Acasă Special Primul roman care a strigat „Jos Ceausescu!” a rememorat istoria zilei...

Primul roman care a strigat „Jos Ceausescu!” a rememorat istoria zilei de 16 decembrie 1989

DISTRIBUIȚI

Daniel Zaganescu avea pe atunci 25 de ani si a fost primul care in dupa-amiaza zilei de 16 decembrie 1989 a strigat, in fata casei pastorului Laszlo Tokes, -Jos Ceausescu!-. Acesta a acordat în decembrie 2002 un interviu postului Europa Liberă pe care îl prezentăm în continuare.

– Ce va amintiti din acea perioada?
– Le-am spus: -Ma numesc Zaganescu Daniel si nu imi este frica de Securitate!, si va rog frumos sa strigati dupa mine -Jos Ceausescu!-. S-a lasat un moment de tacere, dupa care s-au auzit cateva voci: -Jos Ceausescu!-. Zic: inca o data! A doua oara a fost mai multa lume care a strigat -Jos Ceausescu!-. Zic: inca o data, fiindca toti am venit aici pentru a fi impotriva acestui caine. -Jos Ceausescu!-. Atunci au strigat cu totii -Jos Ceausescu!-.
– Dupa care ati condus una dintre coloanele care s-au indreptat spre sediul Comitetului Judetean al PCR…
– Ne-am despartit: o coloana a plecat inspre complexul studentesc, o coloana inspre Consiliul Judetean, cu mine. Eu am spus ca nu este bine sa ocolim tot orasul prin complex, fiindca atunci ne rascheteaza, ne prind pe drum si incep sa ne desparta. Atunci am spus: noi am pornit impotriva lui Ceausescu, deci trebuie sa ajungem la Consiliul Judetean, acolo trebuie sa protestam, nu sa o luam prin oras, sa ne invartim. Asa. Am reusit sa ne despartim in doua, o parte am ajuns la Consiliul Judetean, acolo ne asteptau scutierii si pe mine un tip mai micut, solid, imbracat in piele, care era o chestie pe atunci normala – asa umblau ei, securistii – a pus mana pe mine. Zice: luati-l pe asta! Dar erau ocupati sa-i bata pe altii pe acolo, pe strada, si atunci pe mine m-au scapat. In seara aceea m-am retras la un prieten. Inainte m-am dus la tatal meu. Am sunat la usa, a venit pana la usa, i-am spus: -Te rog frumos, nu deschizi usa, nu stii unde sunt, nu m-ai vazut! S-a intamplat ceva rau!-. Dupa care m-am retras la un prieten acasa pana dimineata.
– Simtiti ca dupa 13 ani s-a facut dreptate si ca cei care au tras in protestatari au fost pedepsiti?
– Este cea mai grea intrebare pe care mi-o puneti. Nu, bineinteles ca nu s-a facut dreptate si este o mizerie cumplita. Eu cunosc niste personaje, printre care va pot da chiar numele unuia, ba chiar doi… Este generalul Rotariu, care a tras pe Calea Lipovei, si mai este – era capitan, asa ceva era pe vremea aceea – Gheorghe Gheorghe, pe care dupa aceea l-au ridicat la gradul de colonel; se stia de acest Gheorghe Gheorghe si a fost demonstrat, a omorat 12 oameni din cate stiu eu; in orice caz, i s-au demonstrat cateva crime. Iliescu i-a pus pe liber din motive umanitare; din motive umanitare i-a gratiat, dupa ce acest Gheorghe Gheorghe, daca asa este, cu 12 oameni… in orice caz, a luat 12 ani de inchisoare, nu a facut nici o clipa inchisoare, insa a fost pus pe liber din motive umanitare. Acum nu stiu eu ratiunile, insa pe mine m-a doborat aceasta chestie. Cand am mai auzit-o si pe asta, m-a lovit in moalele capului.
Interviu realizat de Iosif Klein Medesan pentru Europa Libera în 2002

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.