiunea integrala il ajuta sa depaseasca fara mari probleme obstacole de dimensiuni considerabile fara a crea disconfort pasagerilor si fara a suprasolicita motorul. Daca adaugam ca reprezentantii firmei au lansat ideea iminentei aparitii a unui propulsor turbodiesel de 2.9 litri care este mai putin gurmand decat actualul motor furnizat de DaimlerChrysler si ca pretul se anunta extrem de atractiv, va vom retine cu siguranta atentia.

Mitsubishi L200

Mitsubishi L200 ofera o versatilitate putin intalnita si da libertatea de a alege stilul de viata dorit oferind multiple variante: poate fi masina de teren, dar poate fi si un pick-up. Cu o figura puternica, aerodinamica si un interior spatios, confortabil, L200 este un adevarat lider. Indiferent de folosinta, fie ca este automobil personal sau comercial, noul L200 are motorul pregatit. O alegere intre cele patru motoare disponibile este greu de facut, tinand cont ca toate ofera o putere maxima, iar vibratiile sunt foarte slabe. Mitsubishi a realizat o tehnologie mai putin intalnita. Pivotul central al balansorului da mai multa putere valvelor si ajuta motorul sa nu emita zgomot si vibratii, iar sistemul de tractiune este identic cu cel intalnit la Pajero Sport. Reflectand asupra dimensiunilor exterioare ale celor trei variante de caroserie, putem sa realizam prin proportie luxul si confortul oferite de interior. Ca de fiecare data, Mitsubishi pune un puternic accent pe siguranta masinii. Siguranta pasagerilor nu este oferita doar de cel mai revolutionar sistem de franare, ci si de sistemul suplimentar de siguranta (SRS). Airbag-urile protejeaza ocupantii masinii in cazul unei coliziuni frontale sau laterale. Pentru protectia laterala a pasagerilor sunt incluse si barele din usi. Toate aceste trasaturi ii ofera un loc sigur in topul autoturismelor de teren si comerciale.

Renault Kangoo 4X4

Inca de la lansarea sa in 1997, Kangoo a sedus prin pragmatism, spatiul de care dispune si prin siguranta. In versiunea pentru persoane, modelul se adreseaza atat tinerilor in cautarea unui vehicul practic, cat si familiilor cu copii, care au nevoie de cinci locuri, un portbagaj mare si multiple spatii de depozitare. Versiunea pentru transportul de marfuri, Kangoo Express, se adreseaza unei clientele profesionale prin numeroasele sale functionalitati.

Modelele cu tractiune integrala Kangoo si Kangoo Express raman fidele conceptului intial, la care se adauga posibilitatea de utilizare pe drumuri accidentate, calitate de apreciat in conditiile rutiere din Romania. Din punct de vedere tehnic, modelele prezentate la Salonul Auto 4X4 & Accesorii se inscriu in linia generala Renault, asigurand o siguranta si o putere demne de invidiat. Pe langa transmisia integrala permanenta de origine Nissan, Kangoo 4X4 este echipat in varianta de serie cu ABS, airbag-uri frontale, centuri de siguranta cu reglare pe inaltime, aer conditionat, doua usi laterale culisante si multiple spatii de depozitare. Motorizarile includ o varianta alimentata cu benzina de 1.6 litri, si una dCi de 1.9 litri.

Hyundai Terracan

Sosirea pe piata a noului Terracan imbunatateste substantial imaginea Hyundai Motor Co., confirmand faptul ca firma coreeana ofera o gama complexa de automobile de inalta calitate si performanta. Pentru designul acestui model, stilistii au fost nevoiti sa porneasca efectiv de la zero din cauza lipsei unui predecesor. Rezultatul dovedeste ca au reusit sa creeze o combinatie aproape perfecta intre robustete si rafinament, linii moderne si simplitate.

Flexibilitatea si gradul de personalizare sunt alte doua componente-cheie ale filosofiei Terracan-ului. Noul off-roader poseda un habitaclu cu cinci locuri, transmisie manuala cu cinci trepte sau automata cu patru trepte si o gama de motorizari care include un turbo-diesel cu tehnologie common-rail de 2.9 litri si un performant V6 de 3.5 litri pe benzina.

Suzuki Grand Vitara

Decizia celor de la Suzuki de a renunta la fabricarea modelului Vitara a lasat pe umerii lui Grand Vitara intreaga responsabilitate de a se bate in segmentul mediu al clasei SUV. Modelul beneficiaza de patru motorizari pe benzina, de la 1.6 litri la 2.5 litri sau un diesel de 2.0 litri, versiuni cu trei sau cinci usi, iar pentru cei doritori sa transporte sapte persoane exista o varianta cu o lungime mai mare, numita XL-7. Habitaclul masinii este bine proportionat si spatios, chiar si la versiunea cu sapte locuri, iar plansa de bord este moderna si simpla in acelasi timp.

Desi nu se comporta foarte bine pe teren accidentat, Grand Vitara este suficient de manevrabil si puternic pentru a rezista cu brio unui drum cu multe denivelari. Principalul atu al modelului ramane raportul calitate/pret, putini competitori reusind sa ofere vehicule care sa coste atat de putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.