Acasă Special Zamfir: La centrul ELI-NP nu va fi „Războiul Stelelor”, cercetarea trebuie să...

Zamfir: La centrul ELI-NP nu va fi „Războiul Stelelor”, cercetarea trebuie să aibă impact în economie

DISTRIBUIȚI

?ê?£eful proiectului ELI-NP, Nicolae Victor Zamfir, a declarat marți că se dorește construcția la Măgurele a unui centru în care fizica să fie dusă la extrem, însă nu va fi „Războiul Stelelor“, important fiind ca cercetarea să aibă un impact în economie și în viața de toate zilele.
„Cercetarea românească trebuie să aibă un impact puternic în economie, în viața de toate zilele“, a spus Zamfir, adăugând că institutele naționale de cercetare fac eforturi, dar soluția ar fi ca mediul științific și cel economic să lucreze împreună.
„ELI-NP vizează construcția în următorii ani a unui centru în care fizica să fie dusă la extrem. (…) Sperăm ca ELI-NP să fie punctul de start, astfel ca în cinci – șapte ani să avem în jurul Bucureștiului un parc științific și tehnic“, a mai declarat Zamfir.
El a precizat că la Institutul de Fizică de la Măgurele, care are o istorie de peste 50 de ani, se află una dintre cele mai mari concentrări de fizicieni din Europa.
„Nu numai că suntem mulți, suntem și buni“, a mai spus Nicolae Zamfir, precizând că la implementarea proiectului ELI-NP lucrează și celelalte institute de fizică din țară.
Despre proiect, Zamfir a spus că la Măgurele va fi un centru multidisciplinar, depășind granițele fizicii, și va furniza companiilor rezultatele cercetării sub formă de tehnologii, consultanță, echipamente și materiale.
El a precizat că la Măgurele va fi construit „cel mai puternic laser din lume“, dar și alte componente, proietul ELI-NP, în valoare de 293 de milioane de euro fără TVA, fiind „ la nivelul de interes al CERN, chiar dacă acolo este o investiție de șase miliarde“.

Rezultatele cercetării-vizibile în viața reală

Întrebat de jurnaliști cum vor fi valorificate rezultatele cercetării, Zamfir a spus că cercetarea are aplicabilitate imediată, mai ales în domeniul medical, în diagnosticarea și tratamentul unor boli, incluzând cancerul, dar și în domeniul industrial, în producția de microchip-uri și alte produse ce țin de memorie.
De asemenea, ar putea fi dezvoltate tehnologii pentru detectarea materialelor nucleare sensibile, precum uraniu și plutoniu, așa cum se detectează metale în aeroporturi.
Cercetarea ar avea aplicabilitate și în gestionarea deșeurilor radioactive istorice, care nu se găsesc în România, dar sunt în alte țări și nu pot fi depozitate din cauză că nu se știe ce elemente constitutive au, precum și în centralele nucleare, pentru schimbarea combustibilului, care se face în prezent după calcule, neștiindu-se când cel folosit este ars, a mai explicat Zamfir.
Cercetările pot servi inclusiv pentru a urmări evoluția proceselor biologice în intervalul unei picosecunde sau a studia compoziția chimică a Pământului.
„Nu va fi «Războiul Stelelor», apli­cațiile vor fi civile, ceea ce nu înseamnă că nu vor putea fi folosite de cei care au studii în domeniul acesta (militar, n.r.)“, a mai declarat Nicolae Zamfir.
ELI-NP, un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiația fotonică cu caracteristici extreme. Celelalte două centre – ELI-Beamlines și ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) și, respectiv, Szeged (Ungaria).
Finanțarea construcției acestor primi trei piloni ELI în România, Cehia și Ungaria va fi făcută prin intermediul autorităților celor trei state, cu contribuție europeană din Fondurile Structurale (în România, Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice – POS-CCE).
Costuile ELI-NP sunt de 356,231 milioane de euro, inclusiv TVA. Finanțarea UE va fi de 83 la sută, iar statul român va trebui să contribuie cu restul de 17 la sută din sumă.
În prima fază de finanțare, care se va încheia în 2015, Comisia Europeană a decis ca României să îi fie acordată suma de 180 de milioane de euro, fără TVA, din fondurile structurale, a doua etapă de finanțare urmând să se desfășoare între 2014 și 2016.
Construcția centrului de cercetare ELI-NP la Măgurele ar trebui finalizată până în toamna anului 2014, pentru ca apoi să fie instalați cei doi laseri de mare putere și sistemul de radiție gamma, iar centrul de cercetare să fie operațional din 2017.
Licitația internațională pentru atribuirea contractului de construcție, lansată pe e-licitatie.ro din 1 august, are ca nou termen de depunere a ofertelor data de 17 decembrie, după mai multe prelungiri.
Zamfir a mai spus că toate cele peste 200 de posturi de cercetători pentru ELI-NP vor fi scoase la concurs internațional, reprezentând o oportunitate inclusiv pentru experții români în domeniu care lucrează în străinătate și ar dori să facă cercetare în România.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.