Acasă Țara lui Mihuleac Locul lui Adrian Năstase în insectarul de aur al neamului

Locul lui Adrian Năstase în insectarul de aur al neamului

DISTRIBUIȚI

Mă răsfăț recitind pamflete scoase de la naftalină, pentru a mă lămuri în ce măsură profețiile autorilor s-au îndeplinit, peste ani. De pildă, într-un pamflet din 1994, binecunoscutul critic literar Alex. Ștefănescu reușește rara performanță de a fi profet în țara lui. El îl portretizează caustic, dar civilizat și cu argumente, pe Adrian Năstase – președintele partidului de guvernământ de atunci – și ne mai spune și cum va dobândi acesta o pagină în cartea de aur a neamului.
În Năstase, Alex. Ștefănescu vede "un personaj mediocru, care ar putea fi un bun președinte al asociației de locatari dintr-un bloc sau chiar un director de hotel, dar în nici un caz un protagonist al vieții politice din România". Ce să spunem… Destul de bine a intuit autorul locul din insectar unde Năstase – bărzăun plin de aspirații al vieții publice românești – avea să fie așezat, o duzină de ani mai târziu!
Cu ironie subțire, ni se spune și cu ce va rămâne în istorie omul politic Năstase: "Cu faptul că s-a ÇbătutÈ pentru amenajarea unui teren de tenis destinat parlamentarilor. Aceasta este marea sa realizare".
Și-n cea mai bună tradiție a comicului, autorul plusează: "Mergând pe această cale (n.n. – a amenajării unui teren de tenis), Adrian Năstase mai are puține de săvârșit pentru a intra în cartea de aur a neamului. Nu va trece probabil mult timp și vom auzi că s-a bătut pentru vopsirea băncilor din Herăstrău. Sau că, într-un moment de curaj nebunesc, i-a spus secretarei, care i-a adus cafeaua prea rece:
– Să-ți fie rușine!"
Și-acum vine momentul piruetei de final, al ironiei letale. "Deși s-ar putea ca, epuizat după atâtea acte de eroism, să nu mai găsească puterea de a-i spune ceva secretarei și s-o privească doar mustrător".
Tot în acest pamflet, intitulat "Pentru ce va rămâne în istorie Adrian Năstase", e pomenit și răspunsul celui alintat Bombonel adresat redacției revistei "Academia Cațavencu", unde presupusa lui homosexualitate a fost disecată în glume nereușite. "Dacă vreți să vă convingeți de contrariu, puneți-mi la dispoziție nevestele voastre, pentru o probă", s-a apărat el, mult mai vulgar decât ar face-o un președinte al asociației de locatari dintr-un bloc.
În două cuvinte: Adrian Năstase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.