Acasă Special -Talismanul Tronului- – la Londra

-Talismanul Tronului- – la Londra

DISTRIBUIȚI

British Museum prezinta de vineri o expozitie inedita de bijuterii a Marilor Moguli (India). Superbele piese fac parte din colectia seicului kuwaitian Nasser Sabah al-Ahmed al-Sabah, multe dintre ele fiind prezentate, cu aceasta ocazie, pentru prima data publicului. Colectia printului Sabah a fost dusa la Bagdad, in timpul invaziei irakiene din 1990, fiind apoi recuperata aproape intacta. Cea mai mare parte a celor peste 300 de obiecte expuse dateaza din perioada dinastiei Marilor Moguli, care a condus India, de la inceputul secolului XVI pana spre sfarsitul secolului al XVIII-lea. Colectia include stilete cu incrustatii de aur si pietre pretioase, bratari si inele, cercei si ornamente pentru turbane, precum si o copie a Coranului cu coperte din aur si pietre pretioase.

Seicul Nasser al-Sabah are o pasiune pentru bijuterii si ornamente din perioada Marilor Mogului, bunul gust si averea impresionanta permitandu-i sa-si satisfaca acest hoby.

Manuel Keen, custodele colectiei seicului Nasser, s-a deplasat la Londra pentru a supraveghea expozitia. -Marea valoare a colectiei nu este data de aur sau de pietre pretioase, cu toate ca si acestea valoreaza foarte mult. Piesele au fost selectate de colectionar si de consilierii sai pentru valoarea artistica si pentru frumusetea lor-, a incheiat acesta.

In 1990, atunci cand Irakul a invadat Kuwaitul, o mare parte a colectiei era imprumutata muzeului national. De aici, impreuna cu alte obiecte de mare valoare, ele au fost duse la Bagdad. Seicul a crezut ca a fost pentru ultima oara cand si-a vazut fabuloasa colectie, dar muzeografii irakieni au avut foarte mare grija de obiectele care le-au fost predate. Dupa razboi, colectia a fost retrocedata, piesa cu piesa, proprietarului de drept. Foarte putine piese au disparut in timpul transferurilor, printre acestea numarandu-se si trei piese deosebit de valoroase, formate din rubine slefuite in antichitate.

Colectia include si faimosul Ruby Dagger, un stilet incrustat cu aproape 2.400 de pietre pretioase, care a fost purtat de insusi imparatul Jahangir. Din colectie mai fac parte si pietre pretioase, inclusiv noua smaralde, importate din Columbia si slefuite de indemanaticii bijutieri indieni.

Una dintre cele mai valoroase pietre pretioase este -Talismanul Tronului-, oferita cadou imparatului Jahangir, in 1621, de sahul Iranului. Pe piatra se gasesc incrustate caiteva inscriptii, cea mai veche apartinand regelui Ulugh Beg, descendent al familiei cuceritoare Timur, care a domnit intre anii 1447-1449.

Cea mai mare parte a obiectelor expuse au apartinut unor barbati, cu toate ca exista si bijuterii deosebit de elaborate, ea fiind formata, mai ales, din stilete si sabii care sunt complet functionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.