Home Sport Cu doua milioane de dolari putem organiza meciul pentru titlul mondial

Cu doua milioane de dolari putem organiza meciul pentru titlul mondial

DISTRIBUIŢI

Pentru prima oara, board-ul FIDE s-a intrunit deunazi la Bucuresti, in atenta organizare a Federatiei Romane de Sah, care a oferit distinsilor oaspeti conditii dintre cele mai bune. Reuniunea de lucru, anuala, s-a incheiat, ieri, cu o conferinta de presa, care a avut loc la Hotel Marriott si la care au participat – in afara presedintelui FR de Sah, Alexandru Crisan – conducatorii forului international de specialitate: Kirsan Ilyumzhinov, presedintele FIDE, Florencio Campomanes, presedinte de onoare, Emmanuel Omuku si Georgios Makropoulos, directori.

Dupa ce Alexandru Crisan s-a referit la posibilitatea ca Bucurestiul sa primeasca organizarea unor competitii de prim-plan ale sahului mondial, seful FIDE a precizat: -Intalnirea de acum a fost una fructuoasa. Am discutat in principal despre uniformizarea campionatelor mondiale, care prognozam sa se materializeze chiar in acest an. Este important sa va spun ca am realizat un contract, cu un partener din Argentina, referitor la organizarea partidei dintre Kasparov si Panamariov, intre 19 iunie si 6 iulie. Iar pentru meciul de unificare avem deja doua candidaturi – una din Argentina, alta din SUA, mai precis din New York…-.

Personalitate marcanta a sahului, Florencio Campomanes s-a dovedit un personaj extrem de amabil in observatiile pe care le-a facut la adresa Romaniei. In esenta, acesta a declarat ca -a fost o placere pentru noi sa venim la Bucuresti si sa lucram. Apreciem in mod deosebit eforturile presedintelui Alexandru Crisan, ale federatiei de specialitate. Am mai fost de vreo sase-sapte ori in tara dumneavoastra, dar vizitele au fost scurte si n-am apucat sa vad frumusetile locului, recunoscute peste tot in lume. Tin minte ca Romania a organizat, prin 1988, la Timisoara, un festival al tineretului care a intrunit sufragii unanime… In aceste zile, Consiliul FIDE s-a bucurat de o atentie speciala din partea federatiei de sah de la Bucuresti, totul a fost la inaltime si nu ne ramane decat sa multumim gazdelor-. La randu-i, Georgios Makropoulos a dezvaluit detaliile financiare ale marilor confruntari din sah. Astfel, premiul pentru castigatorul meciului Kasparov – Panamariov va atinge pragul milionului de dolari, iar confruntarea de reunificare, celalalt duel opunandu-i pe Kramnik si Leko, va avea un buget dublu: doua milioane de dolari! Presedintele FIDE nu exclude – dimpotriva – posibilitatea ca tara noastra sa organizeze un turneu de anvergura in viitorul apropiat: -Sunt sanse reale ca Romania sa primeasca in custodie un astfel de eveniment si sunt convins ca poate duce la indeplinire orice proiect de acest gen. De ce nu, chiar si un meci cu titlul mondial pe masa! Asa cum va fi, dupa toate probabilitatile, cel programat in luna noiembrie. Aveti nevoie insa de circa doua milioane de dolari…- De adaugat doar ca FIDE apeleaza, pentru asemenea competitii, la sistemul licitatiilor. Cine da mai mult, logic, castiga dreptul de a aduce in curtea proprie -crema- sahului.

In privinta realitatilor autohtone, presedintele Alexandru Crisan a catalogat anul 2002 drept unul de exceptie, -cel mai bun din ultimii 20 de ani-, comparabil cu 1982, care a ramas de referinta pentru sahul nostru. -Copiii si juniorii ne-au adus satisfactii extraordinare, si-au adjudecat titluri mondiale si europene. Accentuez, rezultatele au fost exceptionale-. Scrutand viitorul, presedintele FR de Sah vede si mizeaza pe -un program destinat revigorarii sahului in scoli si in licee, care va fi gata cat de curand, aplicabil intai in Bucuresti, apoi la nivelul intregii tari-. Cresterea bazei de selectie este o miza subinteleasa. Pariul nu e usor de castigat. Merita insa orice efort. Iar Alexandru Crisan pare decis sa se -bata- pentru cauza sahului romanesc…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.