Acasă Special Voiculescu își pune trustul în slujba intereselor lui Soroș

Voiculescu își pune trustul în slujba intereselor lui Soroș

DISTRIBUIȚI

Războiul SUA purtat împotriva terorismului a suscitat întotdeauna interes din partea publicului larg. Unii l-au susținut iar alții l-au blamat. Chiar dacă nimeni din lumea occidentală nu aprobă atacurile de la 11 septembrie 2001 din SUA, atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid, atacurile de la metroul londonez din 7 iulie 2005 sau chiar atentatul terorist de vara trecută de la Burgas, diverse ONG-uri luptă să dovedească că acest război a fost unul murdar din partea SUA și a aliaților săi și că drepturile omului ar fi avut de suferit. În paralel, acestea au încercat să dovedească că închisorile clandestine ale CIA în Europa ar fi fost locurile în care americanii ar fi încercat să-și spele rufele murdare iar țările din Europa de Est ar fi fost doar niște aliați de mâna a treia în care s-ar fi realizat așa-numitele „dirty jobs”. Asta în condițiile în care nu este niciun secret că România este aliat al SUA în NATO în lupta la nivel mondial al terorismului. Anchetă jurnalistică a Antenei 1, denumită generic „Roantanamo”, a beneficiat zile întregi de o reclamă excesivă din partea acestui post de televiziune. Deși nu spune nimic nou despre toată această obsesie a centrelor de detenție secrete, Antena1 vine să prezinte materialul într-o atmosferă de secretomanie totală din partea autorităților care împiedică scoaterea adevărului la suprafață vizavi de această problemă. Numai că acest demers nu este neapărat unul jurnalistic, ci ascunde în spatele său interese mult mai obscure ale unor sforari de talie internațională care acționează prin intermediul unor rețele de influență extrem de bine organizate și cu acces foarte mare în cercurile de putere de pe toate colțurile lumii. Chestiunea pe care o aduc în discuție jurnaliștii Antenelor și cei antamați să se ocupe de această ciorbă reîncălzită se referă la existența unor centre secrete de detenție în România, dar și alte țări europene precum Polonia sau Lituania, locuri în care ar fi fost interogați și maltratați suspecți de terorism pentru ca SUA să obțină informații de la aceștia. Deși în decembrie 2005 România a constituit o comisie de anchetă care să cerceteze aceste alegații, autoritățile de la București nu au reușit să găsească nicio urmă care să ateste existența unor astfel de închisori secrete ale CIA pe teritoriul țării noastre. Astfel, Raportul Comisiei de anchetă a fost adoptat de Senatul României în data de 22 aprilie 2008 după mai multe dezbateri. În concluziile raportului se arată negru pe alb că „nu au existat baze secrete americane în România.

Miza anchetei: încălzirea terenului pentru raportul Open Society

Ceea ce este însă mai interesant și explică dedesubturile acestei anchete a Antenei 1, făcute în colaborare cu Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), este apariția la circa o săptămână a raportului „Globalizing torture“ realizat de Open Society Justice Initiative, o fundație a cărui fondator și finanțator este miliardarul american stângist de origine maghiară, George Soroș. Open Society Justice Initiative a fost fondată în 1993 de către Soroș, un economist specializat în speculații financiare, și se întinde în peste 100 de țări cu scopul declarat de a sprijini drepturile omului. Compania sa, Soroș Fund Management, deține active de circa 25 de miliarde de dolari. Soroș și-a căpătat în 1992 renumele de „omul care a învins Banca Angliei” după ce a riscat 10 miliarde de dolari pe o singură speculație, previzionând scăderea lirei sterline. Pariul câștigat i-a adus acestuia un profit de un miliard de dolari. În cartea „Partidul Umbrelor”, autorii Richard Poe și David Horowitz, descriu în detaliu mașinăria de putere din spatele Partidul Democrat american, acolo unde se află nimeni altul decât miliardarul George Soroș. Un fel de Hrebenciuc al PSD-ului la o scară incomparabil mai mare. Cu toate acestea, Soroș încearcă de ani de zile să-și clădească o imagine de Robin Hood care fură de la bogați și recompensează săracii sub formă de libertate extinsă și drepturi extinse, autodenumindu-se drept „filantrop și filosof”. Revenind la raportul „Globalizing torture”, documentul prezentat de jucăria lui Soros relevă faptul că România ar fi găzduit o închisoare secretă a CIA, unde ar fi fost deținuți șase suspecți de terorism, și a permis folosirea spațiului său aerian pentru operațiuni secrete ale CIA. Raportul realizat de fundația lui Soroș identifică 54 de țări care au facilitat programul CIA de detenție, extrădare extraordinară și interogare în anii de după atentatele teroriste de la 11 septembrie și strânge datele existente până în prezent cu privire la acest subiect. Printre acestea s-ar fi aflat și România. În raport sunt prezentate mai multe nume ale unor deținuți din care ar fi fost închiși și interogați în centre din România, informații care provin din mass-media și care nu au putut fi probate sau confirmate oficial. Documentul Open Society are nu mai puțin de 216 pagini și 1607 note de subsol către alte rapoarte ale aceeași rețele de ONG-uri ale lui Soroș și articole de presă. Raportul a fost prezentat apoi și de Antena 1 ca fiind un fel de biblie care confirmă propria anchetă realizată împreună cu CRJI, un alt ONG abonat la banii fundațiilor lui Soroș pentru care a realizat mai multe anchete „în slujba interesului public”, după cum se precizează pe propriul sait.

Butaforie camuflată în deontologie

Jurnaliștii Antenelor îl prezintă în acest material pe Crofton Black, un luptător al cauzei suspecților de terorism reținuți de autoritățile americanilor, din partea organizației pentru drepturile deținuților „Reprieve”. Acesta reia practic acuzații împotriva autoritățile de la București făcute în vara trecută potrivit cărora comisia de anchetă nu ar fi investigat cursele pentru transferuri extraordinare efectuate pe teritoriul României. Până aici nimic nou sub soare, ci doar povești reîncălzite periodic de rețeaua de ONG-uri care luptă pentru drepturile omului de sub cupola lui Soros. Chiar și „Reprive” are în componență activiști care au fost în trecut bursieri Soroș. Printre aceștia se numără Emily Bolton, consilier de programe, cea care a primit în urmă cu câțiva ani o Bursă pentru Avocatură Soroș. Mai mult, chiar fondator și directorul „Reprieve”  – Clive Stafford Smith – este un fost bursier al rețelei Soroș (Senior Fellow Soros – n.r.). În 22 august 2012, investigatorul „Reprieve”, Crofton Black, declara că organizația Open Society Justice Initiative a trimis la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) o serie de noi dovezi despre existența unor zboruri secrete pe teritoriul României, precum și o plângere depusa de Open Society în numele lui Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri la  CEDO  împotriva României. MAE a răspuns în urmă cu câteva zile, odată cu apariția raportului, că aceeași organizație  care a emis raportul „Globaling Tortury” este aceeași care a deschis la CEDO un proces împotriva României. Evident, din aceeași rețea cu „Reprive” și alte ONG-uri prezentate de Antena1 ca fiind unele imparțiale care se bat doar pentru drepturile omului, fără a fi menționat faptul că acestea sunt finanțate de către „filantropul” stângist George Soroș. Conflictul de interese ale Open Society este remarcat și de diplomația română care de altfel atrage atenția că această organizație are dublă calitate în demersurile acuzative la adresa României. „MAE constată ca raportul în discuție este de fapt elaborat și prezentat de aceeași entitate – Open Society Justice Initiative – care a sprijinit cele două demersuri judiciare anterior menționate, ceea ce este de natură să pună sub semnul întrebării obiectivitatea afirmațiilor din raport“, precizează diplomația într-un comunicat. Cert este că tot acest scandal mediatic pe care Antena1 încearcă să-l remediatizeze ascunde interesele rețelei politico-mediatico-oengiste ale rețelei Soroș, model pe care și Dan Voiculescu l-a adoptat în plan intern prin crearea unei rețelele similare care pune presiune de autoritățile atunci când interesele persoane sau cele de grup o cer. O situație gravă în care telespectatorii Ante­nelor sunt hipnotizați cu povești cu iz conspira­ționist în care România este prezentată ca o colonie a intereselor americane, aliați pentru care autoritățile de la București sunt în stare să încalce toate convențiile internaționale privind drepturile omului pe care le-au semnat.

Nicolae Bucur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.