Acasă Actualitate Omagiu editorial adus academicianului Solomon Marcus: două volume de „Opere alese” în...

Omagiu editorial adus academicianului Solomon Marcus: două volume de „Opere alese” în domeniul informaticii

DISTRIBUIȚI

17 martie este ziua în care cultura şi ştiinţa românească şi-au luat rămas bun de la academicianul, profesorul, mentorul Solomon Marcus. La 5 ani de la plecarea dintre noi, Academia Română anunţă apariţia în librării, în semn de omagiu, a două volume fundamentale din opera academicianului Solomon Marcus, care cuprind lucrări ştiinţifice, studii şi articole în domeniul informaticii, publicate de-a lungul a peste 50 de ani de preocupări. Cele două volume intitulate „Opere alese – Informatica” sunt editate şi prefaţate de academician Gheorghe Păun, cel mai apropiat discipol al profesorului Solomon Marcus şi unul dintre cei mai reputaţi informaticieni români.

Profesorul Solomon Marcus a lăsat în urma sa o operă imensă, întinsă pe multe decenii de activitate şi reprezentată de zeci de cărţi, sute de articole de specialitate şi mii de intervenţii în presă, ce acoperă mai multe domenii ale ştiinţei: analiză matematică, lingvistică matematică, poetică matematică, informatică, semiotică, istoria şi filosofia ştiinţei, aplicaţii ale matematicii şi informaticii, educaţie etc. Aflat în faţa acestei evidenţe, acad. Gheorghe Păun, în calitatea sa de coordonator al prezentei ediţii, a optat pentru formula „operelor alese”, conştient fiind că o serie de volume de tip „opere complete” este practic imposibilă în cazul de faţă.

În peste 800 de pagini ediţia „Opere alese – Informatica” (Editura Spandugino) prezintă o bună parte din contribuţiile avangardiste ale profesorului Solomon Marcus în domeniul informaticii, de la automate şi limbaje formale, din primii lor ani de dezvoltare, la bioinformatică, direcţie de cercetare aflată în plină creştere în ultimele decenii ale secolului XX şi consacrată ca domeniu fundamental de cercetare în zilele noastre. Conform precizărilor editoriale, selecţia a fost făcută din peste o „sută de lucrări, răspândite de-a lungul a mai mult de o jumătate de secol, încă înainte de apariţia internetului şi a suporturilor electronice, publicate în cele mai diverse locuri”.

„Pentru informaticieni, volumele de faţă sunt o dovadă şi o provocare la a-l citi, reciti şi continua []. Profesor desăvârşit, contagios, cu numeroşi cercetători care se revendică a-i fi discipoli, din România până în Japonia şi până în Canada, Solomon Marcus a introdus un ordin de mărime special în matematica românească, prin productivitate şi ca impact (citări, continuări), dar impune şi un nou ordin de mărime în ceea ce priveşte perenitatea operei sale” declară într-o elegantă şi documentată prefaţă acad. Gheorghe Păun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.