Acasă Actualitate 10 cm în minus la statură te pot costa 1,000€ în minus...

10 cm în minus la statură te pot costa 1,000€ în minus la salariu

DISTRIBUIȚI

Aproape toti cei cu care ma intalnesc ma intreaba cam ce salariu cred eu ca ar putea primi, dupa ce le-am studiat cu atentie CV-ul si am vazut cum sunt. Le spun intotdeauna. 4,000 de Euro pe luna, de pilda. Dar ce nu le zic aproape niciodata, este ca as estima 5,000 daca ar fi cu 10 centimetri mai inalti, sau 4,500 daca nu ar avea vocea atat de subtire.

Se stie bine, ingredientele principale luate in calcul pentru stabilirea valorii de piata a unui angajat, adica ce salariu primeste, sunt educatia si experienta, pe de o parte, iar pe de alta cum arata (inaltime, voce, curatenie, imbracaminte etc.) si cum se poarta (personalitate, atitudine etc.). Variabila “charisma” e folosita adesea pentru a le grupa si sintetiza pe ultimele doua. Altfel formulat, daca ramanem in zona cifrelor de mai sus, daca avem trei ipotetici candidati cu CV-urile absolut identice si cel care e in zona mediana a valorilor statistice ale variabilelor enuntate ar primi ofertele pe la 4,000 de Euro pe luna, cei mai scunzi decat media, cu voci mai subtiri sau mai neglijent imbracati le-ar primi pe la 3,000 – 3,500, iar cei mai inalti, cu voci sonore, bine imbracati, care se uita in ochii tai, care stiu cand sa vorbeasca si cand sa taca, ar primi 5,000 sau chiar mai mult. Asa e de cand lumea, asa va fi si in continuare. Vorbesc acum de barbati si de posturi de senior management. Si la femei e la fel, insa acolo sunt mai multe de luat in calcul, si de aceea si calculele sunt mult mai putin precise.

Am avut nenumarati candidati respinsi de catre angajatori exclusiv pe criterii de imagine, uneori chiar unul singur, cum ar fi niste dinti stricati. Chiar am scris un articol despre acel caz. Par nespalat, haine mirosind a fum de tigara, unghiile murdare intregesc lista. Cel mai adesea, oamenii acestia nu trec de mine, indiferent de experienta lor, dar uneori imi mai fac cate o surpriza si-si dau in petic chiar cand sa se vada cu clientul. Ca omul acela care s-a dus in costum negru si cu ciorapi albi la Viena la interviul final, de au inlemnit toti consultantii din firma si s-au napustit spre magazin ca sa cumpere sosete. Am scris si despre el. Dar, ca sa stea candidatii mai linistiti, e bine sa stie ca de atunci austriecii au tot timpul in firma cateva pachete cu sosete (noi!), de diverse culori, just in case…

Da, aproape intotdeauna oferta e ridicata sau coborata in functie de cum arata si cum se poarta candidatul. Dar punctul de interes al articolului e altul, asta a fost o paranteza lunga.

Citește continuarea pe www.georgebutunoiu.com

GEORGE BUTUNOIU este unul dintre cei mai importanți experți în recrutare din România.

1 COMENTARIU

  1. Bla,bla,bla Butunoiule,cele mai multe posturi din Romania unde se dau salarii bune se obtin direct,prin Pile,Cunostinte,Relatii si Spaga deci in cazul asta nu conteaza nimic de ce spui tu,aici in Germania unde sunt eu (nu este o regula) dar cei mai multi angajatori iti da de munca pentru o perioada de doua luni dupa care iti prelungeste contractul de munca cu inca sase luni dupa care te angajeaza fara termen,adica in afara de diploma care iti atesta calificarea ceace conteaza pentru salariul pe care il primesti nu este innaltimea pe care o ai sau frumusetea ci cat de capabil si de serios esti,acum se mai angajeaza si prin firmele de inermediere asta este o lege de care firmele profita pentru ca sa nu aiba nici o obligatie fata de angajat caci cu toate ca muncesti la B.M.W.de exemplu nu esti omul lor ci al firmei de intermediere pt ca la firma aia ai contractul de munca,dar si in cazul asta treci prin perioda de proba,nu esti angajat direct pentru ca esti tu frumos si ai o diploma de studii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.